Sverigedemokraterna sparkar en verklig veteran

En riktig veteran är på väg att kastas ut ur sverigedemokraterna. I helgen meddelades det att Johan Rinderheim blivit ombedd att lämna sin post. Rinderheim författade det första partiprogrammet och fanns med redan under sd:s förhistoria. Han valde att lämna sd några år kring slutet av 80-talet, början 90-talet. Enligt egen uppgift eftersom han tyckte att partiet var för extremt. Rindeheim var en av få mer intellektuella i kretsen vid den här tiden. Han skötte även sd:s kontakter med Nationella Fronten i Frankrike som varit en stor inspirationskälla för sd.

Under 90-talet förändrades sd, i synnerhet efter att partiet fått en ny partiledare 1995 (Micke Jansson). Rinderheim valde då att åter gå med i sd, och han hörde i många år till partiets innersta krets. Det gör han knappast längre, för närvarande är hans främsta uppdrag att han sitter som kommunfullmäktigeledamot i Nynäshamn.

Johan Rinderheim är nog en av de sverigedemokrater som jag pratat mest med genom åren. Jag har intervjuat honom flera gånger och ibland har vi pratats vid när vi sprungit på varandra på gatan (sd:s lokal i Stockholm finns nära min bostad) eller när jag besökt sd:s sammankomster, nu senast riksårsmötet i Karlstad. Han har alltid bemött mig korrekt, ibland med en humoristisk underton. Jag har uppfattat honom som väldigt teoretisk och lite omständlig. Men samtidigt relativt vederhäftig om det handlat om att få svar på konkreta frågor, t ex förändringar i partiprogram och liknande. Vi har varit väl medvetna om hur långt ifrån varandra vi står men ändå kunnat föra ett samtal.

Tydligen är det så att partiledningen vill utesluta Rinderheim på grund av uppgifter om att han lämnat intern information till en före detta folkpartistisk nämndeman. Pressekreteraren Mattias Karlsson säger till Sydsvenskan att Rinderheim är en ”en bakåtsträvare som tycker att det mesta var bättre förr”. Liknande uppfattningar har jag också hört när hans namn kommit upp. Vissa anklagar honom för att Stockholmavdelningen haft en så låg profil och åstadkommit så lite. Själv tror Rinderheim att missnöjet med hans person handlar mer om hans kritik mot toppstyrning och maktkoncentrationen till södra Sverige. Vid riksårsmötet var det flera som framförde liknande kritik.

Nyhetslänkar:
DN 1, DN 2, Svd 1, Svd 2, Sydsvenskan

Blogglänkar:
In Your Face, Jinge, Kommunisternas blogg, Odens hundar, (har skrivit flera inlägg i ämnet, följ länkar på bloggen) Politikerbloggen,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Jean Marie Le Pen, Johan Rinderheim, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Sverigedemokraterna sparkar en verklig veteran

 1. Håkan skriver:

  Det är verkligen komiskt hur Windeskog vurmar för Rinderheim nu. På den tiden då Tor Pålsson var en kraft inom sd så hatade Windeskog Rinderheim.Där ser man hur det kan svänga…

 2. Det får det stå för dig, lite småkorkat visst att prata om adoptivbarn som handelsvaror. Men inte helt osant generellt, se bara på Madonna och andra kändisar. Just Tony Wiklander har säkert gjort allt på rätt sätt, det måste man f ö i Sverige.Om du vill kalla någon för mytoman, och jag utesluter inte att det kan finnas skäl att göra det, får du tala om varför. Allmänna glåpord borde jag egentligen bara radera – det var bra nära kan jag säga.

 3. Louise skriver:

  ”införskaffat ett indiskt adoptivbarn”Ointelligente mytomanen Jimmy förnekar sig inte…

 4. Man kan ju också dra en koppling till SD Malmös L-J Hallgren som dömdes för rattfylla utan någon reaktion i SD:s ledning.

 5. För er som inte följt diskussionerna kring Samuel Älgemark så hänvisas till DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=801908Han ska alltså ha citerat NSF mer eller mindre ordagrant. Men utan angivande av källa.

 6. z999 skriver:

  Jo, Jimmy, jag såg Älgemarks citat från NSF och jag undrar också över den milda reaktionen i det fallet. Vad jag undrar över är om det finns någon sorts utslätning inom partiet som är självgenererande? När man vinner röster och anhängare på att vara accepterande och kompromissande med invandringspolitiken så drar man till sig en viss sorts folk och ingen drar i bromsen för så fungerar det inte inom ett demokratiskt parti.

 7. Jag har haft Rinderheim som en förebild redan innan vi träffades första gången (jag läste hans tidning Virtus). SD har haft en enorm nytta av honom både som ideolog och talare, men kanske främst som en osjälvisk aktivist som ofta spred glädje och bra stämning omkring sig. Genom att ge sig på Johan på detta sätt, och för en sådan här tramssak, har det allsmäktiga Verkställande Utskottet brytit ännu ett tabu (och märk väl att detta är ett aktuellt ärende medan man inte regarerar alls på arr Lgemark citerat NSF rakt av).Mikael Jansson ch Jocke Larsson skall vara glad att de sitter på mandat i så stora stöder att det skulle betyda för mycket att bli av med de mandaten, det är det enda som håller dem kvar för tillfället.

 8. z999 skriver:

  Jag hoppas att Johan startar någon typ av intresseförening och inte något nytt parti. Trots att jag försvarar det mesta inom de nationella leden i Sverige så känner jag mig ibland väldigt utanför.

 9. z999 skriver:

  Det var en synnerligen olustig petning tycker jag, jag har ungefär samma uppfattning om honom som Anna-Lena (förstå detta rätt nu!). Jag tyckte han var modig när han försvarade Sd’s så kallade mörka historia i radio sd för några månader sedan och han har varit en av de mest intressanta att lyssna på i radio sd. Jimmy här vet säkert mycket mer om honom än vad jag vet och jag är öppen för att jag kan ha missbedömt Rinderheim.

 10. Ja dagens SD-ledning sa ju att anledningen till att jag sparkades ut var en artikel om en man som införskaffat ett indiskt adoptivbarn, det man säger är skälaet att Johan måste försvinna är att han gett några uppgifter till ett indiskt adoptivbarn som då var på väg in i SD.Indiska adoptivbarns fördelar åsido, det blir lite roligt att SD använde de som svepskäl i både Johans och mitt fall.På samma ämne såg jag på den tokroliga bloggen jinge.se hur kommunister bråkade om Johan blivit petad för att han varit för snäll mot den adopterade flickan eller om han var för extrem. Jag förstår att de har lite svårt att få kronan att falla ner riktigt.

 11. Det här är någon slags internt skämt som du nog måste förklara för en bredare allmänhet (själv tänker jag mest på något plumpt uttalande som du ska ha gjort tidigare i den frågan sin väl var en anledning till att du fick lämna sd?).

 12. …ja, ack vad dessa indiska adoptivbarn haft betydelse för SD…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s