För övrigt är Linda Skugge en idiot

Nej, Linda Skugge. Det är inte författarna som är idioter utan du som aldrig fattar hur saker hänger ihop hur många gånger folk än förklarar det för dig. Frågan har ältats förr, och jag noterar att du kör ännu ett varv i helgen på bloggen och i Expressen om lata författare som lever på staten (under rubriken ”Är författarna idioter?”). Och det kunde man ju strunta i om det inte verkade som om en och annan faktiskt tror på vad du säger. Kulturministern har dessutom tydligen uttalat sig igen om att systemet borde ses över.

Garantin är författarnas egna pengar, inte statens. Det går ett visst belopp till upphovsmännen varje gång en bok lånas ut på bibliotek. Systemet liknar STIM som fördelar pengar till musiker när det spelas musik. Skillnaden är att författarna har ett solidariskt system där ungefär hälften av pengarna hamnar i ett stipendiesystem. Det betyder att dessa pengar fördelas över hela kåren, även till författare, tecknare, fotografer och andra upphovsmän vars böcker inte lånas lika ofta men som bedöms ha det svårförklarliga som kallas kvalitet.

En vacker tanke där Astrid Lindgren och Jan Guillou och andra storsäljare bidrar till bredden (för övrigt har de flesta författare sålt sämre i början av sin karriär och haft nytta av stipendiesystemet, t ex Jan Guillou). För den som vill veta mer om hur det fungerar rekommenderas min egen artikel i Tidningen Författaren från början av året. Läs också min tidigare artikel i ämnet på den här bloggen.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Författarfonden, Jan Guillou, Linda Skugge. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till För övrigt är Linda Skugge en idiot

 1. Tror i och för sig inte att Skugge har några problem att försörja sig.Om det var det du menade.Inte jag heller, för all del.

 2. Anonymous skriver:

  Ja. När inte pengar kommer in skiter vi alla lite ”snett”..

 3. Anonymous skriver:

  Förtala alla ”HÖGEREXTREMA” HAR DET TAGIT SLUT ?

 4. Robin Goodfellow skriver:

  Menade Linda Skugge verkligen det hon skrev? Gissar att hon bara är yr. Något som lätt drabbar dem som är aktiva inom mediasvängen.

 5. Anonymous skriver:

  Inte svårt att hålla med. Efter att ha klickat in på Linda Skugges krönika blev jag nyfiken på de namn hon spottar ur sig med sådant förakt. Själv kommer jag nu att så fort tillfälle ges köpa en bok av Gunnar E Sandgren. Eller var det kanske det som var LS egentliga avsikt…;-).Och så sätter hon dessa förkättrade författare i motsatssällning till bl a cancersjuka. Hur vet hon att inte någon eller några dem kanske skänkt glädje till någon cancersjuk som funnit tröst och lindring i god litteratur? Och att de kunnat göra det just pga att de stöds av staten så att de kunnat koncentrera sig på sitt skrivande? Kommer att tänka på Lars Gullin (baritonsaxofonisten, en av våra riktigt stora musiker under 1900-talet) levde under många år under mycket knappa omständigheter. Så småningom fick han ett sorts årligt kulturstipendium. Minns inte den exakta konstruktionen, har för mig att utformningen var lite underlig, men det gjorde i alla fall att han och hans familj kunde leva något sånär drägligt de sista åren av hans alltför korta liv. Hans musik kommer inte på några hitlistor, men den kommer att sälja stadigt i generationer framöver. Den är en omistlig del av den svenska kulturskatten. Och då är det väl inte mer än rätt att han och hans familj fick lite i förskott genom statens försorg …?Hälsningar AW i Skottland

 6. Jag tycker jag hade täckning för ordet eftersom hon kallar författarna för idioter i sin text, t o m i rubriken. Och för att vi körde precis samma race kring årsskiftet med precis samma argument. Man blir trött.Hon bloggar igen, tydligen.På Amelia har det sagts. Men jag hänvisade till en krönika i på Expressen.

 7. Charlotte skriver:

  Jag brukar inte tycka att man ska kalla folk för idioter men i det här fallet är jag böjd att hålla med.Trodde förresten att hon hade slutat blogga. Har hon börjat igen?

 8. z999 skriver:

  Ett bra system om man vill stoppa total likriktning.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s