Ska man inte kalla nazister för nazister?

Quick Response kommer föredömligt snabbt med en granskning av mediernas agerande kring Salem-manifestationen. Det förs viktiga resonemang kring bevakningen av händelserna och en nyhet för mig är att DN fört samtal med Quick Response innan vilket tydligen gett en mer nyanserad skildring.

Samtidigt håller jag inte med om allt, jag vet inte om man måste ha förklaringar och balansera allt i stunden eller om det ens är möjligt. Det är svårt att bevaka en sådan här händelse, vi kanske får nöja oss med om huvuddragen av vad som sker finns med i det första skedet. Det är ju knappt så att de som deltar i manifestationen eller protesterar mot den har möjlighet att komma dit. Salem är en belägrad zon den helgen som Salemmanifestationen genomförs, de som bor där reser därifrån, vanliga människor törs inte gå ut. Villkoren skiljer sig radikalt från vanligt nyhetsarbete.

Jag tycker, till skillnad från Quick Respone, att det inte är någon jättenyhet att polisen stoppar en tillståndsgiven demonstration om man inte kan garantera säkerheten. Det man kan fundera över är ju om någon över huvud taget ska få marschera i Salem med tanke på säkerhetsaspekten, om inte hela jippot borde blåsas av eller flyttas till en neutral plats på annat håll.

Det är möjligt att det finns information kring de stoppade danska och tyska antirasisterna som inte nått medierna, det utgår jag nästan ifrån. Självklart ska man inte bara okritiskt rapportera vad polisen säger, men inte heller utgå från att personer grips utan att det finns någon som helst grund.

I ett avseende är jag helt överens med Quick Response: nazister är nazister. Att det deltar en och annan nydemokrat må vara hänt men arrangemanget sköts av nazister och det ska man skriva och inte använda några förskönande omskrivningar.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism, Quick Response, Salem. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Ska man inte kalla nazister för nazister?

 1. ”Jimmy: Och vilka skulle ”Sveriges ledande antidemokrater” vara? ”Ja det var AFA som jag främst syftade på om det inte framgick.

 2. Anonymous skriver:

  WOW! Trodde aldrig att du skulle ta in mitt svar. Måste medge att jag är imponerad, (motvilligt med ändock), lyfter på hatten!Anna-Lena Lodenius sa… ”Att kommentera allt för för långt men några saker:Om du inte vill kommunicera med mig förstår jag inte varför du hör av dig till bloggen och debatterar med andra.”Jag vill kommunicera och kan kommunicera men för att man skall kunna göra det på ett meningsfullt sätt så krävs det att de som skall kommunicera med varandra förstår vad den andra menar när man hänvisar till historiska fakta, använder sig av -ismer osv. Innan man har kommit dit är ingen meningsfull kommunikation möjlig.Anna sa: ”Om du hävdar att dagens samhälle förtrycker människor har du aldrig levt i en diktatur.Nej, jag har aldrig levt i en diktatur och jag vill aldrig göra det heller, just DÄRFÖR framför jag de tankar/ farhågor jag har baserade på mina personliga erfarenheter ang. framtiden med reflektioner till vad som har hänt tidigare i Europa. Anna sa:”Vi låter nazister demonstrera, vi lägger enorma summor på att stödja deras yttrandefrihet i form av polisresurer.” Nu är du där igen, nazister synonymt med främlingsfientliga, rasister och det kostar pengar osv. Vad gäller polisresurserna så går den största delen åt till att hålla de s.k. demokrativurmande antirasisterna stången.Anna sa:”En diktatur hade fängslat kritikerna direkt.”Det är just dit jag inte vill att vi skall komma.Anna sa:”En diktatur hade inte riskerat att förlora makten vart fjärde år i allmänna val.”Jag har aldrig sagt att vi lever i en diktatur men däremot att de tendenser som man kan se; Riksdagens JA till Lissabon fördraget, FRA lagen, det faktum att media har ”lagt locket på” angående invandringens negativa konsekvenser ger en indikation på att vi kan vara på väg mot en sådan. Anna sa:”En demokrati som vår, i all sin ofullkomlighet, tycker att även vettvillingar som du ska få gå fria och säga min mening. I just ditt fall kan man ju fundera över yttrandefrihetens pris.”Det finns inget som du har skrivit hittills som jag har reagerat över men just det här ger mig kalla kårar över ryggen. Vad menar du med just det här? Jag tror att när du skrev det här så var du i affekt tack vare mitt tidigare medvetet provocerande inlägg vilket var precis vad jag ville få fram och kanske är det också så att här får man en liten glimt av den riktiga Anna-Lena Lodenius.Vad menar du med ”vettvillingar som du skall få gå fria”???? Skulle du vilja spärra in mig i något slags läger med taggtråd runt eller vad? Vad vill du i så fall ska hända med min fru och mitt barn?Läger av det slaget har funnits tidigare i Europa för misshagliga individer och ja,……Vad tror du jag syftar på?Vad vill du säga?Anna sa: ”Det finns gränser, bara dumhet räcker inte, det ska drabba någon.Så länge man inte överträder dessa får man svamla bäst man vill även på min blogg.”:-) Du får gärna kalla mig vad du vill, dum, galning, vettvilling, rasist, nazist m.m. Om du kommer på något mer så fyll i på den streckade raden…………..Bara du inte kallar mig ”svensk” då tar jag väldigt illa upp ;-)Slutligen, jag önskar alla en God Jul och God fortsättning. Även dig Anna även om du inte kanske vill ta emot en sådan önskan från en ”vettvilling” 😉 mvhMartin

