Sexövergrepp, våld och död gjorde barnen apatiska

Nu kommer Rädda Barnens rapport om de apatiska flyktingbarnen. Rapporten, som framtagits i samarbete med Karolinska institutet, visar sig att det inte var något unikt. PRS eller Pervasive Refusal Syndrome, förekommer även i andra länder. Barnen i studien har varit med om traumatiska upplevelser som kan förklara deras beteende, som exempel nämns våld och våldtäkter. Av de 33 barn som undersöktes hade 25 själva utsatts för hot och våld i hemlandet och 13 hade bevittnat våldtäkter av närstående.

Varför var det så viktigt att skuldbelägga barnen, varför var det inte intressantare att försöka ställa de frågor som den här rapporten försöker få svar på: har det hänt som något som kan förklara varför barnen reagerade som de gjorde?

Jag antar att sista ordet inte är sagt om de apatiska flyktingbarnen, och fortfarande finns ingen förklaring till varför Sverige hade så många under en viss period. Det finns fortfarande barn som beter sig på ett liknande sätt, en ökning har märkts t ex i Flen. Men just nu vårdas mellan 15-20 sådana barn vilket är betydligt färre än när de var som flest och när debatten pågick som intensivast. Ska bli intressant att se hur rapporten bemöts.

Läs mer:Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i apatiska flyktingbarn, Rädda Barnen. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Sexövergrepp, våld och död gjorde barnen apatiska

 1. Jo jag såg det där i svenskan i morse. Men vad de säger är inte att barnen elelr deras föräldrar fejkar. Bara att rapporten inte förklarar varför det var så många under en viss period. Det här med att inte alla barn reagerar lika tycker jag är nonsens. Man vet t ex att barn till missbrukare ofta själva får problem, men det handlar om kanske ett barn i en hel kull. Vi är olika känsliga, vissa överlever och blir starkare, andra går under, trots att de upplever exakt samna sak. Ett barn som tagit alltför mycket skada av vad han eller hon utsatt sig för skulle antagligen inte klara av att fly till ett annat land över huvud taget, apropå diskussionen om att ensambarn inte drabbas.

 2. Rickard skriver:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2088047.svdDär har du lite att läsa och tänka igenom de frågeställningar som är i texten.

 3. z999 skriver:

  ”Vad gäller Kent Ekeroth så kan jag tänka mig att det även handlade om att han tagit väldigt tydligt ställning för Israel i sitt agerande och att det kan vara känsligt för någon som arbetar på UD och måste ha diplomatiska relationer med andra sidan också.”Jag läste motiveringen och det handlar enbart om medlemskapet i Sd. UD blev anmälda för tilltaget och fällda eftersom vi inte har yrkesförbud lagstiftat i Sverige ännu, en brist alltså.http://sydsvenskan.se/lund/article354402/Sverigedemokrat-far-30%25C2%25A0000-i-skadestand.htmleller klicka här

 4. Ser först nu inslaget i korrespondenterna. Det är inte först gången som just utrikesrapporteringen visar sig falsk, blir intresserad av att veta mer om just det här fallet. Varför? Hur var det möjligt? Mitt intryck är ändå att fler charlataner avslöjas idag eftersom vi har nya medier och större intresse för att kolla upp saker. Vad gäller Kent Ekeroth så kan jag tänka mig att det även handlade om att han tagit väldigt tydligt ställning för Israel i sitt agerande och att det kan vara känsligt för någon som arbetar på UD och måste ha diplomatiska relationer med andra sidan också. Man måste helt enkelt framstå som oerhört neutral om man sitter på ett sånt jobb och i synnerhet i en sån situation som Mellanöstern. I medierna gjordes allt till en fråga om hans relation till sd men, och nu spekulerar jag, det kan nog ha funnits andra skäl också.

 5. z999 skriver:

  A-L-L:”Så mediekonspirationen har flyttat ända in på Karolinska Institutet? ”Ja, definitivt. Och inte bara där. Kent Ekroth sparkades från UD för att han var sverigedemokrat. Jag har väldigt svårt att tro att någon statlig institution skulle förespråka något kontroversiellt.

 6. ”Så mediekonspirationen har flyttat ända in på Karolinska Institutet? Där ser man. ”Precis som politik skulle stanna utanför den akademiska världen? Knappast, där är ju PK-piskan ännu mer dominerande än hos vanliga väljare ute på arbetsplatserna.

 7. z999 skriver:

  Greger:”Nationaldemokraterna förefaller mig att vara hederliga och sanningskära.”Ja, det är dom ofta. Och i politik så är det tyvärr en svaghet att vara hederlig.

 8. Så mediekonspirationen har flyttat ända in på Karolinska Institutet? Där ser man. Så du är så förvånad över att kan redigera och skriva i Nationaldemokraterna. Det är inte jag. Däremot är jag förvånad över vad de skriver ibland.

 9. Greger skriver:

  Det förefaller som det skulle vara ideologierna som skiljer ut vad man skall anse om ”de apatiska barnen”. Är man nationellt sinnad så misstänker man sedvanlig mediahumbug också i det här fallet.Har själv nyligen flyttat mina sympatier till Nationaldemokraterna och läser nu deras väl skrivna och till på köpet även väl redigerade tidning Nationell Idag.Nationaldemokraterna förefaller mig att vara hederliga och sanningskära.

 10. Rickard skriver:

  Ok! Bra att kolla flera källor och bilda sig en egen uppfattning.Man ska verkligen inte tro allt som media rapporterar. Att alltid vara kritisk till det man hör och ser bör alla göra. Speciellt mot såna som kan tänkas ha en dold agenda, t ex invandrings och biståndsförespråkare. Se här på SVT bl a:http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?a=1310742&d=97552Det ljugs skrämmande mycket i media idag, i en omfattning många inte verkar förstå.

 11. Tack för tipset!Läste Lasse Granestrands bok där han också försöker nyansera diskussionen men på ett lite annat sätt, han pratar om att osäkerheten i asylprocessen och att det tar så lång tid egentligen kan göra det nästan värre än när man får ett besked, om än negativt. Vårt system verkar så humant, men om man i slutändan mosar folk ändå är det ju lite falsk varudeklarartion. Många av de här barnen verkar ha levt i en ovisshet som präglar familjerna också, och som säkert inte gjort saken bättre.

 12. Rickard skriver:

  Hej! Tycker du ska ta och läsa Elisabet Höglunds krönika på Expressen om de apatiska flyktingbarnen och Akutellt-redaktionens agerande i frågan:http://www.expressen.se/kronikorer/elisabethoglund/1.1363690”Själv arbetade jag på den tiden på SVT:s Aktuellt, en redaktion, som drev en närmast kampanjliknande och okritisk journalistik kring de apatiska barnen. Jag mådde fruktansvärt dåligt, när jag insåg, att det inte gick att föra en sansad diskussion på redaktionen om hur det här fenomenet skulle bevakas.””Och så till alla berörda: Gör inte om misstagen från förra gången. Ljug inte. Våga ifrågasätta. Det tjänar inte minst dessa utsatta barn på.”

 13. Framför allt finns det ingen förklaring till att fenomenet bevisligen var geografiskt betingat.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s