Nervöst i Malmö inför helgens Davis Cup

Många verkar oroade över vad som kan hända kring helgens Davis Cup-match. Tre typer att motdemonstranter mot Israel väntas dyka upp:

1) Nätverket ”Stoppa Matchen” räknar med upp till 12.000 deltagare i demonstrationen lördag 7 mars. Det finns en uttalad antivåldslinje, men demonstrationen kan ändå locka till sig andra typer av deltagare.

2) Den autonoma rörelsen har inte välkomnats i ”Stoppa Matchens” demonstration. De samlas redan på fredagen och tros kunna samla kring 1 000 aktivister.

3) Dessutom väntas den propalestinska rörelsen genomföra någon form av protestaktioner. De lär synas i den stora ”Stoppa Matchen”-marschen. Polisen vet inte om de också planerar egna aktiviteter men har en viss beredskap för att det kan ske i en eller annan form.

Samtidigt fortsätter spekulationerna kring butiksbränderna i Södertälje och om det kan påverka helgens händelser i Malmö. Sydsvenskan och Världen idag spekulerar i om det kan vara en Israelbojkott som ligger bakom butiksbränderna. Brandattentaten mot Willys och Ica Super­markets butiker i Söder­tälje skedde nämligen efter en SMS-kampanj med uppmaningar till bojkott av dessa butiker. I SMS:en påstods det att Willys intäkter går till Israels armé. Butikskedjan Willys fick två butiker nedbrända i Södertälje. Willys gick ut med pressmeddelanden där de dementerade uppgifterna att de skulle stödja Israels armé.

Spelar det här någon roll för situationen i Malmö i helgen? Jag ser att det spekuleras en del i medierna, bland annat av en forskare som heter Anders Bergman som jag inte är närmare bekant med. Men det är förstås omöjligt att veta än. Den största risken är väl att den senaste tidens händelser gör att helgens demonstrationer lockar en del som inte är alls är intresserade av politik utan mer känner en kick inför tanken att det kan dra ihop sig till kravaller.

Länkar: Sydsvenskan, länkar alla Davis Cup-artiklar,Sydsvenskan 1, Ilmar Reepaluu, Sydsvenskan 2, tusentals demonstranter på väg,
Sydsvenskan 3, Anja Sonesson(m), DN och DN 2 om demonstrationerna

Bloggar: Svensson, Every Kinda People skyller på islam (!), It’s alive tror inte Global Intifada är något hot i helgen,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i "Stoppa matchen", autonoma rörelsen, Davis Cup, Global Intifada, Israel. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Nervöst i Malmö inför helgens Davis Cup

 1. z999 skriver:

  Jag tror att det kommer att bli hårdare tag mot afa framöver. Så länge som de är maktens springpojkar så är allting mer eller mindre ok för moderaterna, men jag tycker att det låter som att borgerliga politiker börjar tycka att de har börjat löpa utan kontroll.Det är väl ok så länge som afa slår ner arbetarklassens opinionsbildning mot invandring och låglönekonkurrens, men om dom börjar ge sig på fel mål så blir det en annan sak.

 2. Zla skriver:

  Hej AnnaLena! Det känns lite meningslöst med sådana här diskussioner eftersom jag tror vi redan bestämt oss båda två. Och jag tänker inte bevärdiga z999s rappakalja med något svar. Hursomhelst, du försöker förminska autonomas bevekelsegrunder, du försöker sammankoppla nazisterna och de autonoma i sin misstro mot demokratin. Nazisterna gillar inte demokratin eftersom de vill ha mindre demokrati, autonoma tycker inte att vi har tillräckligt med demokrati. Ligger det inte någonting i detta?Demokratibegreppet är inte statiskt. När Hamas som är ett högerextremt parti valdes in svarade (västliga) omvärlden med utfrysning. När Israel valde en högerextrem regering svarade väst med att fördjupa samarbetet. Den borgerliga demokratin gynnar konsekvent de resursstarkaste parterna. Hur jävligt får man bli behandlad av den borgerliga demokratin innan man drar gränsen enligt dig? Finns det ingen sådan gräns?När polisen begår brott gör de det som representanter för den demokratiska staten. När autonoma begår brott representerar de ingen annan än sig själva. Du försöker vända på steken, du bryr dig inte om polisens brott men däremot skuldbeläggs hela den utomparlamentariska vänstern direkt eller indirekt av dig så fort ett brott begås.

