Nazister kan ha försökt bränna inne barnfamilj

Nazister har försökt bränna inne en barnfamilj, rapporterar tidningen Arbetaren. De som drabbats är syndikalister, och tankarna går förstås till syndikalisten Björn Söderberg som mördades av nazister 1999 eftersom han protesterat mot att en nazist valts till fackombud på hans arbetsplats.

Attentatet skedde i måndags kväll i Stockholmsförorten Högdalen. Bensin hälldes in genom brevlådeinkastet och sedan sattes det eld på lägenheten som snabbt blev övertänd. Familjen fick fly ut genom balkongen och firade sig ner med sin 3-åriga dotter. Ett projekt som måste ha varit både svårt och farligt. Familjen har berättat om händelsen i TV:s Efterlyst.

Polisen tror att det kan vara ett hatbrott men har inte gått ut med att man skulle ha några mer konkreta spår. Misstankarna att det rör sig om ett hatbrott grundar sig på att mannen i familjen är aktiv syndikalist. För ett halvår sedan hängdes familjen ut på den nazistiska hemsidan Info 14, skriver Stockholms Fria Tidning.

SAC skriver om fallet på sin hemsida och har gått ut med ett uttalande. Man ska väl kanske inte vara 100 procent säker på att det är nazister som ligger bakom, men mordbränder är extremt ovanliga. Det finns en lång historia av hat mot syndikalister från nazistiskt håll som hänger samman med syndikalisternas långa och ihärdiga kamp mot nazism och fascism.

Parets lägenhet ligger nära ungdomshuset Cyklopen som brändes ner i lördags i samband med att Nätverket mot rasism skulle ha stödfest där inför motdemonstrationen mot den nazistiska Salemmarschen nu i helgen. Det finns ännu inga bevis för att det är samma personer som ligger bakom de båda bränderna. Mer om branden på Cyklopen i DN och på Kulturkampanjen.

Läs mer:
Vanliga medier: Expressen, Svd, Stockholms Fria Tidning
Bloggar: Acidtrunk, Dagens Konflikt, Petter Partikulärt, Vardagspussel, Svensson

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Arbetaren, nazism, SAC, syndikalisterna. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Nazister kan ha försökt bränna inne barnfamilj

 1. K D skriver:

  Hatbrott är enligt brottsbalkens definition när man begår brott i syfte att kränka offret pga religionsåskådning, hudfärg eller ras.Om hatbrott innefattar all brottslighet med politiska motiv så gör sig vänstern skyldig till flest hatbrott genom sina våldsamma upplopp och kravaller.

 2. Anonymous skriver:

  Greger sa:”Själv tvivlar jag på om de nationella verkligen ”resonerar”. Detta är en sport inom vänstern, hos de intellektuella. De nationella (SD, ND, FF m.fl.) är lyckligtvis klena resonörer.”Tvärtom, de gånger jag har resonerat med etablerade politiker bl.a runt de frågeställingar som finns på Annas lilla blogg kan de inte svara. Det tog mig många års resonerande innan jag kom fram till de åsikter jag har idag.Greger sa:”De är bättre på annat. Sådant som passar intuitivt lagda människor.”Öh, som vadå? ”Att vi är misstänksamma mot främlingar betyder inte att vi vill starta några som helst förföljelser av dem som är annorlunda.”Vilka vi? Jag var inte misstänksam mot ”främlingar” som du beskriver det, hade jag varit det tidigare hade jag sluppit bli misshandlad, knivhotad m.m.Nu vet jag bättre. Dessutom skulle du höra vad mina ”rasistpolare” tycker om muslimer, OBS Ironi!Vi är ett blandat ”gäng” från bla. Sverige, Ukraina, Libanon, Sri Lanka, Peru Greger sa:”Så gjorde Hitler och detta var ett skandalöst misstag med vidriga konsekvenser.”Tja, förföljde främlingar kan man väl säga att Hutus gjorde med Tutsis i Rwanda, (eller var det tvärt om?). Ingen av dem kan väl kallas nazister men det gick tydligen bra ändå att ta livet av ett icke föraktligt antal människor.Fast ”misstag” är väl i underkant för vad som hände under WWII. mvhMartin

 3. Greger skriver:

  Själv tvivlar jag på om de nationella verkligen ”resonerar”. Detta är en sport inom vänstern, hos de intellektuella. De nationella (SD, ND, FF m.fl.) är lyckligtvis klena resonörer.De är bättre på annat. Sådant som passar intuitivt lagda människor. Att vi är misstänksamma mot främlingar betyder inte att vi vill starta några som helst förföljelser av dem som är annorlunda. Så gjorde Hitler och detta var ett skandalöst misstag med vidriga konsekvenser.

