Fransk hyllning till seriekulturen

När vi nu ändå är inne på serier. Jag är förtjust i många av Brigitte Bardot och Serge Gainsbourgs musikaliska samarbeten, bland annat för att de ofta väljer ämnen som få andra skulle sjunga om (motorcyklar, gangsterhjältar, godis eller som här där de hyllar serietidningskulturen) och att de gör det med ett sådant allvar. Se hur sött Brigitte liksom spottar ur sig läten som ska illustrera ljudförstärkningarna i serierna samtidigt som hon knuffar runt ballonger.

Mer info: Det här är faktiskt en Scopitone, se Wikipedia, en slags föregångare till musikvideon som bestod av filmer som visade i en särskild slags filmjukebox. Se gärna David Nessles blogginlägg om denna utdöda konstform och två filmer som jag minns brukade visas i TV-programmet Nattsudd (kvinnan i spindelnätet t ex). Bästa stället att hitta filmer på är annars Scopitone.com.

http://www.youtube.com/get_player

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Brigitte Bardot, Scopitone, Serge Gainsbourg. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Fransk hyllning till seriekulturen

 1. Absolut. Zarah är en stor idol även för mig. Har bloggat om henne några gånger, se här .

 2. anja skriver:

  ”Zarah Leander är en annan av mina idoler vars samröre med Nazi-Tyskland definitivt kan ifrågasättas”Zara Leander sjöng judiska sånger

 3. Serhat Daran skriver:

  Fransk film och kultur från 60-talet finns det inte mycket som slår.

 4. z999 skriver:

  A-L-L:”Det är svårt med artister och politik, det kan vara viktigt men ibland kanske man ska låta artister vara artister.”Jag tycker absolut att dom ska få vara artister. Det finns många artister som jag uppskattar som jag verkligen inte delar politisk uppfattning med.

 5. Jag sympatiserar inte direkt med Bardots politiska åsikter. Men tycker ändå man kan uppskatta henne som artist. Zarah Leander är en annan av mina idoler vars samröre med Nazi-Tyskland definitivt kan ifrågasättas. Det är svårt med artister och politik, det kan vara viktigt men ibland kanske man ska låta artister vara artister.

 6. z999 skriver:

  Expo är väl ingen som tar på allvar längre kanske men naturligtvis kastar dom skit på Brigitte Bardot eftersom hon har fel åsikter.http://expo.se/2003/48_424.htmlBardot jämför sig själv med sanningssägaren Emile Zola, vilket expo rackar ner på med att Zola inte var negativ till invandring så som Bardot. Nu fanns ju ingen invandring på samma sätt som idag i Frankrike på Zolas tid men expo lever som alla andra antirasister i en sagovärld där invandringen alltid har varit.

 7. SD bjöd ju in Bardot till möte i Stockholm både 1997 och 1998 när hon ofta visade sig kring Front National. Tyvärr kom hon ju inte trots våra försök till att visa att vi skulle haft en väldigt tydlig djurprofil, vilket ju kanske kan kallas en lätt överdrift.Bardot fick ju ofta gelstala Fru Frankrike själv (blir det så i översättning?), jag ser dock hellre när Mireille Mathieufick spela den rollen.

 8. z999 skriver:

  Jag gillar Brigitte Bardot, även om den här sekvensen inte är så typisk för henne. Tackar för all kul info i det här inlägget.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s