 3. roberth skriver:

  Nu ser vi vad invandrare och afa går för. Tur ingen människa blev skadad. Ska vi skicka räkningen till Ilmar?

 4. z999 skriver:

  Och i verkligheten ser det ut så här mellan afa och ssuhttp://www.tvardrag.se/index.php?te_id=311Det blir lite konstig debatt om man bara bortser från såna saker.

 5. z999 skriver:

  A-L-L:”Du kan inte bunta ihop SSU och Vänsterns ungdomsförbund med AFA och andra vänsterextremistiska sekter. Det är ett ovanligt korkat sätt att resonera, om nu Sten Andersson sagt det som du refererar till.”Jag buntar inte ihop dom åsiktsmässigt eller beteendemässigt men SSU och VU legitimerar AFA genom att bistå med allt möjligt stöd samt att man demonstrerar tillsammans och backar upp varandra på diverse olika sätt. Det statliga stödet till SSU och VU är till för att hjälpa demokratin, inte stjälpa den genom att bli medel i en kamp som förs med ickedemokratiska metoder. Det skulle inte vara ok för mig om SDU eller NDU demonstrerade i en grupp med plakat som förhärligar mord på åsiktsmotståndare.”Sedan är det förstås så att vänstern på senare år inte alls genomfört lika allvarliga brott som extremhögern.” Inte? Har du exempel på det? Nu senast i Malmö, när man slänger den typen av stenar som det gjordes så är man inte speciellt intresserad av om man dödar någon eller inte. Det är bara på film som det alltid går bra. Är det inte så att det bara är en personlig bedömning av dig? Alltså, typ att det inte gör så mycket när tidningen ”Nationell idag” hotas med mordförsök jämfört med när en syndikalist får lägenheten nedbränd? Sen måste väl antalet brott vägas in också?

 6. Du kan inte bunta ihop SSU och Vänsterns ungdomsförbund med AFA och andra vänsterextremistiska sekter. Det är ett ovanligt korkat sätt att resonera, om nu Sten Andersson sagt det som du refererar till.Jag jämställer inte vänster- och högerextremism och Gatans parlament innehåller mängder av beskrivningar som snarare pekar på skillnader. Jag anstränger mig inte alls för att ta avstånd från vänsterextremism, mitt problem är snarare att inte alla ser det jag tycker är så uppenbart: det totalat föraktet för demokrati och mänskliga rättigheter som finns inom delar av extremvänstern. Sedan är det förstås så att vänstern på senare år inte alls genomfört lika allvarliga brott som extremhögern. Men historiskt och i andra länder finns många exempel på att det inte är höger eller vänster som spelar roll utan just inställningen till demokrati och föraktet för rättsamhället. (RAF, Röda brigaderna, Blekingegadebanden etc….)

 7. z999 skriver:

  Sten Andersson, Sd, har på Sd’s sida angett den enda riktiga lösningen. Att dra in bidraget till alla vänsterextrema rörelser, inklusive ssu och Vu. Bidragen är till för att hjälpa demokratin, inte för att stjälpa den.

 8. z999 skriver:

  Zla:”Jag tycker den haltar ganska betänkligt när du försöker sammankoppla den utomparlamentariska vänstern med nazisterna.” Hon jämför väl metoderna? Hon kopplar inte ihop dom åsiktsmässigt.”Jag har precis kommit till ditt exempel med Mcdonaldsattentatet och Info-14s kommentar. För det första var inte Mcdonaldsattentatet i motsats till vad du försöker bevisa ”ok” i socialistiska kretsar.” Kan du bevisa det på något sätt eller är det bara så att du tyckte att det var fel? Anna-Lena hänvisar till rätt mycket saker och det måste du också göra om du vill överbevisa henne.”Det är bara knäppt att göra någonting sådant och det skadar inte kapitalismen.” Men det kanske mest var en markering bara och inte menat som starten på en revolutuion eller nåt?”För det andra är det nazismen som härmar socialismen och det är därifrån ”likheterna” kommer.” Jag kan förstå att du upplever det så när du träffar på dagens nynazister men det är inte helt riktigt.Nazismen är nationalism byggd på ett socialistiskt tänkande. Detta förstördes sedan av inre intriger och kriget. Nazismens nationalism är ganska osynlig eftersom ideologin byggdes upp kring den tidens tankar om rashygien som fanns i hela Europa långt före Hitler kom till makten. Och dom tankarna dominerar helt när historiker ska beskriva nazismen, den nationella biten sätts helt åt sidan.”Socialismen som ord kopierades av nazisterna redan från första början, exempel är exempel ”folkfronten” som ursprungligen är ett socialistiskt ord, deras stöd av IRA som är socialistiskt, osv.” Men det berodde väl helt på att IRA låg i krig med England? Dom brydde sig väl inte om ifall IRA var socialister eller inte?”Att nazisterna försöker härma och pervertera socialismen gör ju inte att socialismen och nazismen får gemensamma nämnare.”Om du tar bort socialismen ur den nazistiska ideologin så förlorar den helt sin mening tycker jag. Den blir då någon sorts nationell fascism (vad det nu är för något). Det motsäger inte att det kan vara riktigt att kalla nazisterna för fascister.”Det gör inte heller vänstern brun att nazister vill åka till Baltiska hallen även om vissa mediapersoner försöker göra sådana kopplingar.” Jag anser att vänstern är blå numera eftersom man inte stöder arbetarklassen längre.”Sedan har SÄPO sagt att Willysattentaten (som är lika puckade som Mcdonaldsattentaten) inte behöver vara politiska. Det kan vara en vänsterperson såklart även om den personen är mer än lovligt dum i huvudet men det kan också vara maffiauppgörelser.”Diverse flygblad som delades ut innan tyder på att det skulle vara vänstern, men vi får väl se.

 9. Anonymous skriver:

  Zla sa:”Att nazisterna försöker härma och pervertera socialismen gör ju inte att socialismen och nazismen får gemensamma nämnare.”Både ja och nej, även om dessa båda inriktningar på färgskalan är varandras motpol har de många gemensamma drag, bl.a. föraktet för demokratin och uppfattningen att ändamålet helgar medlen eftersom man är mer upplyst än alla andra. Lika lite som det finns en enda socialism finns/ fanns det en enda nationalsocialism. För övrigt så känns det för mig som tämligen ointressant med dessa ständiga bakåtblickar med referenser till diverse ”ismer” som de som står till vänster kommer med ganska ofta. Ingen ideologi som inte kan dra slutsatser av hur samhället ser ut idag utan lutar sig mot skrifter som kom till för upp till 100 år sedan i en annan värld kan tillföra något vettigt.mvhG

 10. Zla skriver:

  Hej jag läser din bok ”Gatans parlament”. Jag tycker den haltar ganska betänkligt när du försöker sammankoppla den utomparlamentariska vänstern med nazisterna. Jag har precis kommit till ditt exempel med Mcdonaldsattentatet och Info-14s kommentar. För det första var inte Mcdonaldsattentatet i motsats till vad du försöker bevisa ”ok” i socialistiska kretsar. Det är bara knäppt att göra någonting sådant och det skadar inte kapitalismen. För det andra är det nazismen som härmar socialismen och det är därifrån ”likheterna” kommer. Socialismen som ord kopierades av nazisterna redan från första början, exempel är exempel ”folkfronten” som ursprungligen är ett socialistiskt ord, deras stöd av IRA som är socialistiskt, osv. Att nazisterna försöker härma och pervertera socialismen gör ju inte att socialismen och nazismen får gemensamma nämnare. Det gör inte heller vänstern brun att nazister vill åka till Baltiska hallen även om vissa mediapersoner försöker göra sådana kopplingar. (Däremot är det lite tveksamt med hizbollahkopplingen.) Det baserar sig nog mer på okunskap än annat.Sedan har SÄPO sagt att Willysattentaten (som är lika puckade som Mcdonaldsattentaten) inte behöver vara politiska. Det kan vara en vänsterperson såklart även om den personen är mer än lovligt dum i huvudet men det kan också vara maffiauppgörelser.I din bok har du en andra fel också. Jag tycker du verkar vara sympatisk men jag tycker det känns lite krystat när du anstränger dig så hårt för att göra den utomparlamentariska vänsterns bevekelsegrunder felaktiga. Det kanske kommer sig av att du vill framstå som neutral inför det liberala etablissemanget eller något.