 4. För er vars kommentarer inte lagts ut tidigare:har varit i Värmland och vänt och min internetuppkopling hängde sig i morse.Annars tycker jag mycket av det ni skriver är ”rent bort i toka” som man sa förr. Jag rensar sällan något utan tänker att det har liten betydelse vad som skrivs på den här lilla bloggen. Däremot kan det vara intressent att se hur ni resonerar. Om inte annat så tycker jag att det är intressant att ta del av era tankar. Hur ni vantolkar enstaka exempel ur verkligheten och drar drastiska slutsatser t ex.Ska nu gå in och kolla hur det gått i Salem under dagen.

 5. Anonymous skriver:

  Viktor sa… ”Kom in i matchen Martin, just det ”svenskfientliga våldet” är något som ingen som inte står till höger om SD slänger sig med, så vart du står är ganska uppenbart.”Jaså, vem var det som sa ”enkla lösningar”, var dt inte Anna?Viktor sa:”Att du är en bitter och sjuk 50-åring var ju inte helt oväntat det är väl ni och arbetslösa unga som inte kan tänka längre än vad näsan räcker som utgör plattformen för Sveriges nazister.”Nja bitter vet jag inte, just har jag ganska kul;-)Jag har nog tänkt längre än de flesta, och mina åsikter baserar sig på smärtsamma erfarenheter efter möten med den mindre trevliga sidan av det mångkulturella samhället varefter jag dragit de ofrånkomliga slutsatserna av det.Kalla mig gärna vad du vill, ord som nazist, smutsig brunskjorta osv. har ingen effekt på mig. Det är just bara det, tomma ord frtån folk som inte har annat att komma med. Viktor sa:”Vi syns i Salem dock så kommer jag att stå på den goda sidan.”Sorry grabben, du står på rasisternas, våldtäktmännens och mördarnas sida.mvhMartin

 6. Mikael skriver:

  ”rödingar”? Vilka är det? Kommunistiska partiet och trotskisterna antar jag?

 7. Greger skriver:

  Den goda sidan är Salem-marchen till Daniel Wretströms minne. Det slår vi fast, om detta bör vi alla vara ense.Rödingarna är av annan mening. Detta är känt.

 8. Viktor skriver:

  Kom in i matchen Martin, just det ”svenskfientliga våldet” är något som ingen som inte står till höger om SD slänger sig med, så vart du står är ganska uppenbart. Att du är en bitter och sjuk 50-åring var ju inte helt oväntat det är väl ni och arbetslösa unga som inte kan tänka längre än vad näsan räcker som utgör plattformen för Sveriges nazister.Vi syns i Salem dock så kommer jag att stå på den goda sidan.

 9. Anonymous skriver:

  Johannes sa:Varför tror du att man går med i marschen? Kan det finnas fler anledningar än att man är övertygad om den ariska rasens överlägsenhet?”Att hänga med mordbrännare som inte drar sig för att försöka mörda barn?Nej, för att visa att man inte accepterar det grova rasistiska våld som invandrare har bestått oss etniska svenskar med sen massinvandringen kom igång för ca 20-30år sen.För att visa det totala förakt och den avsky man känner inför såna som du som gör att detta rasistiska våld kan fortgå.Därför att det är den enda manifestation där människor som känner så kan visa etablissemanget och PK-iter vad man tycker.Om det finns någon annan manifestation mot det svenskfientliga våldet så får du gärna tipsa om det men mig veterligen existerar det inte någon sådan.mvhMartin

 10. Dådet mot barnfamiljen i Högdalen är ett fruktansvärt brott. Är det dessutom politiskt motiverat är det något vi inte sett i Sverige på länge. Sedan tycker jag i och för sig att Per Öberg ska slippa få sin lägenhet vandaliserad. Men ingen av oss har en aning om ifall händelserna hänger ihop.

 11. Johannes skriver:

  ”Jag vill inte försvara brott från någondera sidan men nazister begår betydligt fler och grövre brott. Lika goda kålsuparteorin håller alltså inte.”Som jag har längtat. Tack, Anna-Lena!

 12. Erik Anderrson skriver:

  ”Ven var först, nazisterna eller antirasisterna att hälla bensin genom brevlådeinkast?”Antirasister på vänstersidan i sverige har inte mördat, eller haft för avsikt att mörda, någon.Allra minst små barn.Nazister däremot, kan hållas ansvariga för en lång räcka av mord bara under de senaste 20 åren.

