Malmö brinner, men vems är felet?

Medierna rapporterar om ”fullt krig” i Malmöförorten Rosengård. Enligt den bild som nu sprids har de som nyligen avhystes från en källarmoské som de senare ockuperade begärt och fått förstärkning av autonoma grupper, en del kallar dem AFA. Dessa har kastat sten mot polisen och det har även förekommit fyrverkeripjäser och bränder. Ett tjugotal personer har omhändertagits, någon har även gripits. Jag är intervjuad i P4 av Lotta Bromé, programmet sänds från ett och jag tror jag är med runt 2.

Just denna dag går Nyamko Sabuni ut med en satsning på en dryg miljon kronor till Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och Säpo för att ta fram studier kring förebyggande åtgärder mot politiskt våld. Timingen kunde inte vara bättre. Men det har varit en stökig period med först 30 november och därefter 6 december och Salmemanifestationen. Frågorna är i högsta grad aktuella. Men att hitta verksamma metoder för att stävja våldet lär inte bli lätt. Jag återkommer med mer information och länker kring detta.

Artiklar:Dagens NyheterSkånskan, Sydsvenskan, Skånskan bildspel,

Bloggar:Politiskt inkorrekt satsar på bilder och information och är öppet anti-AFA, Mina tankar om livet och annat tycker ”gränsen för vad som kan tolereras är nådd”, Bloggen Bent tycker att det är samhällets fel, Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner tycker att samhället kapitulerat inför extremisterna.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, autonoma rörelsen, BRÅ, Nyamko Sabuni, Rosengård, Säpo. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Malmö brinner, men vems är felet?

 1. z999 skriver:

  A-L-L:”z999: tycker inte att din förklaring gör det att det tidigare uttalandet kommer i någon bättre dager.”Nej. Det tidigare uttalandet var skrivet i gammal kolonial anda där den vite överlägsne mannen ska fostra svarta vildar. Jag tycker att antirasister i Sverige idag diskuterar i samma banor utan att de ens verkar tänka på det.I dagens dn (ledarsidan) så tas detta upp i några rader om hur svenskar (styret alltså) ser på kultur som något som är obefintligt och inte speciellt viktigt. Mångkulturen bygger ju på att alla människor oavsett kultur ska kunna kompromissa så mycket med sina värderingar att det hela ska fungera.

 2. Anonymous skriver:

  Jag ser en hel del ironi i Z;s inlägg.Detta är alltså de människor som skall rädda Sveriges välfärd? Som behöver gå i skola för att lära sig vad det innebär att hyra en lägenhet? Som när det går dem något emot reagerar med att starta upplopp, kasta sten mot polis och anlägga mordbränder?Mitt förslag angånde Rosengård: Gör ingenting, låt dem som bor där reda ut allt själva. Låt dem blända oss förståndshandikappade etniska svenskar med sin oerhörda förmåga att åstadkomma fred och välstånd. Vill de ha hjälp av polis eller brandkår får de be om om det. Börjar de avancera mot områden där folk kan sköta sig så kalla hem militären som vi har skickat till Afganistan och upprätta vägspärrar och säkerhetszoner så kan de slå ihjäl varandra därinnanför bäst de vill.mvhMartin

 3. z999: tycker inte att din förklaring gör det att det tidigare uttalandet kommer i någon bättre dager.

 4. z999 skriver:

  Mitt inlägg ska ses mot bakgrund av alliansens idé med att ställa krav på invandrare och ett kontrakt som de ska skriva på samt att invandrares boende ska styras upp eftersom invandrare tydligen inte fattar vitsen med att bosätta sig där det finns gott om jobb. Kontraktet är utformat som om det var riktat till en förståndshandikappad.

 5. henrik skriver:

  afa, afa… kan inte afa fara ner till iran och kämpa mot fascisterna där istället ?DE ÄR SÅ MODIGA I ROSENGÅRD ATT JAG FÅR GÅSHUD. NOT.

 6. Ja alltså – förra kommentaren var till Alexandra, inte till Jimmy som syns här rätt ofta. Det fattade ni va? z999 – en annan vanlig besökare här på bloggen – skulle verkligen behöva styras upp så att han fattar att det finns något sådant som människovärde och mänskliga rättigheter. Ibland säger du sådana saker som man börjar fundera över hur det egentligen är ställt i ditt hjärnkontor.Vadå svarta inte må bra av lössläppthet? Vet inte var jag ska börja om jag skulle ge mig på att argumentera mot det påståendet, det är så befängt så det trotsar alla beskrivningar.

 7. z999 skriver:

  Svaret på frågan i rubriken är väl att de vita har brustit i ansvaret för de svarta? Att lägga skulden på dom svarta är ju ungefär lika dumt som att påstå att en hund har ansvar för sitt beteende. På den gamla kolonialtiden så handlade det om att lära de svarta att äta med kniv och gaffel och att lära kvinnorna att skyla överdelen av kroppen på ett kristet sätt. Integration handlar om att styra upp de svarta på ett sätt som både dom och ägarna mår bra av. Det är väl uppenbart att de svarta inte mår bra av lössläpptheten?

