Sommar-Sverige har mycket att erbjuda

Sverige-semester är ett alternativ för allt fler i dessa lågkonjunkturens dagar. Har själv rest runt på nära håll en del somrar och funderar lite kring udda resmål som man lätt missar. Här är en lista som jag sammanställt över några platser som jag besökt eller skulle vilja besöka. Hoppas alla tipsen fortfarande gäller, något kan ha klubbat igen:

Platser jag varit på:

1) Traktormuseet i Sala (Öja 4 km från Sala) – En man i grön Lantmännen-mössa säljer biljetter i en byggfutt, två logar med traktorer och en kunnig ciceron som vet allt om varenda traktor.

2) Lilla Lilla Landet (Södra Vi 10 km från Vimmerby) – Man vandrar runt i ett Sverige i miniatyr med små hus från olika landskap från lappkåta till korsvirkeshus, oftast små så att man endast kan kika in genom fönstren. När vi var där var det enda som hände att en man i bäverdräkt sprang runt och retade barnen, annars var det väldigt folktomt och rätt slitet. Ser fräschare ut på bild. En garanterat småknäpp vision som drar en och annan besökare på väg till eller från Astrid Lindgrens värld.

3) Cirka 120 km norr om Växjö i möbelriket, alltså runt Lammhult, finns en park med betongskulpturer, Palme och Elvis samas med trädgårdstomtar, rådjur och gjutna svampar, en del är till salu. Det mesta är ganska taffligt, inte troligt att man känt igen Elvis om han inte haft Las Vegas-kostym och börjat sjunga när man närmar sig. Ännu ett udda men charmigt projekt. Hittar inte adressen, den finns omnämnd i denna brochyr, tipsa mig gärna ni som vet mer exakt hur man hittar dit.

Platser jag inte varit på än men skulle vilja besöka:
1) Zarah Leander-museet i Häradshammars bygdegård
2) Hasse och Tage-museet i Tomelilla – se bilden (lär vara världens minsta, se artikel i Ny Teknik)
3) Bilkyrkogården 2 km väster om Ryd
4) James Bond-museet i Nybro
5) Arnolds kannibalmuseum i Önneköp, Skåne
6) Spångens gästgiveri där man kan se bilder av Edvard Persson och se filmen ”Kalle på spången”
7) Tusen små grisar, Sveriges största samling av grisar finns på Väddö

Har ni andra tips på udda och roliga ställen så hör gärna av er. De här tipsen var mycket Småland, inser jag. Har fått några uppåt landet som jag ska forska vidare i. Säters mentalsjukhus har rundvandringar och museum och Fridolf Rhudin-museet i Kramfors kanske vore något?

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i resmål, sommar-Sverige, sommartips. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sommar-Sverige har mycket att erbjuda

  1. Tack för vägbeskrivning, ska försöka hitta dit igen!

  2. ida skriver:

    Hej! Parken/tomten med betongskulpturer med bl a Palme och Elvis återfinns strax utanför Lammhult, i Stenbro, väster om Lammhult. Från Lammhult, kör Värnamovägen västerut, nästan precis när industriområdet tar slut sväng vänster mot Stenbro. Ligger sen efter ca 400m på vänster sida av vägen, liten parkeringsplats och en betongman med en lite get hälsar välkommen! Var där omkring midsommartid 2011 och tyckte det häftigt! Håller man på med geocaching kan man knappa in cachen "betongmannen" som leder dig direkt dit! //Ida

  3. Den tanke jag får när jag ser de flesta av dessa museer är vilka skumma fixeringar människor kan ha. Men jag är inte mycket bättre själv.Har sedan 1999 hållit på med en bok om TV-serien "Xena" som nu är på över 900 a4-sidor, min drömsemester vore att besöka Fall River i Massatuses endast för att få sova över i det hus där Lizzie Bordens föräldrar mörgades 4 augusti 1892 samt slutade räkna antalet timmar jag har med inspelad wrestling från USA där jag passerade 300 för flera år sedan.

  4. Uddman skriver:

    Sommarkafféet med grisarna på Fjäll, Väddö stängde för gott i augusti 2008. In i det sista födde man också upp marsvin som var till salu.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s