Andreas Lundstedt ger hiv ett ansikte

Kanske inte någon särskilt orginell åsikt, de flesta verkar vara överens (se t ex Expressen), men jag känner all respekt för Andreas Lundstedt som går ut med att han har hiv (i en intervju i tidningen QX). Det är lätt att tro att hiv inte finns eftersom ingen pratar om det. Fast det finns hela tiden. Det håller t o m på att öka lite framför allt i bögkretsar, läste jag idag. 400 smittade i år.

Vilket i och för sig inte är någonting jämfört med delar av Afrika. I Sverige kan man ju dessutom leva hyggligt med bromsmediciner. De har en del otrevliga biverkningar, men hiv betyder inte nära förestående död. Vilket det gjorde ganska nyligen, två av mina vänner dog i aids på 80-talet. Det gick rätt fort som jag minns, ett väldigt dramatiskt förlopp.

På bilden två hiv-smittade lärare som jag träffade i Kenya i januari. Jemimah till höger blev aldrig testad, fast hennes man dog i aids. Ingen berättade. Sedan fick hon fel medicin, steg två som ska ges när man blivit immun mot den första medicinen. Blir hon immun mot den här medicinen finns inget ytterligare att ta till. Numera får man i alla fall bromsmediciner av staten i Kenya, alltid en förbättring. Om läkedmedelsbolagen släppte på patenten skulle fler kunna få det, de borde vara en självklarthet både för Andreas Lundstedt och de som bor i södra Afrika.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Andreas Lundstedt, hiv. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Andreas Lundstedt ger hiv ett ansikte

 1. zla skriver:

  haha, man ska alltså inte använda medeciner för att sjukdomarna kan bli resistenta? eller vad försöker du säga? att det bör göras på ett säkert sätt? no shit.

 2. Robsten skriver:

  Och vem fan är Andreas Lundstedt? Never heard of him, kommer han från någon dockysåpa?Sedan Z är det så att släppta man medicinerna fria så man kund gödsla med dom i Afrika skulle resistenta virus komma upp snabbare än kvickt. Det är en medicinsk behandling som skall ske med information och stränga förhållningsregler och sträng diciplin, inte många verkar tänka på det.

 3. z999 skriver:

  Kanske det Zla. Det kanske är fel att ha normalt vinstsyfte när det gäller läkemedel som om det var vilken produkt som helst.

 4. zla skriver:

  läkemedelsbolagen kan typ inte släppa på patenten, de lever på dem.man borde förstatliga dem och härigenom styra så att prioriteringarna läggs på de värsta sjukdomarna.

 5. z999 skriver:

  ”Om läkedmedelsbolagen släppte på patenten skulle fler kunna få det, de borde vara en självklarthet både för Andreas Lundstedt och de som bor i södra Afrika.”Det betyder att dom som jobbar med mediciner riskerar att inte få så mycket betalt för sina ansträngningar utan förvänats sätta människoliv före och jobba idéellt. Samtidigt som dom som kräver att det ska vara så inte ens kan ta ett beslut om att hivstesta alla som invandrar från hårt drabbade länder därför att det skulle vara rasistiskt(?) att ens antyda att risken finns att de har hiv.Sverigedemokraterna har lagt förslag flera ggr att testa både tuberkolos och hiv, detta är främsta orsaken till att det inte görs så i Sverige. Hellre offra lite människor än att ta något SD förslag på allvar.

 6. z999 skriver:

  Undrar vad naturen kommer att använda för sjukdom nästa gång för att minska ner överbefolkningen? Aids spridningsgrad beror ju mycket på att vi lever mer och mer tätt inpå varandra världen över.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s