 13. ”Ja inte hade de en förintelseindustri med miljontals offer i alla fall.”GUlag-lägren var inte industiella menar du?

 14. ”Johannes sa… Vaddå ”uppfattas”? Vi ÄR den rätta sidan. Och efter de senaste dagarnas händelser vore det verkligen på sin plats med en ursäkt för allt skitsnack och alla kålsuparteorier. ”Du syftar inte på mordbranden hemma hos Per Öberg antar jag?

 15. Kulturbäraren skriver:”Och vad gjorde vänstermaffian i Tyskland efter WWII?”¨Ja inte hade de en förintelseindustri med miljontals offer i alla fall.Jag gav, som vissa intelligenta förstod, en bild av den allmänna uppfattningen. Jag anser inte att allt som kommer från vänstern är gott. Men det finns en anledning att sympatierna hos människor snarare går åt vänster än åt den nationella sidan. Historien är inte oväsentlig, långt därifrån. Försvaret för t ex nazismen, eller åtminstone ringaktandet av dess brott, är rätt utbrett bland nya nazister. Väldigt få vänsteraktivister har något försvar för Stalin eller Mao och har helt andra förebilder, som man i och för sig också kan ha synpunkter på. Jag vill inte försvara brott från någondera sidan men nazister begår betydligt fler och grövre brott. Lika goda kålsuparteorin håller alltså inte.Men det som förenar åtminstone delar av de här rörelserna är föraktet för demokratin och att de tar sig rätten att agera utanför lagen. Samt att de är fixerade vid varandra och indragna i ett slags krig som vi nu ser exempel på.

 16. Johannes skriver:

  Vaddå ”uppfattas”? Vi ÄR den rätta sidan. Och efter de senaste dagarnas händelser vore det verkligen på sin plats med en ursäkt för allt skitsnack och alla kålsuparteorier. ”Varför tror du att man går med i marschen? Kan det finnas fler anledningar än att man är övertygad om den ariska rasens överlägsenhet?”Att hänga med mordbrännare som inte drar sig för att försöka mörda barn?

 17. Greger skriver:

  Nu är vi där igen. Kommunister goda, nazister dåliga.Vi som tror att verkligheten har varit, är och kommer att vara mer komplicerad än så får alltid stå ut med en omild och för oss ledsam kritik.Tycker mig ha förstått att Anna-Lena ogillar Hitler och dennes anhängare. Ja, varför inte. Allt som Hitler gjorde var ju inte bra.

 18. Kulturbäraren skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 19. SolGuru skriver:

  Anna-Lena Lodenius:Å andra sidan har ”vänsteraktivister” närmare 100.000.000 människors liv på sitt samvete genom kommunistiska diktaturer. Och att på allvar försöka reducera världskrigen till att handla om ”nazism” är rena Hollywood-spektaklet – kan man lite om politik och ekonomi förstår man rätt snabbt att det inte går att göra det riktigt så enkelt.Däremot har du förstås rätt i att det är den typen av antaganden som ligger till grund för att folk resonerar som de gör kring dessa frågor. Men som verkligt försvar leder det ingen vart. Hur många människor har förresten vid det här laget dött i USAs försök att sprida demokrati och marknadsekonomi över jorden? Och hur många har dött för att vissa inte vågade engagera sig alls? Att kritisera vulgärnazismen, och kriminellt beteende överlag, är helt befogat och nödvändigt. Däremot börjar det bli dags att ifrågasätta den romantiskt ihopfantiserade bilden om ”god vänster” och ”goda demokrater” som kämpar mot ”onda fascister och konservativa” – i synnerhet i dagens samhälle där akademisk vänster och finanskapitalism härskar tillsammans och sätter agendan helt och hållet. Segraren må skriva historien, men han kan ju försöka vara åtminstone lite seriös när han gör det….

 20. Jodå, det ska jag hjärtans gärna försöka mig på att göra. Nazister uppfattas som onda, nazister har folkmordet på 6 miljoner judar, ett världskrig och diverse annat i ryggen. Vänsteraktivister uppfattas som ibland överdrivet aktivistiska och sekteristiska och allt möjligt men trots allt på den rätta, goda, sidan. Därför blir folk mycket mer upprörda.

