Vad är ett igenvuxet dike i Halland mot en riktig älv?


Ett bra lästips för semestern är ”Vi åt aldrig lunch” av Lilian Ryd som jag tidigare fått rekommenderad från flera håll. Nu finns den som En bok för alla för bara 30 kronor. Handlar om kulturkrockar i Sverige. Väldigt underhållande. Gillar inte minst hur hon leker socialantropolog och tittar på ett akademiskt sällskap i Uppsala på samma sätt som man brukar studera infödingar i Polynesien.
Men framför allt visar hon på ignoransen när det gäller de allra nordligaste delarna av Sverige. Som inte fanns i skolböckerna, t ex. Alla pluggar namnen på några nästan igenväxta diken i Halland, ”ni ska äta, vi ska laga” eller hur det nu var, och glömmer Norrlands mäktiga vattendrag, av en helt annan styrka och kraft som dessutom förser landet med elström.
Hur professorer åker till USA för att studera den farliga, utmanande tvåspråkigheten som vi vet så lite om i ”vårt homogena land”. När samma fenomen finns hela tiden i Tornedalen där det oftast fungerar alldeles utmärkt. Humor har hon också. Som en lång serie kåserier, perfekt sommarläsning.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i kulturkrockar, Lilian Ryd, semesterläsning. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Vad är ett igenvuxet dike i Halland mot en riktig älv?

 1. kontakt skriver:

  Att folk i södra Sverige är okunniga om norra halvan, det ids jag knappt ens reagera på. Vad jag reagerar är det oförblommerade sättet att berätta det på, som om de pratat om att de inte känt till kantonern i Långtbortistan. Men det är klart, skolgeografin lär ju verkligen ut vilket värde norra landshalvan har…Jag störde mig en del på förenklingar och överdrifter, men fann boken mycket läsvärd.

 2. Marsvinen blir som tossiga i högt gräs, vi har byggt en bur av kompostnät.Blåbären äter jag själv.

 3. Låter härligt. Faktiskt. Min lilla näpna boxertik Tyra har börjat äta blåbär. Upptäckte det härom dagen och testade genom att plocka och bjuda henne. Hon åt begärligt.

 4. Jepp!Bortrest, semester, frånkopplad från det mesta – utom någon dag när det regnar som idag.Plockar blåbär, killar marsvinen, grillar fläskkarré för 49 kronor kilot (bästa met prisvärda grillköttet!), kliver varje morgon huttrande ner i 17 grader kallt vatten och sånt som jag gör på somrarna. Kort sagt har ett liv utanför internet.Återkommer mer på riktigt igen en bit in i augusti.(Men kollar av lite här ibland om det händer något)

 5. Är det inte dags att uppdatera nu?Jag är tittar in då och då och på sistone har hon inte bloggat med sedvanlig flit. Bortrest?

 6. Gugge skriver:

  Var finns Anna-Lena? Utan henne blir det inget nytt att debattera.Och att försvinna så där utan att stänga av. Typer som vill åt Anna-Lena kan ju tänkas sätta in något olämpligt. Som dom sen citerar i all oändlighet. Så, se upp!

 7. Anonymous skriver:

  Ledsen att jag överreagerade beträffande Ätran etc. Har nu läst om Anna-Lenas notis och finner innehållet vara värdefullt samt känner mg lockad av boken ”Vi åt aldrig lunch”.Själv är jag en föga betydande person och är ibland – i mina sämre stunder – rätt småaktig.Gillar sålunda av ”personliga skäl” ej att man i tid och otid jämför exempelvis Billingen med Sulitelma och därefter bannar det förra.

 8. Anonymous skriver:

  Det är inget fel på Ätran. Skäms, Anna-Lena!Försöker du göra narr av oss, dina medbloggister, genom att sticka in en besynnerlig notis?

 9. Läroböckerna var skrivna för människorna i de södra delarna av landet helt enkelt.Ätran, Viskan och lagan ÄR lerdiken jämfört med de norrländska storälvarna.Halleberg, Hunneberg, Billingen och alla andra märkvärdiga toppar som skulle tragglas in visade sig inte vara högre än hundratals åsar i det norrländska rummet.Det sägs att von Moltke skrattade blott två gånger i sitt liv; den första när svärmor dog och andra gången när han såg Varbergs fästning.Kvalle fylldes av en lätt upprymdhet vid svärmors frånfälle 1992, men det befriande skrattet kom när han 2001 bilade upp till Billingens top. -Kunde lika gärna klättrat upp på källarbacken därhemma, morrade hans medresande hund. Så sant! Månne det har med den omdebatterade Mercators projektion att göra? Men när Saharaöknen nått i höjd med Paris då blir Norrland det nya Amerika för dem som inte kan med kameler. Och då kommer Mossatresk och Sôltenknôsen att uppta en helsida i pupillernas geografiböcker. Se tiderna förändras, och vi det med dem.

 10. Gud Innan skriver:

  Det är inte lätt att flytta från stan till landet som svensk heller kan jag tala om.Välkommen till Tealogen!

 11. z999 skriver:

  ”Gillar inte minst hur hon leker socialantropolog och tittar på ett akademiskt sällskap i Uppsala på samma sätt som man brukar studera infödingar i Polynesien.”Ptjaa, jag uppfattar det där som en klapp på huvudet från ovan till alla ”primitiva vildar” som inte har en lika utvecklad kultur som vi har.Hon ger en känsla av att hon vet att vi är kulturellt och socialt överlägsna och kan då bjuda lite på sig själv på det där sättet. Det skulle ju inte ses likadant om en afrikan eller arab beskrev ”intelligentian” i sin kultur på samma sätt. Det skulle ju direkt uppfattas som rasistiskt därför att så många går omkring med en känsla av att araber och afrikaner är sämre kulturellt utvecklade, men att det är något som man inte säger.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s