Myndigheterna krävde abort i 7:e månaden

Häromdagen träffade jag en kvinna från Göteborg som växte upp under samma period som jag. Med en bror, precis som jag. Jag fick senare ytterligare en bror. Men när hennes mamma blev gravid på nytt tvingade de sociala myndigheterna henne att abortera bort barnet. Hon var då gravid i 7:e månaden. Myndigheterna ställde henne inför ett ultimatum: Antingen aborterar du bort barnet eller så tar vi ifrån dig dina båda andra barn. Dessutom måste du sterilisera dig. Två familjer i Sverige kring slutet av 50-talet, början 60-talet. Så lika men ändå så olika.

Moderns enda brott var hennes ursprung: hon var vad vi brukar kalla för resande, eller traveller med den anglosaxiska termen. En osynlig grupp i samhället som ibland associerar sig med romerna, ibland inte. Men som inte klär sig eller ser ut på något särskilt sätt. Förr i världen talade man om tattare. Tvångssteriliseringar av bl a romer och resande pågick i Sverige ända in på 70-talet. Ingen vet hur många som drabbats.

De senaste dagarna har jag varit moderator för en konferens om romer och resande som arrangerats av regeringens delegation för romska frågor. Delegationens ordförande är Maria Leissner och igår talade bl a Nyamko Sabuni som är minister med ansvar för diskrimineringsfrågorna. Idag talade vi en del om förföljelserna i Italien (som jag tidigare skrivit om) och som påminner väldigt mycket om det som hände judarna. Romerna har funnits i Sverige åtminstone under 1500-talet. De drabbades också av förintelsen, ungefär en halv miljon dödades av rashygienska skäl. Endast två romer fick följa med Vita bussarna, och endast för att man trodde att de var judinnor. Vi borde känna skam, men få känner ens till det.

Men det finns också ljuspunkter. Som att många romer börjat organisera sig och tar strid för romers rättigheter. Som Soraya Post, kvinnan vars mor tvingades till abort och sterilisering, som sitter i styrelsen för European Roma and Travellers Forum som bland annat försöker ställa krav på EU:s olika institutioner. Dessutom är hon ordförande i European Roma Womens’s Network. Hennes mamma fick så småningom, efter en lång process, ut ett skadestånd. Hennes fall fick andra tvångssteriliserade att våga kräva det samma. Men det har inte helat såren, att hon berövades rätten att föda barn redan vid 22 års ålder har präglat hela hennes liv.

(Historien om Soraya kan man läsa i ”Ett fördrivet folk”, en en antologi om romer som getts ut av Levande historia och som fortfarande går att beställa.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Levande historia, Maria Leissner, Nyamko Sabuni, resande, romer. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Myndigheterna krävde abort i 7:e månaden

 1. z999 skriver:

  Jag förstår hur du menar men jag hoppas att vi kan komma övverens med romerna på ett bra sätt, alternativet är inte så kul. Och någonstans så måste gamla oförrätter tonas ner. Det gör man inte om romernas beteenden och följdbeteenden ska belysas och förklaras medans svenskarnas beteenden aldrig får någon förklaring annat än att de var allmänt elaka. Jag vet inte hur den perfekta balansen ska vara för jag tror knappast att man skapar en bra situation om romernas tidigare lidanden negligeras.

 2. Romerna vandrade för att de inte fick slå sig ner någonstans, alltså av nödvändighet, och blev föraktade för att de var ”nomader” och rotlösa. En ond cirkel. P g a deras nomadiserande tillvaro gick länge inte barnen i skolan, de fick inte utildning, kunskap och möjligheter som alla andra …Behöver jag fortsätta?Skulle du säga till det mobbade barnet i skolan att ”Du får ju fatta att om du inte ändrar ditt beteende kommer folk att fortsätta mobba dig”.?

 3. z999 skriver:

  A-L-L:”Du kan inte lägga skulden på romerna själv för det förtryck de utsätts för, lika lite som du kan säga att judarna skulle vara mindre si eller så skuller fler gilla dem. Det är ett idiotiskt sätt att resonera på.”Jag lägger inte hela skulden på dom, men jag menar att det är en lång räcka av händelser och sammanhang som har lett till den situation som har skapat hat mot dom, situatiner som de själva har varit åtminstone delaktiga i. Hatet mot zigenare är annars idag betydligt mindre än förr och det beror antagligen på att en del av dom har ändrat inställning till olika saker.

 4. Den som diskrimineras och utsätts för hat påverkas av detta, det är lätt att det blir en ond cirkel, att man blir den folk tror att man är, en självuppfyllande profetia. Du kan inte lägga skulden på romerna själv för det förtryck de utsätts för, lika lite som du kan säga att judarna skulle vara mindre si eller så skuller fler gilla dem. Det är ett idiotiskt sätt att resonera på.

 5. z999 skriver:

  Jag förstår att hon är bitter. Sen, zigenare är en av de två minoriteter som jag erkänner som minoriteter i Sverige. De minoriteter som har skapats de senaste trettio åren med hjälp av svagheter i demokratin räknar jag alltså inte in. Samerna är den andra minoriteten.För zigenarnas del så har det ena gett det andra, både när det gäller zigenare i Sverige och i andra delar av världen. Det märkliga är att dom inte passar in någonstans och behandlingen av dom är liknande i alla länder. Jag tror att zigenarna måste någonstans överse med grymheter som begåtts mot dom (och det är ju lätt att säga när man inte är zigenare själv.) och kanske fundera lite över varför det har varit som det har varit. Deras livsstil, att konsekvent välja bidrag framför att jobba ihop pengarna har i längden främjat kriminella beteenden bland många av dom. Samtidigt har deras kultur bidragit till att de inte har ägnat sig åt grövre kriminalitet som vi kan se bland flera invandrargrupper i Sverige. Zigenare ägnar sig inte åt gruppvåldtäkter eller hedersmord som exempel, inte i den utsträckning som sker inom vissa invandrargrupper.Det är synd att dom inte har något eget land att bo i vilket hade varit det bästa och enklaste. Det betyder inte att dom ska förvisas dit men att dom får en annan grund för hela sin särart.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s