 21. A.P.SE skriver:

  Givetvis, som jag skriver ovan, skall ingen angripas för sina åsikter i någon form.Är det nazister så skall de ställas till svar PRONTO!Är det nån annan som gjort detta av nåt annat skäl så dito.Jag reagerar dock på att när vänstersidan på nåt sätt angrips så blir upprördheten betydligt större än när högersidan råkar ut för liknande händelser. Och det finns många dylika.Du som är kunnig kanske kansvara på VARFÖR?

 22. Anonymous skriver:

  Nicklas Eriksson sa:Martin: Din far och din farfar skulle antagligen vända sig i sina gravar om de sett att deras kött och blod blivit en smutsig brunskjorta.Jaså, och hur vet du det? Och vad är en ”smutsig brunskjorta” för något? Varför tror du att man går med i marschen? Kan det finnas fler anledningar än att man är övertygad om den ariska rasens överlägsenhet?Jag känner nog mina äldre släktingar bättre än du skulle jag tro :-)Dessutom är min min mamma 85 år i livet fortfarande och hon tycker lite både och men har i princip inget emot det efter att jag har föklarat varför jag vill gå. Nicklas Eriksson sa:Sverige har inte plats för några ”nazionalister”.Nähä, känns det trångt? Lite för lite lebensraum eller vadå? Och de som det ”inte finns plats” för, vad hade du tänkt att de skall ta vägen? Och om vi som nu inte har samma åsikter som du vägrar att frivilligt att flytta på oss eller lägga oss platt på marken hur hade du tänkt dig fortsättningen då?mvhMartin

 23. Greger skriver:

  Syndikalismen är sedan länge på retur. Deras ungdomsförbund driver knappast någon verksamhet i eget namn. De ”syndikalistiska” ungdomarna uppträder under andra beteckningar som exempelvis Antifascistisk Aktion (= AFA), Yelah, Salem-bor mot rasism (eller andra liknande), Motkraft, Osynliga Partiet (förpuppat).Syndikalisterna är alla pålitliga antimonarkister. Just ingen egendomlig åsikt. Det märkvärdiga är att de heller inte vill ha någon republik. De ogillar dessutom riksdagen eftersom de menar att denna själ den politiska makten från såväl den enskilde som från folket såsom kollektiv. De misstror valsystemet.Däremot är de positiva till LO och fackföreningarna. Om än kritiska till det sätt varpå dessa vanligen leds. De driver själva en parallell facklig verksamhet av ringa betydelse.Många kända författare har varit syndikalister. Stig Dagerman var sålunda under många år tidningen Arbetarens kulturredaktör.

 24. Nicklas Eriksson skriver:

  Martin: Din far och din farfar skulle antagligen vända sig i sina gravar om de sett att deras kött och blod blivit en smutsig brunskjorta.Sverige har inte plats för några ”nazionalister”.

 25. Anonymous skriver:

  Syndikalister hit och nazister dit, ja herregud….Ven var först, nazisterna eller antirasisterna att hälla bensin genom brevlådeinkast?Detta är det samhälle vi har nu och det är ingenting mot vad som komma skall. När det gäller syndikalister, min pappa och min farfar som båda var engagerade inom fackföreningsrörelsen höll syndikalister som något som man kunde tolerera eftersom de var ett fåtal virrpannor och därmed inte hade något inflytande.Ingenting har väl ändrats när det gäller den saken…(hoppas jag).Salem på lördag? Tack för tipset, jag hade så när missat datum, jag kommer att vara med på den s.k. nazistiska sidan och vem vet, kanske någon av dina fredsälskande vänner på den andra sidan lyckas ta livet av mig då. Kan inte vara så svårt eftersom jag är 50+ och har svårt att gå efter en arbetsskada. mvhMartin

 26. Jag skriver också, som du kanske ser i inlägget, att det kan finnas andra förklaringar. Men även polisen har detta som sin huvudhypotes att döma av deras uttalanden. Det finns många olika slags människor i SAC, alla är definitivt inte bråkmakare. Och oavsett vilket så finns det inget försvar för att anlägga en brand hos en barnfamilj eller hos någon människa över huvud taget.

 27. A.P.SE skriver:

  Det är farligt att peka ut en viss person eller grupp på förhand. Tänk om det är en helt annan förklaring?Men du drar i alla konspiratoriska trådar som finns.För min del ser jag inte så stor skillnad på vänster och höger extremister och det tror jag är en allmän uppfattning. SAC som ex är bråkmakare, inget annat. Men fredade skall vi alla vara från personangrepp av alla slag.

 28. Erik skriver:

  Fruktansvärt!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s