När terrorismen kom till Sverige

ImageImageImage

 

 

 

 

 

Det nya numret av Populär historia innehåller en lång artikel av mig om terrorism på 1970-talet. Den handlar förstås mycket om vänsterextremister som Baader Meinhof-ligan och Röda brigaderna. Men också om separatistiska rörelser som ETA, IRA och palestinska terrorister och mycket annat. Ett antal av periodens kändisar tas också upp som Patty Hearst, Schakalen och Leila Khaled.

Perioden präglades mycket av flygkapningar och spektakulära terrordåd. Artikeln försöker både beskriva idéerna bakom och själva terrordåden. Ett avsnitt berör händelser på svensk mark, framför allt attentatet mot västtyska ambassaden och reaktionerna efteråt med Norbert Kröcher och planerna på att kidnappa Anna-Greta Leijon.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.