Det är mogna kvinnor som gäller

När jag var i USA gick jag och dottern och såg Mamma Mia på bio. Det var en liten biograf i en liten stad. Tjejen som rev biljetten hade ingen aning om vad ABBA var och än mindre att det fanns svenskar bakom filmen och musiken. Men vilken succé. Den halvfulla salongen kokade av skratt och positiva tillrop, och när sluttexterna rullar applåderar hela salongen. Kvinnan bakom mig säger till sin väninna: ”Can I have it once more?”.

Historien, för er som inte sett filmen eller scenföreställningen, är lövtunn. Kan berättas i två meningar och det tänker jag inte ens göra. Men man blir glad. Och jag har inte ens gillat ABBA särskilt mycket. Men det finns en livsglädje som är svår att inte ryckas med i. Tror också en del av åtminstone min entusiasm handlar om att filmens huvudpersoner inte är det unga kärleksparet utan tre halvfula, lagom rundnätta och rätt galna kvinnor i övre medelåldern. Visserligen utrustade med mycket charm och självironi, men ändå. I centrum står förstås Meryl Street som faktiskt sjunger bra också, vilket är mer än man kan säga om en del av de andra (framförallt männen, i synnerhet Pierce Brosnan sjunger förfärligt, fast det gör inte så mycket).

Mogna kvinnor verkar vara en trend. Supermodellerna från förr är tillbaka och håvar in stora arvoden så fort de visar sig. Läste just i Svenska Dagbladet att danska Helena Christensen valts ut som modell för det svenska framgångsrika klädmärket Odd Molly. Såhär säger säger Odd Mollys designer Karin Jimfelt-Ghatan till Svd:
”Hon är drömmodellen. Förutom att hon är fantastiskt vacker har hon ett lugn och en energi som kvinnor över 40 kan hitta, när man slutar vara ängslig över vem man är, som känns väldigt inspirerande.”

Fick ett fint silverhalsband från trendiga smyckesföretaget Pilgrim när jag fyllde år i somras. Även de har Helena Christenson som sin modell (mer om Helene Christensens reklamuppdrag i Resumé). Nu ser hon ju bättre ut än de flesta 40-plussarna. Men lite uppmuntrande är det ändå att inte bara purunga kvinnor anses tilldragande.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Abba, Helen Christensen, Mamma Mia, Meryl Streep, Odd Molly. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det är mogna kvinnor som gäller

  1. Skulle vara som xxl-modell i så fall. I mitt fall (skulle nästan vilja pilla dit ytterligare några x efter veckorna i USA med pannkakor, maple-syrup och friterat på längden och tvären som daglig diet, huva)

  2. Charlotte Wiberg skriver:

    Härligt!Jag vill också bli fotomodell! Det kanske inte är för sent? 🙂

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s