Vem orkar gråta över Lissabonfördraget?

En stor nyhet i dessa dagar är förstås att riksdagen har godkänt Lissabonfördraget (se t ex Ekonyheterna, Svd, Politikerbloggen och DN). Eller rättare sagt borde ha varit. Uppmärksamheten kring beslutet kunde gott vara ännu större än den är, vilket t ex Jens Holm påpekar på sin blogg.

EU engagerar inte i folkdjupet, Lissabonfördraget är inte direkt något man sitter och avhandlar vid fikaborden. Mycket känns oklart. Handlar det här om att sälja ut Sverige och makten till EU eller är det bara en liten förskjutning av vissa beslut, i grunden mest en formalitet? Har fördraget en chans den här gången, kommer länderna att rösta igen det? Om EU ska ha en chans måste det till ett nytt fördrag, så mycket är säkert. Och EU behövs i vår tid, mer än någonsin. Även om man förstås kan ha en massa synpunkter på hur EU fungerar och hur de demokratiska strukturerna ser ut.

Sverigedemokraterna tar som väntat beskedet att riksdagen klubbade fördraget hårt, ”en svart dag” skriver Jimmie Åkesson. Sverigedemokratisk ungdom polisanmäler riksdagsmännen för högförräderi.

Mest berörd av alla verkar Mattias Karlsson som citerar Johan Ludvig Runeberg på sin blogg och kommenterar beskedet på följande vis:
”Ännu ett avgörande steg har därmed tagits mot att avveckla den fria och självständiga nation, som våra förfäder betalat för med sitt blod, sitt svett och sina tårar och som de lämnat i arv till oss att förvalta.”

Röster för och emot – som synes förekommer en hel del debatt trots allt, inte minst på bloggarna:
Robsten, Republikens röst i kungariket, Expressen/GT:s debattsida, Jinge, LO, Östersundsposten, Niklas Mattson, kristdemokrat, Kaj Raving, MXP Missional Experiences, Stefan Stenudd, Every Kinda People, Sidvind, Ryggraden,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i EU, Lissabonfördraget, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vem orkar gråta över Lissabonfördraget?

 1. z999 skriver:

  Martin skrev:”Grundlagen i alla demokratier är den sista försvarslinjen mot diktatur, därför får man ALDRIG bara strunta i den på det sätt som riksdagen nu gjorde.”Ja, så är det verkligen i allra högsta grad. Sen är det ju så också att en gång i tiden när demokrati hade verklig betydelse i Sverige så förstod man att alltför mycket centralisering var ett hot mot demokratin och som motdrag så förstärkte man den kommunala demokratin. Det krävs väl inte alltför stor intelligens för att inse att den kommunala demokratin blir obefintlig inom EU och antagligen kommer att avskaffas efter hand.I USA så är det ett väldigt känt demokratiskt underskott att det är så dåligt valdeltagande i presidentvalen. Man vet också att det beror på att makten är så centraliserad till Washington att vissa stater känner sig mer eller mindre helt utanför. Detta är ändå i en världsdel där folk till största delen åtminstone identifierar sig som amerikaner. Lissabonfördraget är ett avskaffande av demokratin och fyller ingen positiv funktion för europeerna. I såna fall hade det varit en annan debatt omkring det. Så media och makthavare skulle inte vara konspiratoriska mot folket?Se nedanstående länk-http://www.aftonbladet.se/nyheter/article439668.abHögerklicka här och välj öppna i nytt fönster

 2. Anonymous skriver:

  Anna sa:Den som försöker bråka in knäck om EU har det inte lätt. Vad tror du det beror på? Beror det i först hand på att det inte ”säljer” och att man därmed inte tjänar lika mycket pengar som att skriva om det senaste modet eller beror det på att man inte vill stöta sig med riksdagen?Eller vad mer exakt beror det på tror du?Anna sa:För du tror väl inte att varje enskilda journalist har en makt att skriva vad han vill och hur han vill?Nej, men däremot tror jag att du utan vidare hade kunnat skriva en hel del här på din egen blogg, eller var det ”marknadsliberala” chefredaktörer här också som hindrade dig från att ställa frågor liknande: ”Handlar det här om att sälja ut Sverige och makten till EU eller är det bara en liten förskjutning av vissa beslut, i grunden mest en formalitet?” för att citera Anna-Lena Lodenius, INNAN riksdagsbeslutet?Det förhållandet att du inte ens gjorde det gör att jag tror att du inte har ansträngt dig över hövan, jag är till och med övertygad om att du tycker att beslutet är så bra att du blundar för det faktum att det är och förblir ett odemokratiskt beslut.Grundlagen i alla demokratier är den sista försvarslinjen mot diktatur, därför får man ALDRIG bara strunta i den på det sätt som riksdagen nu gjorde.mvhMartin

 3. Nu är ju medieföretag i regel styrda av kommersiella villkor, det gäller inte bara att tycka att något är viktigt utan att kunna övertyga redaktionsledningen och cheferna om att det finns en story att berätta. Den som försöker bråka in knäck om EU har det inte lätt. Det är svårt att förstå, människor är rätt ointresserade etc. För du tror väl inte att varje enskilda journalist har en makt att skriva vad han vill och hur han vill?