 3. Greger skriver:

  Många svenska konservativa personer (= högerfalangerna inom dåvarande Högern och Bondeförbundet) gillade Hitler under hela dennes tid som diktator. Själv brukar jag tolka nazismen som en folklig och särdeles aggressiv form av nationell konservatism. Har jag fel?De nazistiska partier som under 20-och 30-talen sattes upp i vårt land misslyckades alla ömkligen.

 4. Nyamko har nyligen anslagit pengar till BRÅ och Säpo för studier av åtgärder mot politiskt våld. Det är mycket tydligt att det även är högerextremistiskt våld hon menar.Du kan räkna lasermannens offer, mordet i Klippan var en invandrare, en judisk man i Göteborg på 80-talet, det ska finnas fler och det finns sammanställningar som man kan ta fram. Vill man studera de senaste åren kan man ladda ner Säpos och BRÅs rapporter. Därtill kommer otaliga grova misshandelsfall. Mord från vänsterextremistiskt håll finns det än så länge inga alls i Sverige.

 5. z999 skriver:

  ”Lägger först nu ut Martins tidigare kommentar, måste läsa den först innan jag lägger ut den. Det tog tid för den var låååååååååååång….. Undras hur många av er som orkar.”Jag räcker upp handen.Och sen, det är faktiskt ganska svårt att hänga med i ändringarna av ord och ords betydelse i samhället. Nyamko Sabuni har aftonbladet idag sagt att det är fel att kasta sten på extremister, alltså fel taktik inte moraliskt fel. Men man är tydligen inte extrem om man slänger gatsten på meningsmotståndare enligt Sabuni. Nyligen så misstänkte polisen hatbrott när en syndikalist angreps i sin bostad med bensin i brevinkastet. Betyder det att antirasister numera skyddas av lagen om hets mot folkgrupp? Och på tal om det. Jag kollade antirasisternas demonstration mot salemdemonstrationen, den fredliga demon alltså. Är det bara *en* invandare som har mördats av nazister under de senaste 30 åren? Resten är svenskar. Någon som vet?

 6. Lägger först nu ut Martins tidigare kommentar, måste läsa den först innan jag lägger ut den. Det tog tid för den var låååååååååååång….. Undras hur många av er som orkar. Att kommentera allt för för långt men några saker:Om du inte vill kommunicera med mig förstår jag inte varför du hör av dig till bloggen och debatterar med andra.Om du hävdar att dagens samhälle förtrycker människor har du aldrig levt i en diktatur. Vi låter nazister demonstrera, vi lägger enorma summor på att stödja deras yttrandefrihet i form av polisresurer. En diktatur hade fängslat kritikerna direkt. En diktatur hade inte riskerat att förlora makten vart fjärde år i allmänna val. En demokrati som vår, i all sin ofullkomlighet, tycker att även vettvillingar som du ska få gå fria och säga min mening. I just ditt fall kan man ju fundera över yttrandefrihetens pris. Det finns gränser, bara dumhet räcker inte, det ska drabba någon.Så länge man inte överträder dessa får man svamla bäst man vill även på min blogg.

 7. Jimmy: Och vilka skulle ”Sveriges ledande antidemokrater” vara? Antar att du också har en massa positiva saker att säga om Nazi-Tyskland om du tycker att jag är fel ute. Det fanns personer här som gick klart över gränsen och jag tolererar mycket, betydligt mer än på många andra bloggar. Men det finns en definitiv gräns även för mig.

 8. Nåja Loddan, då du har arbetat med Sveriges ledande antidemokrater på egen hand så kanske du skall lugna sinnet en smula när du angriper andra?

