Vad gör EU:s bistånd för nytta i världen?

Har precis kommit hem från en tung men rolig arbets-vecka där jag först var i Bryssel, sedan i Tartuu i Estland och slutligen på en konferens i Bålsta (fast då var jag rätt trött kan jag säga). I Bryssel deltog jag i en intressant kurs anordnad av journalistinstitutet EJC om EU:s bistånd där jag lärde mig mycket som jag tänker försöka skriva något om. EU står för 57 procent av världens samlade bistånd, men det finns många saker att förundra sig över när det gäller hur pengarna fördelas. Ofta säkerhet snarare än humanitärt bistånd och mänskliga rättigheter, ofta gamla koloniala relationer som fortsätter på nya sätt, affärsrelationer etc. EU-parlamentets f d president Joseph Borrell (se bilden) är ordförande i den EU-kommitté som ägnar sig just åt biståndsfrågor. EU-parlamentet håller på att få mer makt och insyn i dessa frågor vilket möjligen är bra, att inte allt bestäms via kommissionen. Förhoppningsvis kan det innebära en förbättring, Borrel var mycket kritisk bl a till hur EU:s stöd i Darfur ser ut.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i bistånd, Darfur, EJC, EU. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vad gör EU:s bistånd för nytta i världen?

  1. z999 skriver:

    A-L-L:”Har du aldrig funderat över hur en världsdel som har sådana enorma naturresurser kan vara så fattig?”Jo. Och jag har tröttnat på alla färdiga svar som påminner om när en alkoholist ska förklara varför hans pengar inte räcker till hyra och mat. ”Eller kring hur kolonialismen präglat Afrikas historia?” Visst har den det, men det har gått rätt lång tid efter det nu. I ett flertal afrikanska länder så har kolonialismen inneburit en otroligt dålg sammanhållning mellan folk i samma länder. Var och en lever som en egen ö. Ett bra exempel är när miss universum tävlingen gick i Namibia samtidigt som svenska skolbarn hade insamling för att människor där ens skulle ha vatten att dricka (den där vattendroppen). Ofantligt rika afrikaner satt alltså på miss universum tävlingen samtidigt. Jag tror att det viktigaste för Afrikas del är en ökad nationalism sm syftar på sammanhållning inom respektive land och sedan en rejält ändrad kvinnosyn (inte bara för aids och våldtäkter utan för allmän produktivitet). Ett avskaffande av islams inflytande i samhället måste också till, räntefria ekonomier kan man ha råd med i arabvärlden på tack vare oljan. ”Det kan ju vara så att det inte är mer än rätt att vi betalar tillbaks lite av det vi tagit från Afrika.”Det tycker jag inte, det har runnit för mycket vatten under broarna för det.

  2. Har du aldrig funderat över hur en världsdel som har sådana enorma naturresurser kan vara så fattig? Eller kring hur kolonialismen präglat Afrikas historia? Det kan ju vara så att det inte är mer än rätt att vi betalar tillbaks lite av det vi tagit från Afrika.

  3. z999 skriver:

    När det gäller bidragstagare i Sverige så snackas det om att ställa krav, något som är ännu mer befogat när det gäller uhjälp. Under hela min livstid så har Afrika varit en stor bidragstagare av uhjälp. FN har beskrivit problemen i Afrika som att det är den obefintliga jämställdheten mellan könen som är orsak till överbefolkning och aidsproblem, vilket i sin tur leder till att ekonomierna ser ut som dom gör.Islam i Afrika är också ett stort problem, islam förbjuder ränta vilket skapar efterblivna ekonomier och ännu mer behov av uhjälp.Herrarna i kostym på bilden tjänar pengar på att sitta och ”planera” diverse hjälpprojekt. Ett projekt, som inte är EU’s, handlade om att dela ut kondomer för att minska aidsspridningen i våldtäktskulturerna i Afrika. Detta för att våldtäkterna ska kunna fortsätta utan att sprida så mycket aids….skulle kunna skriva hur mycket som helst i detta ämne och om hur felriktat det är men stoppar.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s