 4. Anonymous skriver:

  Anna sa:Ni är så härligt konspiratoriska, varför skulle makthavare och journalister ha gaddat ihop sig för att strypa demokratin?Ja, varför har ni gjort det? Det kan ju du svara på här och nu till att börja med. Varför har media och du själv skrivit spaltkilometrar om valet i USA som inte påverkar oss i någon högre grad men nästan ingenting om Lissabonfördraget?Varför?Anna sa:Snömos… Det finns självklart ett demokratisk underskott i EU och fördraget är inte lysande, men lösningen är inte att strypa EU-samarbetet och lämna walk over till marknaden. Det är precis det man har gjort i och med att man skrev under avtalet, inte tvärtom.Anna sa:Journalisternas problem är att svenskar i gemen bryr sig så lite och vet så lite om EU.Ploink! Här kom den värsta grodan på länge! Just DÄRFÖR skulle ni ”journalister” ha skrivit om Lissabonfördraget, genomlyst det, ställt politiker mot väggen, publicerat debattartiklar osv. delvis: GJORT ERT JOBB! och inte tvärtom. När man medvetet tiger ihjäl en politisk fråga av den här digniteten och sen har mage att klaga på ”svenskar i gemen” så är man inte lite fräck!Dags att sälla ”journalister” till politikerskaran av professionella lögnare. mvhMartin

 5. z999 skriver:

  A-L-L:”Ni är så härligt konspiratoriska, varför skulle makthavare och journalister ha gaddat ihop sig för att strypa demokratin?”Det behövs ingen hopgaddning eller konspiration. Fenomenet uppstår eftersom de flesta människor väljer den enklaste vägen och enklaste är förståss maktutövning om man slipper motstånd.”Snömos… Det finns självklart ett demokratisk underskott i EU och fördraget är inte lysande, men lösningen är inte att strypa EU-samarbetet och lämna walk over till marknaden.” Ett demokratiskt underskott ja. Om unionen ska fungera i längden så måste demokratin i varje land avvecklas och besluten centraliseras till Bryssel.”Journalisternas problem är att svenskar i gemen bryr sig så lite och vet så lite om EU. Vilket är värst för oss eftersom vi inte använder EU-medlemskapet så mycket som vi borde och kunde.”Dom flesta fattar kanske vilket extremt litet inflytande de har.

 6. Ni är så härligt konspiratoriska, varför skulle makthavare och journalister ha gaddat ihop sig för att strypa demokratin? Snömos… Det finns självklart ett demokratisk underskott i EU och fördraget är inte lysande, men lösningen är inte att strypa EU-samarbetet och lämna walk over till marknaden. Journalisternas problem är att svenskar i gemen bryr sig så lite och vet så lite om EU. Vilket är värst för oss eftersom vi inte använder EU-medlemskapet så mycket som vi borde och kunde.

 7. Bo Karlsson skriver:

  Självfallet ligger det alltid i de maktägandes intresse att söka minska demokratin, eftersom detta ökar kontrollen över produktion och vinster. De olika europeiska ländernas eliter, dit även många s.k. vänsterjournalister hör idag, har kommit underfund med att det mest lönsamma är att sluta sig samman i det löntagarfientliga projekt som, under täckmantel av ”fredsprojekt” och ”samarbete”, heter EU. Detta går hand i hand med många politikers och affärsmäns entusiasm över t.ex. de kinesiska ledarnas föredömliga förmåga att sätta sitt folk på plats. Denna beundran liknar i hög grad stora delar av den europeiska elitens entusiasm över Adolf Hitlers nya Europabygge vid slutet av 30-talet. Demoktrati måste ständigt återerövras, men som läget är just nu måste det troligen bli mycket värre innan det kan bli bättre. Så brukar det också vara. Av flertalet av Sveriges journalister är i alla fall ingen hjälp att vänta, ty de tillhör eller tjänar själva den maktägande eliten. Därav den minimala informationen om EU-fördraget i massmedia.

 8. Tyvärr har media inte varit så bra på att rapporera och informera om Lissabon-fördraget och jag tror faktiskt att det är till anhängarnas nackdel. Om media hade gjort sitt jobb bättre hade de granskat motståndarnas argument också och pressat dem på frågan om varför Nice-fördraget är bättre. Jag har ännu inte hört någon från motståndarsidan som kan förklara det.

 9. Anonymous skriver:

  Vad man kan gråta över det är att ”våra” politiker så uppenbart struntar i grundlagen och kommer undan med det tack vare att media sitter i knät pådem, eller om det nu är tvärtom.Att det är tvärtemot allt vad demokrati heter behöver man inte vara statsvetare för att se. Förfarandet från riksdagen liknar mest Österrikes Anscluss till det tredje riket. Tror man att den svenska modellen på arbetsmarknaden överlever det här är man enligt min uppfattning mer än lovligt naiv. Eller cynisk.mvhMartin

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s