Sd snor sossarnas röster och bedriver högerpolitik

Nya numret av NEO innehåller många artiklar om sverigedemokraterna. Bitvis intressant läsning, t ex analysen av det politiska innehållet: ”ett elektoralt vänsterparti, men ett parlamentariskt högerparti”. Tar röster av sossarna och bedriver högerpolitik skulle jag säga, för att uttrycka det lite mer rakt på sak.

Statsvetaren Marie Demker påpekar flera gånger skillnaden mellan Dansk Folkepartis bakgrund i ”skattetrötta och överhetskritiska Glistruparna” och sd:s bakgrund i nazistiska och fascistiska miljöer. Visserligen länge sedan, men det tar tid för ränderna att gå ur, säger Demker. Några av artiklarna finns på nätet men det är värt att köpa tidningen för det står mycket mer i pappersupplagan.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Dansk Folkeparti, NEO, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Sd snor sossarnas röster och bedriver högerpolitik

 1. Anonymous skriver:

  Greger sa:Det är lika bra att erkänna att vi har många skickliga motståndare. Som tänker, talar och skriver annorlunda än vi själva.Nja, jag håller med dig det andra du skrev men däremot inte att ”mångkulturfanatikerna”/ globalisterna” är skickliga moståndare. Det de lever på är att de aldrig eller åtminstone väldigt sällan behöver svara på besvärliga frågor och förklara och motivera sina ståndpunkter. I de fall de måste det kommer de till korta i de flesta fall. De behöver och lever på censuren i media.mvhMartin

 2. Greger skriver:

  Såväl Z999 som Marie Dempker ordnar väl fakta på ett visst sätt (höger/vänster), analyserar och kläcker sedan ur sig något. Är man PK som Dempker så blir resultatet på ett sätt, är man som jag själv (och även Z999) blir det något annat (nationellt och kulturkonservativt samt även systemkritiskt).Det är lika bra att erkänna att vi har många skickliga motståndare. Som tänker, talar och skriver annorlunda än vi själva.

 3. Marie Demker är en god PK-soldat, att sedan hennes analys skvallrar om stor okunskap på ämnet ligger tydliugen inte henne i fatet. Vi har väntat i över 20 år för att få reda på hur denna politiska ”nazism” yttrat sig, det blir minst 20 till.

 4. z999 skriver:

  Greger:”Att påstå, påstå samt återigen påstå att sverigedemokraterna hemligen skulle vara ena riktiga nazister är en lika lättlärd som konstig metod.”Det fungerar i ett mer slutet samhälle. I Polen kallades fackföreningen solidaritet för fascister på 80-talet under kommunisttiden.”Jag vill väl ändå hoppas att det är sverigdemokraternas program och politiska praktik som ogillas.”Nä, så är det tyvärr inte. ”För några dagar sedan var jag på biblioteket och läste en kvartalstidskrift som heter ”Expo -Demokratisk Tidskrift”.” :-)”I denna påkostade publikation dammar man på sverigedemokraterna utan hejd, sans och måtta. Skribenterna förefaller att vara demokratiska entusiaster som är ytterligt rädda för något som det tror ska göra slut på vårt nuvarande statsskick.”Vad dom är rädda för är att de ska förlora bidrag om Sd kommer in i riksdagen samt att de förlorar sin status som något slags motvikt mot högerextremism. Om dom var seriösa så skulle den mesta kraften riktas mot NSF och nazism inom riksdagspartierna.Det var ganska kul när de hade en artikelserie om kvinnorna inom extremhögern. Eftersom dom (expo) anser sig tillhöra det ultimat goda så får man uttrycka sig hur respektlöst man vill om fienden som per definition då blir det ultimat onda. Detta resulterade i en artikelserie med en sexism som det var *mycket* länge sedan man såg i Sverige (bland svenskar).”Tidskriftens polemiska favoritknep är just ropet Nazism, Nazism! när man kommer in på någon av de nationella grupper som man lystet skvallrar om.”Expo är för obetydliga för att ens vara ett hatobjekt inom extremhögern numera. På deras hemsida så har dom reklam för att hyra in ”föreläsare” från expo för att lära sig argument mot Sd. Priset för detta är hutlöst dyrt och ”argumenten” som lärs ut sågades redan på 80-talet.”Gör Expo genom sina smått putslustiga artiklar i praktiken reklam för SD?Kanske det.”Dom har för liten läsekrets för det.