 9. Anonymous skriver:

  Anna-Lena Lodenius sa… ”Var kommer alla idioter på den här bloggen ifrån? Ursäkta mitt upprörda språkbruk men ni är fullständigt vansinniga allihop känns det som ibland och det är millimeter från att jag tar in era kommentarer ibland.”Till att börja med så kan jag erkänna att jag tog i lite extra för att se om det skulle bli någon reaktion i den vägen jag hade väntat. Och det blev det. Anna sa:”Nazister kanske hade snygga gardiner och fin känsla för krukväxter eller vad ni nu tänker hitta på för befängda sidor av Nazi-regimen i Tyskland som ni vill uppmärksamma.”Gardiner och krukväxter?Anna sa:”Men en folkmordpolitik som tar livet av värnlösa människor i industriell form kan aldrig bedömas utifrån någon annan aspekt.”Här gör du det typiska misstag som de flesta gör när man har kommit så här långt. Se fördjupning längre mer.Anna sa:”Inte när man bryter mot så grundläggande värden.”Håller med om det när det gäller den organiserade utrotningen.Anna sa:”Fattar ni inte det så förstår jag faktiskt inte varför vi över huvud taget ska försöka kommunicera med varandra.”Varför skulle vi försöka kommunicera med varandra? Politikerna har inte kommunicerat med medborgarna i demokratisk anda angående avgörande politiska beslut på 30år. Det gör varje försök att kommunicera på allvar fullständigt meningslös, speciellt på bloggsidor. För det är precis som du själv har sagt, det är så få som läser den här bloggen så det spelar ingen roll. Det gäller de flesta andra bloggar också.Anna sa: ”Ingenting som dagens politiker gör kommer ens i närheten.”Dagens politiker har inte organiserat utrotningsläger, nej men de har annat gemensamt med Hitler, Stalin, Pol Pot, Mao m.fl. Se fördjupning längre ner.Anna sa:”Att tala om att dagens politiker och även jag skulle ha en nazistmentalitet är förtal på en grov nivå.”Kanske, kanske inte, det som hindrar ett vettigt meningsutbyte angånde detta är att du liksom de flesta andra på den ”goda sidan” inte kan se annat än ”Arbeit Macht Frei” framför gaskamrarna så fort en negativ åsikt om det mångkulturella samhällets välsignelser kommer på tal. Anna sa:”Nazister mördar även idag. Och du pratar om ett fall där någon kallat någon annan svennehora.”Nu har du fattat fel igen, ”Vägra kallas svennehora” handlar inte om ett enskilt fall utan om den rasism som riktas mot etniska svenska kvinnor och barn. Det handlar om tiotusentals fall och det rasistiska synsätt som ligger bakom. Anna sa:”Jag tänker inte tolerera sådana idioter på den här bloggen.”Låter mest som om du är upprörd över att få någon slags helgongloria ifrågasatt. Skillnaden mellan oss är kanske att ord eller etiketter har ingen effekt på mig medan det verkar ha en oerhörd effekt på dig. Vad som har effekt på mig är knivhot, dödshot, rädslan för att min fru skall råka ut för något liknande som min tjej för 25 år sedan, osv. osv. osv.När man lever i den verkligheten spelar ord ingen roll. Däremot om man lever ett tryggt liv på Södermalm inlindad i bomull efter vad det verkar, kan man ju kosta på sig den lyxen att bli upprörd av ord. Anna sa:”Att jag tog in det här senaste beror bara på att jag ville kommentera det.”Visst.Fördjupning, och jag håller det kort: Parallelen mellan nazismen, kommunismen, Pol Pot, osv. och dagens globaliserings/ mångkultur förespråkare är denna: Man har hittat den enda vägen framåt. Det alla drivande av dessa ideologier har framfört är att det finns ingen annan väg. Det måste bli så här. Allt och alla som har en annan uppfattning skall bekämpas eller undaröjas. Du sa tidigare ang. globalisering och mångkultur ”det är oundvikligt”.När man säger så, oavsett vilken ideologi man bekänner sig till så har man lämnat demokratin bakom sig. Då vill man något annat och DÄR har du paralellen mellan dessa totalitära ideologier. Den koppling till ett nazistiskt tänkande jag gör med mångkulturen i dagens Sverige: Rasism är uppfattningen att människor med olika etniskt ursprung skall stå olika inför lagen. De lagar vi har i Sverige på arbetsmarknaden, hets mot folkgrupp, idag baseras just på etnisk tillhörighet. Dessa lagar är då att definiera som raslagar. Sist vi hade raslagar i Europa var i det Tredje Riket. Nu har man infört raslagar igen. OBS!! Det spelar ingen roll vilket syfte man säger sig ha med detta. Att stödja dem kräver att man tänker rasistiskt och eftersom de sist var i bruk i det Tredje Riket….kanske man bör tänka ett varv till om det inte finns en paralell i sitt eget tänkande som luktar lite nazism. En sak till, för länge sedan innan man började arbeta med att med tvång införa det mångkulturella samhället så sa man från politiker håll att ”framtidens människa kommer att vara den mångkulturelle världsmedborgaren som känner sig lika hemma i New Dehli som Stockholm”. Om man bara hade haft den åsikten så hade det inte varit några problem men när man började driva igenom politiska beslut för att åstadkomma förändringar i den vägen så kom saken i ett helt annat läge. Paralellen här är att Hitler hade sina renrasiga arier och mångkulturförespråkarna har sin mångkulturelle världsmedborgare som är överlägsen de andra. Inte så svårt att se, Uber och Untermänschen, inte på samma nivå men; GRUNDTANKEN ÄR DENSAMMA!Slutligen, om du tar in detta eller inte är mig fullständigt likgiltigt. När det kommer till kommunikation och dialog i Sverige så har vi passerat The Point Of No Return för länge sedan. Det är försent och det är politikernas och medias fel och där ingår du och dina kolleger som en viktig del i det hela.Felet ni har gjort är att ni valde att driva ”Den enda vägens” politik utan att bry sig om vad folk tyckte, ni lade till och med ”på locket” för att dölja misslyckandet och nu när konsekvenserna börjar bli så synliga att de inte går att dölja längre så, självklart får man då höra och se omdömen om sig själv, den politiska inriktningen man har valt att stödja som inte faller så många på läppen. Vad hade du väntat dig? Mors Martin 8:52 PM

