Stalin-staty ersattes med en av Michael Jackson

Nya numret av Ordfront magasin innehåller en artikel där jag berättar historien om Sovjetblockets största Stalinmonument som fanns i Prag. Alldeles för dyrt, alldeles för sent och omgärdat med tragik. Långt efter att det sprängts kom en stor Michael Jackson-staty att placeras på exakt samma plats.

Artikeln börjar såhär:

”»Köttkön« kallades den i folkmun. Det största monumentet som någonsin restes över Stalin, och även den största statyn på sin tid i hela Europa, stod i Prag. En gruppstaty föreställandes ett led människor med diktatorn främst, tillverkad i granit, 15,5 meter hög och 22 meter bred, som placerades på en enorm platå i marmor i Letnáparken, centralt i Prag, norr om floden Moldau. Men först 1955, flera år efter diktatorns död. En uppfattning om storleken får man om man betänker att bara att en knapp dekorerad med hammaren och skäran på jackan på Stalin, var en halvmeter i diameter.

Det tog över fem år att färdigställa det mycket kostsamma monumentet. Projektet blev efter diktatorns död 1952 allt mer ifrågasatt. Under arbetet var skulptören Otakar vec under ständig press av regeringen och landets säkerhetspolis som önskade att han skulle bli färdig så fort som möjligt. Samtidigt strömmade allt fler hatbrev från upprörda tjeckoslovaker som ogillade hans arbete.

Otakar vec hade producerat en rad berömda monument, ofta i futuristisk stil, varav de flesta förstördes antingen under den nazistiska ockupationen eller den sovjetiska. Han deltog i tävlingen om att få göra Stalinmonumentet, enligt flera källor i förvissningen om att vara chanslös som politiskt obekväm. Vinsten blev hans livs olycka. Uppdraget och reaktionerna tärde på honom. Tre veckor innan monumentet avtäcktes begick han självmord.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.