Jag har varit på lägenhetskonsert

Jag har varit på en lägenhetskonsert. Det är inte var dag människor trycker ihop sig i en liten lägenhet för att lyssna på en trubadur. En vän som var där påpekade att såhär gjorde man förr i tiden i Tjeckien då regimen förbjöd politiska uttryck. Deras subversiva trubadurer, skådespelare etc uppträdde då hemma hos folk för att inte tilldra på sig makthavarnas blickar.

Här var det på sätt och vis tvärtom, det var det privata och personliga som blev ännu mer privat och personligt i den här inramningen. Fredrik af Trampe som brukar gå på Sunkit fyllde något så lågt så jag vågar inte ens nämna det. Han hade bjudit folk att följa med honom och lyssna på Peter Barlach på ett litet café intill där han bor. Men lokalen bygger om och fick problem med miljö- och hälsoskyddsmyndigheten bara några timmar innan. ”Då kan vi vara hemma hos mig i stället”, tyckte Trampe som för övrigt också uppträder som trubadur. Han skickade ut ett mail till alla han bjudit, och påpekade att det inte var ett skämt (vilket förstås var första tanken). Så där trängdes vi på golvet och sängen med trubadurens föräldrar och de som hade tänkt sig att besöka caféet men blivit lotsade till det alternativa spelstället.

Vad sjunger då Peter Barlach om? Det var valda delar av hans föreställning ”Den heliga familjen” som handlar om styvfamiljer, barn, vardagsliv, förbjudna lustar och längtan ut ur kärnfamiljen. Samt en lång underhållande monolog om ett måndagsexemplar till hund. Kanske inte en show som nödvändigtvis måste smyga in i en lägenhet för att undgå makthavarna. Men det blev sällsynt intimt. Och en klart udda upplevelse.

NYTT: Har upptäckt det finns några till blogginlägg om den här kvällen
Peter Barlach själv bidrar med inte mindre än tre blogginlägg: Förberedelser, publiken, samt min favorit där han visar upp logen, se även Supermatten

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Fredrik af Trampe, Klubb Sunkit, Peter Barlach, Sunkit. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s