Amy X har inte konverterat till islam

Nästa tips inför internationella kvinnodagen blir en kvinnlig artist på den totalt mansdominerade elektronmusikscenen. Amy X Neuburg är en egensinnig elektronmusiker, percussionist och röstekvilibrist från Oakland som är nästan okänd i Sverige, men som kanske kommer på turné via Finland vad det lider (själv hörde jag henne i Belgien i somras). Hennes texter dissekerar det amerikanska samhället, konsumtionskulturen och vår utsatthet.

Amy X tror inte på någon eller något, i en av låtarna driver hon med att människor utgår från att hon är muslim eftersom hon lagt till ett X i sitt namn. Hennes texter är nakna, sorgliga och självutlämnande. Dessutom väldigt roliga, vilket jag insåg först när jag lyssnat igenom CD:n några gånger hemma. Amy berättade själv att hon var lite förvånad över att människor satt tysta och inte skrattade på konserten: ”det gör de alltid i USA”. Tro mig, det handlar om språkförbistring. Amy X är verkligen kul.

Helt ensam på scenen skapar hon allt i nuet (inget är alltså förinspelat). Röster, ljudeffekter och slingor av musik som flätas ihop. Lyssna särskilt på ”My God” och ”Residue” från hennes platta Residue från 2004.

Länkar:
Amy X:s Hemsida
Residue på YouTube
Skivan kan köpas t ex via Electromusic.com

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i 8 mars, Amy X Neuburg, internationella kvinnodagen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Amy X har inte konverterat till islam

  1. z999 skriver:

    ”Hennes texter dissekerar det amerikanska samhället, konsumtionskulturen och vår utsatthet. ”Bläääk! Trött på återupprepningar. Men dom kanske är nödvändiga för att åstadkomma förändring.

  2. Charlotte skriver:

    Tack för tipset! Det verkar spännande.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s