 11. Anonymous skriver:

  Anna sa:”1) Nätverket ”Stoppa Matchen” räknar med upp till 12.000 deltagare i demonstrationen lördag 7 mars. Det finns en uttalad antivåldslinje, men demonstrationen kan ändå locka till sig andra typer av deltagare.”Vet inte om den är så uttalat antivåld, en Lina sa på radion i eftermiddags att målet är att stoppa matchen, (bokstavligen), och hon var osäker på hur de skulle lyckas med det utan våld men att det skulle väl visa sig.Andra sorters deltagare kommer säkert att vara där.Anna sa:”2) Den autonoma rörelsen har inte välkomnats i ”Stoppa Matchens” demonstration. De samlas redan på fredagen och tros kunna samla kring 1 000 aktivister.”Det är just precis det här jag menar med medias överslätande attityd, och den förlåtande samt accepterande ton som mer eller mindre promotar politiskt våld från vänsterextremister. Jag skriver ”extremister”, du skriver”aktivister”, ser och förstår du skillnaden? Anna sa:”Den största risken är väl att den senaste tidens händelser gör att helgens demonstrationer lockar en del som inte är alls är intresserade av politik utan mer känner en kick inför tanken att det kan dra ihop sig till kravaller.”Självklart gör sådana här tilldragelser att det dyker upp kriminella, de som vill kunna kasta sten mot polis, halvdårar som tycker det är en kick att kunna leva ut sina excesser utan att behöva stå till svars för dem. Precis som i kriget på Balkan.Tänk tanken att SD eller ND skulle anordna ett möte om någon kommunalpolitisk fråga på Sergels Torg t.ex. SMR eller någon annan grupp med liknande inriktning dyker oinbjudna upp, eller helt enkelt kriminella gäng som passar på att plundra en affär. Då skulle media självfallet koppla ihop alltihop och dra på för fullt.Men när SSU, V, eller vänstern i allmänhet anordnar något sådant som i Malmö nu och det spårar ur så behöver de inte stå till svars för någonting efteråt. Ett exempel till på medias hyckleri. Hörde något intressant i P1 för ganska länge sen, det var efter något Reclaim the Street upplopp om jag inte minns fel. Då intervjuade man en polsk ”antinazist” och han berättade att han varit på flera av dessa sammankomster både i Sverige och i Danmark. Nån gång så blev en uraffär plundrad och då tänkte jag att AFA, Reclaim the Street och liknande organisationer erbjuder ett gyllene tillfälle att plocka på sig t.ex. en Rolex eller Breitling. Speciellt om polisen har som ”strategi” att stå och titta på, uppbackade av PK medias attityd. En äkta Rolex ger ganska mycket pengar var man än säljer den efteråt.Kan vara något att fundera över, här kan väl uttrycket ”skaka löss ur sin fana” vara sällsynt väl motiverat, hörde SSU och V det? Inbegripet PK media.mvhG

 12. roberth skriver:

  Vidrigt att se sossarna krypa för Islam. Jag som Sverigedemokrat är orolig för vår framtid och lider med judar i Malmö. Detta är hemskt!

 13. henrk skriver:

  DEN DAG WILLYS STÖDJER ISRAELS ARMÉ SKA JAG OCKSÅ HANDLA PÅ WILLYS

 14. z999 skriver:

  Eftersom afa tillhör etablissemanget så ser det ut så här i riksmedian:Högerklicka och öppna i nytt fönster eller nåt

 15. z999 skriver:

  Det hela har urartat i samma gamla vanliga gullefnussande med vänsterpöbeln. Den ”borgerliga” regeringen som mest står för feodalism och inte kapitalism, har visat en extrem undfallenhet för all kriminalitet utom bidragsfusk, bidragsfuskare har jagats med samma frenesi som när Don Quijote jagade väderkvarnar.Att man spelar inför tomma läktare är naturligtvis en stor seger för våldet som kampmetod.

 16. Får Skånepolisen samma direktiv som under Socialt Forum, att inte ingripa ens när man ser allvarlig brottslighet, så kan det nog bli två dagar kravaller som blir lokal historia. Med tanke på alla AFA-anmälningarna som nu behandlas i rättsväsendet just nu så kommer förmodligen inte våga att agera som i Salem i fjol – en taktik som effektiv skulle stoppa Malmös kommande kravallhelg. Har för mycket erfarenhet av just sådana här händelser för att kunna ha ett opitimistiskt sinne.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s