 10. Var kommer alla idioter på den här bloggen ifrån? Ursäkta mitt upprörda språkbruk men ni är fullständigt vansinniga allihop känns det som ibland och det är millimeter från att jag tar in era kommentarer ibland. Nazister kanske hade snygga gardiner och fin känsla för krukväxter eller vad ni nu tänker hitta på för befängda sidor av Nazi-regimen i Tyskland som ni vill uppmärksamma. Men en folkmordpolitik som tar livet av värnlösa människor i industriell form kan aldrig bedömas utifrån någon annan aspekt. Inte när man bryter mot så grundläggande värden. Fattar ni inte det så förstår jag faktiskt inte varför vi över huvud taget ska försöka kommunicera med varandra.Ingenting som dagens politiker gör kommer ens i närheten. Att tala om att dagens politiker och även jag skulle ha en nazistmentalitet är förtal på en grov nivå. Nazister mördar även idag. Och du pratar om ett fall där någon kallat någon annan svennehora. Jag tänker inte tolerera sådana idioter på den här bloggen. Att jag tog in det här senaste beror bara på att jag ville kommentera det.

 11. z999 skriver:

  Greger:”Själv menar jag att nazisternas arbetarsemester kvaltetsmässigt stod skyhögt över de svenska sossarnas töntiga försök.”Ja, det får man väl hålla med om. Det var ju i samband med det som Hitler myntade uttrycket ”Kraft genom glädje!”. Ett uttryck med en innebörd som ger mig väldigt mycket ibland. Jag brukar undvika att citera Hitler ändå trots en del kloka ord, så lite pk är även jag.

 12. Greger skriver:

  Martin! Själv har jag för mig att ”Träskets soldater”, som jag aldrig har haft i min hand, syftar på lägren kring Papenburg, nära holländska gränsen. Straffkolonierna vid Papenburg hade inrättats före Hitlers maktövertagande och var avsedda för vanliga förbrytare (rånare, tjuvar, förfalskare, våldsverkare m. fl.).I Frankrike finns en firma som driver grossiströrelse med varjehanda papenburgprylar avsedda för antifascistiska entusiaster.

 13. Greger skriver:

  Anna-Lena! Håller med dig. Men det fanns mer. De tyska nazisternas idéer gällande semester- och reseverksamhet för arbetare och andra förtädesvis lågavlönade anställda observerades av politiker i andra länder. Hitlers KdF gjorde intryck på de svenska sossarna och LO såg till att motsvarande kom till stånd i form av den för länge sedan försvunna arbetarresebyrån Reso.Själv menar jag att nazisternas arbetarsemester kvaltetsmässigt stod skyhögt över de svenska sossarnas töntiga försök.Tyck gärna någt annat, jag blir inte sur.