 8. Välkommen!Kul att höra av dig också. Bloggar du också förresten? Brukar ju se dig på Facebook. Förresten får jag be om ursäkt för att jag avvisar folk som svarat på min tillspetsade rubrik som jag glömde att jag hade satt.Är nog lite trött idag.

 9. En tanke är att lägga skulden på de vänsterextrema och invandrade ligisterna som genomför dessa upplopp – en annan tanke är att lägga skulden på de som drabbas av brottsligheten.Bäst i ämnet är dock kommunistsekten SKP som skriver att kravallerna beror på att invandrarna och AFA vill ha Läxhjälp. Loddan, du som gammal soose kan väl hjälpa till en kväll i veckan med det så kravallerna kan ta slut någon gång?

 10. pascalidou skriver:

  Kul att äntligen ha hittat dig. Klok som vanligt. Nu ska jag länka till dig. Stor kram alexandra pascalidou

 11. Förlåt för mina dåliga lokalkunskaper om Malmö men brukar man inte säga att Rosengård ligger i Malmö? Hur som: får inte upp din sida men ska försöka igen.

 12. Jah Hollis skriver:

  Som du märker av kommentarerna här ovan, är idiotierna en minoritet sysslar med i Rosengård en gudagåva till sd och liknanade sammanslutningar:jahhollis.blogspot.com/2008/12/rosengrdsbrken-en-tidig-julklapp-till.htmlRosengård är för övrigt ingen förort till Malmö, det är en stadsdel som ligger på 15 minuters cykelavstånd från Malmö centrum.Men om det brinner i Rosengård, är detta inte synonymt med att det brinner i Malmö.

 13. Ja i min värld råder det väl ingen tvekan om att den som eldar gör fel, vet inte om någon annan tycker annorlunda. Fast det var väl inte det diskussionen handlade om.

 14. Greger skriver:

  Tack, tack – kära Anna!Är SAP en ointaglig antifascistisk fästning! Jo, det förefaller att vara så.Men fästningar kan belägras och falla. Sånt har hänt, såväl inom det militära som i politiken.Det antydda perspektivet är hisnande. Och vår paroll blir denna: Käckt framåt!

 15. Anonymous skriver:

  Vems är felet? Förslagsvis de som eldar.

 16. Till Greger säger jag bara: Dream on!

 17. Anonymous skriver:

  Anna sa:”Man kan tycka att det som händer i Malmö inte är bra utan att tro att tvärtom är rätt.”Klart att det inte är bra men färre muslimer skulle innebära mindre problem på kort sikt och än mer på lång.Anna sa:”Vem har sagt något om sd/nd i det här sammanhanget?Ingen än, men jag tänkte förekomma eventuella pikar år det hållet.Vad som är bra om det spårar ur mer än vad det redan gjort i Malmö är att fler får upp ögonen för vad hela Sverige kommer att bli om det inte sker en radikal kursomläggning. mvhMartin

 18. Moneyman skriver:

  Polisen bör skjuta skarpt mot folk som kastar sten mot dem och/eller avfyrar raketer. Skönt dock att svenska folket inte lär gilla detta monster, som Sveriges politiska etablissemang byggt. Vi hederliga får hoppas på Sd.

 19. Greger skriver:

  Ett rejält valresultat för ND och SD samt att sossarna skulle vilja samarbeta med ND och SD. De tre partierna (ND, SD, SAP) borde tillsammans få minst 2/3 av röster och mandat. Så vill jag ha det.Märkvärdiga ting har hänt förr inom politiken. Det osannolika kan aldrig elemineras.

 20. Två fel gör inte ett rätt som någon sa. Man kan tycka att det som händer i Malmö inte är bra utan att tro att tvärtom är rätt. Vem har sagt något om sd/nd i det här sammanhanget? Vad menar du med nationell majoritet förresten?

 21. Greger skriver:

  SD och andra nationella grupper har under många år påpekat att det här finns ett problem. Detta har förnekats av politikerna inom de etablerade partierna, från m till v.Medierna har gjort sig lustiga och menat att det är ”nazisterna” som är problemet – inte invandrarna och extremvänstern.Utvecklingen har visat att de nationella hade rätt, har rätt och att allt pekar på att deras idéer inom kort kommer att omfattas av de flesta svenskar.Ska vi våga hoppas på en nationell majoritet i Riksdagen efter valet 2010?

 22. Anonymous skriver:

  Ja, vilka man än kan lägga skulden på så inte är det ND,SD utan att här är det mer av ”vad var det vi sa”. Tror heller inte att särskilt många ”nazister” är närvarande vid kravallerna heller. Muslimer och extremvänster verkar kunna ställa till med en hel del alldeles på egen hand, men det är ju i och för sig inget nytt.mvhMartin

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s