 5. Anonymous skriver:

  Greger sa:För några dagar sedan var jag på biblioteket och läste en kvartalstidskrift som heter ”Expo -Demokratisk Tidskrift”. -Skribenterna förefaller att vara demokratiska entusiaster som är ytterligt rädda för något som det tror ska göra slut på vårt nuvarande statsskick.Expo-demokratisk Tidskrift? Låter mer som lyteskomik än nåt annat.Skribenterna är definitivt inte demokratiska entusiaster, demokrater uppmanar inte till politiskt våld mot meningsmotståndare, det gör fascister och där hör Expos skribenter hemma vad de än vill kalla sig själva.Vad det gäller att göra slut på vårt statsskick så är det redan försent, eller har Lissabonfördraget gått dig spårlöst förbi? Anna sa:Jag uppfattar Demker som vederhäftig och det var andra som också uttalade sig i NEO. Den gemensamma bilden verkar vara att man måste se till ett partis historia, en del förändras man inte allt. Och det går långsammare än det kan verka på ytan.Återigen så vadå? Vi har en riksdag som upprätthåller rena raslagar, våldet i samhället skenar, riksdagen har struntat i grundlagen och det allvarligaste i svensk politik just nu verkar vara att ett parti som fick ca 3% i sista valet inte är ett svar på Dansk Folkeparti eller att det inte förändras på något diffust sätt tillräckligt snabbt?Ni verkar ha ett extremt problem med prioritetsordningen för vad som är viktigt.mvhMartin

 6. Jag uppfattar Demker som vederhäftig och det var andra som också uttalade sig i NEO. Den gemensamma bilden verkar vara att man måste se till ett partis historia, en del förändras man inte allt. Och det går långsammare än det kan verka på ytan. Nazisterna har väl uteslutits vid det här laget men sd är fortfarande inte vårt svar på Dansk Folkeparti.

 7. Greger skriver:

  Att påstå, påstå samt återigen påstå att sverigedemokraterna hemligen skulle vara ena riktiga nazister är en lika lättlärd som konstig metod. Jag vill väl ändå hoppas att det är sverigdemokraternas program och politiska praktik som ogillas. För några dagar sedan var jag på biblioteket och läste en kvartalstidskrift som heter ”Expo -Demokratisk Tidskrift”. I denna påkostade publikation dammar man på sverigedemokraterna utan hejd, sans och måtta. Skribenterna förefaller att vara demokratiska entusiaster som är ytterligt rädda för något som det tror ska göra slut på vårt nuvarande statsskick.Tidskriftens polemiska favoritknep är just ropet Nazism, Nazism! när man kommer in på någon av de nationella grupper som man lystet skvallrar om.Gör Expo genom sina smått putslustiga artiklar i praktiken reklam för SD?Kanske det.