 14. Anonymous skriver:

  Anna-Lena Lodenius sa… ”Må så vara, men nazisterna försökte sno 1 maj för att framstå som ett arbetarparti. När de tog makten i Tyskland 1933 trodde arbetarrörelsen, eller delar av den, att det skulle bli stöd för tysk arbetarklass och deras rättigheter. Det ordnades stora parader, men i sina dagböcker skrev nazistledarna: ”I morgon tar vi dem!”Intressant, undrar vad Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, Bildt och alla de andra skriver i SINA dagböcker just nu. För att inte tala om alla EU byråkrater. Undrar vad alla mångkulturfanatiker/ propagandister skriver i sina dagböcker? Enligt min uppfattning så har alla de som jag räknade upp ett drag av nazistmentalitet inkl. du själv. Det ni har gemensamt är föraktet för den lilla människan och likgiltigheten inför mänskligt lidande, se ”Vägra kallas svennehora”.Uber och Untermänniskotanken finns där, alla är inte lika mycket värda. En del rycker man ut för med patos och dragna svärd, andra tiger man ihjäl samtidigt som man vänder ryggen till.Ynkligt IMO.Anna sa:”Den andra maj 1933 fängslades mängder av fackliga ledare och egendom konfiskerades. Jag skriver om detta i min bok Tvåfrontskrig.”Inget nytt, jag har en bok ”Träskets soldater” där en man berättar hur det gick till när misshagliga individer sattes i läger i början av 30talet.Vad jag tycker är lite lustigt är att ni är så många PK:iter som envisas med att tala om/ skriva om för 100tusende gången vad som hände då för 70-80år sedan. Vad tjänar det till? Vore bättre att använda din talang till att skriva böcker om vart EU är på väg, en ny diktatur kan vara på väg med oerhörda konsekvenser, men det är väldigt få som gör det. Kan det ha något att göra med F-skattesedlar, att vara en ”fri” skribent? Det gäller kanske mer än något annat att inte stöta sig med makten precis som i 30talets Tyskland?mvhMartin

 15. Må så vara, men nazisterna försökte sno 1 maj för att framstå som ett arbetarparti. När de tog makten i Tyskland 1933 trodde arbetarrörelsen, eller delar av den, att det skulle bli stöd för tysk arbetarklass och deras rättigheter. Det ordnades stora parader, men i sina dagböcker skrev nazistledarna: ”I morgon tar vi dem!” Den andra maj 1933 fängslades mängder av fackliga ledare och egendom konfiskerades. Jag skriver om detta i min bok Tvåfrontskrig.

 16. Greger skriver:

  Även nazisterna firar och har firat första maj. Hitler bestämde att första maj skulle vara allmän helgdag i Tyskland fr.o.m. år 1938. Den rödgröna svenska koalitionsregeringen (Per-Albin Hansson/Axel Pehrsson-Bramstorp) tog efter och året därpå blev första maj även svensk helgdag. Innan var arbetarna tvungna att förhandla lokalt för att få en fridag. Vilket också brukade lyckas(undantag fanns).

 17. Nu är det ju inte bara kommunister som firar 1 maj utan hela arbetarrörelsen. Även den reformistiska, socialdemokratiska, deltar.

 18. z999 skriver:

  Jag tycker att det är konstigt med den höga toleransen gentemot kommunism under 1:a maj demomstrationerna när salemmarschen diskuteras. Jag vet att de som dog under kommunismen inte har samma människovärde som de som dog under nazismen så den diskussionen leder ingenvart. Men man kan ju alltid undra liksom.

 19. Anonymous skriver:

  Ett av flygbladen är klockrent. ”Vägra kallas svennehora”. Det säger allt om vad Salemmarschen handlar om. Om man på den ”goda” sidan vill ha någon ändring så är det till att ta upp den typen av rasistiskt våld utan skygglappar. Det är det enda som skulle ändra något, men den typen av våld existerar ju inte, var det inte så?Det är bara SD, ND, SMR och de organisationer som organiserar Salemmarschen som bryr sig. Och följdaktligen så finns de kvar och växer. Krångligare än så är det inte.mvhMartin

 20. josefin skriver:

  Jag vill bli nominerad till bloggpriset. Utan att skämmas skickar jag därför den här kommentaren till hela juryn. Förlåt. http://www.metrobloggen.se/tuffast

 21. Anonymous skriver:

  Så det är nazister som anordnar demonstrationen? Jaha, och?Vad spelar det för roll?Vad är det som är så viktigt med det? Skulle det ändra något och i så fall vad?mvhMartin ¨

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s