Mitt hjärta klappar för Frälsis kring jul

En massa oseriösa insamlingsorganisationer ligger på runt jul och vill tigga pengar, oftast via telemarketing. Så mycket strunt som folk köper kan man ju tycka att det spelar väl ingen roll. Men det är klart att det vore bättre om pengarna hamnade i insamlingar till bra ändamål. Svenskan har publicerat artiklar om detta flera dagar i rad.

När jag jobbade på Striptease gjorde vi flera reportage om insamlingsorganisationen Rädda Regnskogen som var ett rufflargäng av nästan litterära mått. Vi jagade dem i trappuppgångar, ringde, alla hade hjärtfel och höll på att dö, kom med genomusla ursäkter etc. (Konstigt nog var de förresten Rosenkorsare allihop, vad nu det säger om den sekten.) Är nästan säker på att Rädda Regnskogen var förebild för Percy Nilegårds Rädda Rinkebybarnen (Percy tårar eller Nilecity, minns inte riktigt). Fast verkligheten var nästan värre än hans fejk, hade gärna följt upp dem. Vet att det inte var deras första insamling och säkert inte heller den sista.

Själv ger jag oftast till Frälsis, lite beroende på att min gudmor alltid har varit med där. (Jag var inbjuden för att prata på Vasakårens pensionärsträff nu i december förresten). Annars är det väl att satsa på 90-konton som gäller, även om inte ens det är någon total garanti.

God Jul! Jag tar nu juluppehåll och återkommer in på det nya året. Tills dess får ni hålla till godo med min julblogg. (Bilden är ett vykort som jag köpt av tobakshandlare Matab på min gata)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i insamlingar, jul. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Mitt hjärta klappar för Frälsis kring jul

 1. Gugge skriver:

  Anna-Lena! Tycker mig också minnas AMORC som namnet på några sällskap av det här slaget. Kanske rent av alla rosencreutzordnar kallade sig AMORC.Rosencreutzeriet hörde främst hemma i en livsåskådningsmässigt rådvill borgerlig 1700-talsmiljö.Rosencreutzarna räknades som oförargliga svärmare eller – i en del fall – som skrytsamma narrar.

 2. hassisen kone skriver:

  fa va skönt att få bli tvingad till jobb i södra italien,,,, mmmtur att inte norge & spetsbergen är med i eu…

 3. Det finns flera rosenkorsordnar. Just den här hette AMORC om jag minns rätt. Tittar under lugg ja, det klagas över det ibland. Mest beror det nog på att jag är så slö på att gå och klippa mig när jag borde och med att klippa luggen själv också för den delen. Tack för alla god jul-hälsningar annars!

 4. zla skriver:

  jo ja, det tycker jag med 😉

 5. z999 skriver:

  Zla:”mycket bra förslag kamrat Z.” :-)Kamrat var det…”inte att förglömma är utmärkelsen ”årets arbetare” som vi också senast återfann i sovjet, nu konsekvensenligt införd. :)”Ja, det där var ju rätt pinsamt också. Det var ju en kvinna som var sjuk och egen företagare som vann, vilket var ännu löjligare.”vänstern har vad jag förstått inte mycket till övers för kungen men kanske?”Det var tänkt som lite ironi och att det var kul att skrifterna sammanföll till exakt lika när det gällde några rader. Kungen borde annars vara ett rött skynke framför vänstern tycker jag.

 6. Anonymous skriver:

  Trött på dessa latmaskar som lever på föräldrarnas pengar. Och som dyrkar ”arbetarna”. Vänstervänster och för mycket deg utan eget slit hänger ihop.

 7. zla skriver:

  mycket bra förslag kamrat Z. inte att förglömma är utmärkelsen ”årets arbetare” som vi också senast återfann i sovjet, nu konsekvensenligt införd. :)vänstern har vad jag förstått inte mycket till övers för kungen men kanske?

 8. z999 skriver:

  Jag fick en månad före jul ett blad från vänstern i brevlådan. En del av det handlade om invandringen och var väldigt likt kungens jultal. Har vänstern och kungen samma skribent? Någon av arbetarklassens företrädare här kanske vet?

 9. Anonymous skriver:

  God jul, Anna-Lena!Enn Kokk

 10. z999 skriver:

  Det är ju snart nytt år också och jag såg att alliansen kommer att fortsätta att driva den så kallade arbetslinjen(?) ännu hårdare under nästa år. Jag tror verkligen på den modellen, det måste ju vara oerhört lönsamt för samhället att trycka ur det sista ur dom som är sjukskrivna. Ett förslag är att personer med ryggskador kan få jobba som spärrvakter. Handikappade som är sjukpensionerade på heltid borde ju kunna få jobb i någon ny dokussåpa med inslag av lyteskomik.Man ska ju även tvingas söka jobb inom hela EU. Utbrända kvinnor som inte kan ta sig upp ur sängen ens kan ju då få jobb som prostituerade i amsterdam. Och har man tänkt sig att dödsfall ska få vara en orsak att få dra sig tillbaka från arbetslivet? Döda människor kunde ju annars bidra som köttbiprodukter vid tillverkning av korv.Arbetslinjen i kombination med subventionerade ”jobb” som hushållsnära tjänstehjon är ett plagiat av forna öststaternas idé om allas rätt(?) till arbete och rätten till arbete som en mänsklig rättighet. Vem kan efter detta tveka om att nya moderaterna är ett arbetarparti?

 11. Robsten skriver:

  Såg dig i TV för några dagar sedan Anna-Lena. Du såg pigg och fräsch ut, men varför tittar du ner under lugg hela tiden?GOD JUL / midvinterblot!!

 12. Gugge skriver:

  Anna-Lena! Tror nog att Frälsis är ett tämligen gott val. Intressant det du skrev om att skojarna i ”Rädda Regnskogen” också brukade vara med i Rosenkorsorden. Den senare – även känd under andra snarlika namn (Rosenkreutz, Ordo Crucis Rosae) – kommer och går med en gammal jämlikhetssträvande 1700-talsorden som förebild.Handlingar efter någon av de senare rosencreutzordnarna påstås vara allmänt tillgängliga någonstans. Anna-Lena samt alla med- och motbloggare önskas God Jul.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s