 8. Anonymous skriver:

  Greger sa:Och visst har Marie Dempker rätt beträffande en historiskt kopplingmellan flydda dagars ”nazism” (= SSS och andra längst ut på högerkanten) och SD. Även om dagens sverigedemokrater är ohågade att koppla så gör nog de flesta politiker och publicister så. Jaha, och? Vem bryr sig? Inte jag i alla fall, kan ni som inte gillar SD eller ND komma med något mer konstruktivt än detta eviga gnällande om kopplingar hit och dit?mvhMartin

 9. z999 skriver:

  Greger:”Bäste Z999! Tycker nog själv att professor Marie Dempker är en vederhäftig expert på modern politisk historia.” Jaså? För min del tycker jag att hon är fruktansvärt förutsägbar, ungefär som en klocka. Det är ofta övertydligt att hon försöker leva upp till läsarens fördomar istället för att komma med fakta. Jämför med när Anna Lena Lodenius skriver. ”Därtill en sympatisk person.”:-)Mjaa, jag tycker inte att det är så speciellt sympatisk drag att kalla meningsmotståndare för fientliga (främlingsfientliga och så vidare). Personligen bryr jag mig inte så mycket, obetänksamma barn kan kalla varandra för CP med mera. ”Och visst har Marie Dempker rätt beträffande en historiskt kopplingmellan flydda dagars ”nazism” (= SSS och andra längst ut på högerkanten) och SD.” OK, det finns vissa nazister som har sökt sig till SD. Vilka är det som har kallat SD för nazister och gjort att dom sökt sig dit? Dom måste ju ha fått informationen någonstans ifrån väl? Men det är väldigt verklighetsfrämmande att se dessa nazister som representativa för Sd.”Även om dagens sverigedemokrater är ohågade att koppla så gör nog de flesta politiker och publicister så.”Visst gör dom det. Men dom kommer att förlora i längden på det.”Det börjar släppa nu, tidigare fanns det gott om pojkar i SD:s ledning som hade Waffen-SS och dess intressanta historia som hobby.”Att vara intresserad av waffen-ss gör en inte till nazist enligt mig. Men jag vet att enligt de flesta antirasister så räcker det med att prata med en nazist för att man ska vara en.

 10. Greger skriver:

  Bäste Z999! Tycker nog själv att professor Marie Dempker är en vederhäftig expert på modern politisk historia. Därtill en sympatisk person. Att hon (tror jag) råkar vara sosse är väl inte heller det så fasligt.Och visst har Marie Dempker rätt beträffande en historiskt kopplingmellan flydda dagars ”nazism” (= SSS och andra längst ut på högerkanten) och SD. Även om dagens sverigedemokrater är ohågade att koppla så gör nog de flesta politiker och publicister så. Det börjar släppa nu, tidigare fanns det gott om pojkar i SD:s ledning som hade Waffen-SS och dess intressanta historia som hobby.

 11. z999 skriver:

  ”Visserligen länge sedan, men det tar tid för ränderna att gå ur, säger Demker.”Länge och länge…inte så längesedan ändå. Sd’s mörka historia tog slut ungefär i samband med internets intåg i Sverige och media förlorade monopolet på nyheter. Förr så var det lättare för människor som Demker att utnämna sina egna åsikter som de enda moraliskt godtagbara, Sd’are kunde inte säga emot. Idag är det inte så längre men tragglande om ”främlingsfientlighet” och annat trams kommer naturligtvis att fortsätta en tid till eftersom de självutnämnda och självgoda antirasisterna saknar riktiga argument.Tråkig och intetsägande artikel av Demker förresten, i vanlig ordning får man säga i hennes fall.

 12. Anonymous skriver:

  Anna sa:Statsvetaren Marie Demker påpekar flera gånger skillnaden mellan Dansk Folkepartis bakgrund i ”skattetrötta och överhetskritiska Glistruparna” och sd:s bakgrund i nazistiska och fascistiska miljöer. Visserligen länge sedan, men det tar tid för ränderna att gå ur, säger Demker. Några av artiklarna finns på nätet men det är värt att köpa tidningen för det står mycket mer i pappersupplagan.Jaha, det låter ju allvarligt, speciellt om man jämför de påståendena med det faktum att riksdagen i förakt för demokratin och folket röstade igenom Lissabonfördraget i strid med svensk grundlag med hjälp av köpt media.Tala om att sila mygg och svälja kameler!mvhMartin

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s