Facket förlorade i Vaxholm – vad händer nu?

Som många förstås noterat föll domen i Vaxholmsfallet idag, se t ex DN:s artikel. Jag var på en presskonferens med Hans Tilly, Byggnads och Wanja Lundby-Wedin där de funderade över konsekvenserna för den svenska modellen. Vad man säger rent konkret är att det behövs bättre lagstiftning som slår fast att i Sverige sköter arbetsmarknadens parter, facket och arbetsgivarna, inte bara lönesättning utan uppgörelser om en rad andra villkor på arbetsmarknaden. Som det ser ut nu är detta praxis, alla vet är att det är så det går till. Men det räcker tydligen inte.

Vaxholmsfallet visar tydligt hur politiserat Svenskt Näringsliv har blivit. En gång var det arbetsgivarna som ville ha den svenska kollektivavtalsmodellen för att bl a för mer lugn och ro på arbetsmarknaden. Nu är det politik för hela slanten. Presskonferensen följdes av ett seminarium om migration där även VD:n för NCC och en representant för Svenskt näringsliv deltog. Det lustiga var att NCC tog Wanja Lundby Wedin i hand på att det är ett gemensamt problem om den svenska modellen försvagas. Att båda parterna har allt att vinna på att vi håller fast vid det system vi har. Vaxholmsfallet handlar inte om att skrämma bort letterna, det handlar om att få anständiga arbetsvillkor i en branch med rena maffiatakter och hård exploatering av utländsk arbetskraft.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Byggnads, migration, Svenskt näringsliv, Vaxholm, Wanja Lundby Wedin. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Facket förlorade i Vaxholm – vad händer nu?

 1. zla skriver:

  vadå det finns väl ingen som sagt att de kommer överens om allting? men har du hört talas om arbetsgivarpregorativet?

 2. Nils Dacke skriver:

  Att facket och arbetsgivarna kommer överens som allting på arbetsmarknadnen och inte via lagstiftningen är en stor myt. Under 70 talet gjorde en hel räcka lagar som av Åman som sedan blev Åman-lagarna tex. turordningsreglerna. Det finns ungefär 16000 lagar och förordningar för arbetsgivare att följa så ta bort denna myt direkt!

 3. Anonymous skriver:

  kanske kommer det 10000 tyska bögar som i hassaninslaget ? alla i blåställ?/heppore

 4. z999 skriver:

  Zla (hinner tyvärr inte ge dig ett riktigt genomtänkt svar på många av de klokheter du skrivit här):”facket måste börja skita i lagen.”Men det måste i så fall finnas klara målsättningar vad man vill uppnå, inte bara allmänt att tänjer gränserna lite slumpartat. Eller att facket blir lite mer tolerant mot medlemmar som bryter dessa lagar? ”lagarna är politiska, eg-domstolen är lagstiftande trots att den inte är vald (den dömer inte efter bokstavsmodellen utan efter det tänkta ”syftet”).”Stämmer. Och den blir mer och mer skräddarsydd för de rikaste i Europa.”facket måste också sluta upp med korporativismen och den interna hierarkin. som det ser ut är tyvärr lo inte en samhällsförändrande organisation.” Hierarkin och korporativismen kan väl vara kvar som en grund. Är det inte bättre att man bara höjer toleranstaket lite för de som bryter hierarkin?”fackledningen vill inte maximera arbetarnas vinster. de är för nära ägarna och har särintressen gemtemot arbetarna.”Definitivt.”de måste också sluta vara så exkluderande gentemot exempelvis papperslösa, arbetslösa, invandrare och bemanningspersonal. (som ofta kommer genom bemanningen för att företaget inte vill anställa på något annat sätt)”Kanske det, det skulle minska vissa arbetgivares positiva attityd till invandringen också, som är en fråga som inte ska skötas av facket. Tänker på den horribla situationen i södra USA där mexikaner anställs i ett system som nästan liknar det gamla svenska alveriet med statare.”det kan bara förändras genom att makten över facket ges till dem som arbetar.”Vad tror du om att splittra i mindre avdelningar? Eller det kanske inte förändrar något?

 5. zla skriver:

  facket måste börja skita i lagen. lagarna är politiska, eg-domstolen är lagstiftande trots att den inte är vald (den dömer inte efter bokstavsmodellen utan efter det tänkta ”syftet”). facket måste också sluta upp med korporativismen och den interna hierarkin. som det ser ut är tyvärr lo inte en samhällsförändrande organisation. fackledningen vill inte maximera arbetarnas vinster. de är för nära ägarna och har särintressen gemtemot arbetarna. de måste också sluta vara så exkluderande gentemot exempelvis papperslösa, arbetslösa, invandrare och bemanningspersonal. (som ofta kommer genom bemanningen för att företaget inte vill anställa på något annat sätt)det kan bara förändras genom att makten över facket ges till dem som arbetar.jag jobbade i industri. fack-killen som jobbade där levererade öl till chefen. han sket totalt i sina kamrater. på en annan industri jag jobbade på tog facket till brösttoner mot ”temparna” (manpower). istället för att försöka inlemma dessa i kampen och fixa fast jobb till dem. en kompis pappa fick inte vara med för att ett gäng kvinnor gaddat ihop sig mot honom för att han är utlänning. de hotade fackgubben att gå ur om han accepterade min kompis pappa. knappast den allmäna tonen på arbetsplatsen dock utan ett gäng sura kärringar. fackgubben föll såklart för utpressningen. kort och gott, facket är inte sina medlemmar som jag har märkt det. lo är dessutom för präktigt och lutheranskt. jag märker att jag skriver dels om lo och dels om facket. jag menar LO hela tiden.om de inte gör detta kommer vi se en samhällsutveckling där utslagningen ökar, klassklyftorna ökar, de etniska klyftorna ökar osv.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s