Onödigt med klappjakt på sverigedemokrater

I gårdagens Expressen publiceras ett debattinlägg där jag går emot tanken att man ska bedriva klappjakt på sverigedemokrater i facket. Något som poppat upp i debatten i samband med att tidningen Dagens Arbete granskat inställningen till sd i facket och en del andra aspekter på partiet (de har lagt en mängd bitvis mycket intressanta artiklar på sin hemsida).

Till att börja med: facket är för alla, det har en anknytning till sossarna som ibland ifrågasätts. Men det har aldrig påståtts från fackligt håll att inte alla, oavsett politisk uppfattning, ska få vara medlemmar och få hjälp med löner, arbetsvillkor etc och bli företrädda om de hamnar i konflikt med arbetsgivaren. Det är handlingar, inte åsikter, som är avgörande. Om en sd:are blir vald till ombud och börjar göra skillnad på svenskar och invandrare kan han självklart inte sitta kvar. Det är väl givet. Men min erfarenhet är inte att sd-are generellt hatar alla invandrare, och kravet är väl inte heller ett totalstopp för invandring.

Hellre än att jaga sd-are och ägna sig åt åsiktsregistrering (minns hur fel det blev med kommunisterna) borde facket ta itu med den främlingsfientlighet som redan finns i de egna leden, sd förutan. Det gör man förstås redan, men det är mycket svårare än att se att fienden finns där utanför och går att utesluta. Dessutom har facket en gigantisk uppgift att klara av att existera i en tid med ökad rörlighet på arbetsmarknaden p g a EU-medlemskap och globalisering. Med allt fler migrantarbetare och allt färre som går med i facket. Sd är i sammanhanget nog det mindre problemet, men just därför kanske lättare att ge sig på.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i facket, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Onödigt med klappjakt på sverigedemokrater

 1. Ibn Kafka skriver:

  Grue: det är knappast Sverige som är landet utanför, snarare i så fall Danmark – så många andra exempel på samarbete mellan facket och ett främlingsfientligt parti finns väl ändå inte.

 2. z999 skriver:

  Det stämmer Grue. Det där har varit en stor valfråga för Dansk Folkeparti.

 3. Grue skriver:

  I Danmark samarbetar LO och sossarna med Dansk Folkeparti om att få upp dom offentliganställdas löner.http://gruegranskar.blogspot.com/2007/11/naturlig-s-df-allians-i-danmark.htmlI Sverige diskuterar man uteslutning av sverigedemokrater. Det här är verkligen landet Annorlunda…

 4. Bengt skriver:

  Vi har ofta läst, hört och sett hur media hämningslöst har öst på med invektiv mot SD. Man har velat mana fram en avsky för partiet och dess strävanden genom att kalla det ”nazistiskt”.Ett mer taktiskt skäl till att kampanja mot SD är att partiet gör brygga mellan de demokratiska riksdagspartierna och NSF m.fl. Något i stil med. Huj, ger man sig i lag med SD. Var hamnar man då?

 5. z999 skriver:

  A-L-L:”Precis som du tror jag att nd oftast är mer extrema. Men det kan paradoxalt nog vara lättare att hantare den som talar klarspråk än den som smyger med sin uppfattning.”Jag tror att det är bristen på alternativ inom extremhögern som gör att det samlas folk i både ND och SD som kanske har åsikter som inte övverenstämmer med partiernas grundsyn. SD har vind i seglen och många med egentliga ND åsikter röstar säkert på dom för att åtminstone åstadkomma någon förändring. Båda partierna är demokratiskt uppbyggda och ger ett visst utrymme för folk att ansluta sig som vill förändra inifrån.ND har nackdelen att de bildades ur ett missnöje med SD och inte ur en egen politisk idé. Numera har de en sådan, men det var liksom inte någon bra start.

 6. Tackar för beröm, men hoppas att du också noterade att jag anser att främlingsfientlighet är viktigt att bekämpa i LO. Och att ett ökat engagemang i den frågan automatiskt kommer att leda till att vissa sd-are som är offentliga företrädare för partiet eller som saluför sina uppfattningar i facket kommer att kritiseras och eventuellt uteslutas. Precis som du tror jag att nd oftast är mer extrema. Men det kan paradoxalt nog vara lättare att hantare den som talar klarspråk än den som smyger med sin uppfattning.

 7. Bengt skriver:

  Toppen, Anna-Lena! En utmärkt sammanfattning av rådande läge och av LO:s dilemma.De idéer som SD torgför finns redan hos många SAP-väljare (och kanske även hos åtskilliga partimedlemmar).LO:s centralstyrda kampanjer mot SD och partiets sympatisörer inom de egna leden luktar illa. SD har en demokratisk grundinställning. Tror att det tyvärr är sämre med den saken hos systerpartiet ND.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s