Den stora ledarens sista färd

”En studie i mänsklig förnedring” skriver den som tipsat mig om Svd:s ledarredaktions blogg som idag inleder en 33-i-topp serie med ”YouTubiana”. De klipp de valt för denna första presentation gör mig fullständigt mållös.

Det handlar om Nordkoreas diktator Kim Il Sung som avled 1994. Vi får följa processionen vid begravningen och ta del av de känslostormar som den högt älskade ledarens bortgång väcker hos människor. Eller kanske snarare förväntas väcka hos människor, det hela framstår som ett hårt regisserat spektakel som trotsar alla föreställningar.

Svenskans ledarredaktion vore nu inte svenskans ledarredaktion om den inte också hade en politisk poäng med publiceringen. Så man påminner också om hur Vänsterpartiet faktiskt upprätthöll relationer med Nordkorea en bra bit in på 80-talet. Sett i ljuset av den här filmen framstår det förstås som fullständigt absurdt. Partiet lade korten på bordet (?) redan 1996 i vitboken ”Lik i garderoben”, och jag antar att det är få som är särskilt stolta över detta idag.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i diktator, Kim Il Sung, kommunism, vänsterpartiet. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Den stora ledarens sista färd

 1. Nej, länge sedan jag lockade något intresse kring min ringa person – nu mera får man vara glad om man får något brev från Poohl/Expo mellan varfven =)Fast just debatter är väl en sak som jag verkligen saknar från min politiska tid.

 2. Aha – hade glömt datumet. Men den ska jag förstås försöka se (Utbildningsradion sänder i SVT för er som undrar, tema Nationaldemokraterna). Fast jag är inte med i studion, det sammanföll med bokmässan. Vet inte vem de raggade i stället. Däremot är jag intervjuad om de inte klippt bort mig. Har de pratat med dig också?

 3. Debatten i Skolfront Loddan, ND:s största händelse på bra länge….

 4. Och vad gör jag den 2 oktober, undrar jag nyfiken. Kanske går på Tony Joe White-konsert om jag får biljetter. Kan inte vara det du menar. Eller hur?

 5. Har läst all litteratur jag har hittat om Nordkoera och måste säga att landet och Juhce-ideologin fascinerar mycket. Finns det något land jag kunde åka till så hade jag nog valt just Nordkoera för att kunna fördjupa mig ytterligare. Frågade till och med deras ambasad vilka grunder för visum de har – jag kanske skall se avsaknaden av svar som ett svar i sig (får räknas som men komplemang i sådana fall).Och sedan skall väl givetvis ta ansvar för vilka de själva haft kontakter med och sett som förebilder?Föresten Loddan, hoppas du inte förstör din nyvunna respekt i mina kretsar den 2 oktober….

 6. z999 skriver:

  Pinochet påstods bedriva en extremt nyliberal politik. Han var visserligen liberal i vissa frågor men liberalism (riktig liberalism inte folkpartiets flum) förutsätter demokrati, till skillnad från kommunism som förutsätter proletariatets diktatur. Kommunism är inte förenligt med demokrati eftersom det förutsätter vissa förändringar av samhället som det inte går att förhandla om på demokratiskt sätt. Den vänsterpolitik som sossarna stod för (tidigare alltså, inte numera) kan man se som en parlamentariskt kompromissad kommunism. Men det är väldigt missvisande att se socialdemokrati som någon sorts kommunism.

 7. Paska skriver:

  nu verkar ju det som om all politik har den egenheten att vilja fästa historisk smuts på varandras rockslag. en töntig sandlådehorisont istället för att fokusera framåt och på sakinnehåll.

 8. Fast det är väl lite skillnad på att åka dit och umgås och råka vara insorterad under samma ideologi. Liberalism är ju ganska vitt, vilket även kommunism är för all del. Men här var det väl själva umgänget det handlade om. Folkpartiet hade väl inte sådana relationer till Pinichet vad jag vet.

 9. Kristoffer Lindh skriver:

  Det är lustigt att man är så ivrig att hålla vänsterpartiet ansvariga för kommunistregimers övergrepp medan man låter Folkpartiet vara trots att Pinochet var liberal.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s