Succé för böcker om dansk vänstersekt

”De var unga idealister som började råna banker för att stödja den palestinska befrielserörelsen. De längtade efter solidaritet men blev allt mer sekteristiska.” Så börjar min artikel om Baader-Meinhofligans okända danska systerorganisation i nya Ordfront magasin .

De två böckerna om Blekingegadebanden på över 900 sidor har sålt över 200 000 ex och toppar boklistorna i Danmark tillsammans med Stieg Larssons deckartrilogi. Nu ska de dessutom bli både film och TV-serie (samma bolag som gör Beck, Wallander och även Stieg Larsson-deckarna).

Jag intervjuade författaren Peter Øvig Knudsen som bl a sa följande:

”När vi talar om terrorism är det oftast islamistisk terrorism. Vi talar om människor som är beredda att använda våld av etniska och religiösa skäl. Men det är sunt att se att vi också haft politiska grupper i vår egen närhet som varit beredda att gå långt i kriminalitet och våld och som befunnit sig på kanten till terrorism.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Blekingegadebanden, Danmark, vänsterextremism. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Succé för böcker om dansk vänstersekt

  1. Böckerna är väldigt spännade, jag sträckläste fast det var på danska. Ordfront funderade på att ge ut dem men avstod, troligen för att det rör sig om en megainsats för en översättare: 900 sidor. Men jag har hört rykten om att andra förlag är på gång. Karneval är ett tips. Men det lär nog dröja med tanke på att översättaren måste bli klar först. De finns redan på norska vet jag, men det är nästan lättare att läsa danska.

  2. Daniel skriver:

    Otroligt intressant artikel. Vet du om böckerna planeras att ges ut på svenska?”Att kommunister mördade människor på 70-talet när man gick i skolan fick man helt enkelt inte vare sig lära sig eller höra om.”Men kamma dig Jimmy! RAFs ockupation och sprängning av västtyska ambassaden i Stockholm är en av de största nyhetshändelserna i Sverige under 70-talet. Bo Holmströms ”Lägg ut! Lägg ut!!” när bomben smäller är svensk TV-historia. Kom inte med nån bullshit om att vänsterterrorismen skulle ha förtigits.

  3. Ja fast varför är det konstigare än att det finns andra former av terrorism? Varför måste terrorister ha annan etniskt bakgrund? Det tycker jag är väldigt enkelspårigt av dig att tro.

  4. Det är en konstig företeelse detta med terrorist i efterkrigstid av vita europeér i just Europa.Trots att det ligger så nära i tiden så har jag fruktansvärt dåligt med kunskap och möjlighet tt ens relatera till detta.Att kommunister mördade människor på 70-talet när man gick i skolan fick man helt enkelt inte vare sig lära sig eller höra om.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s