Sverigesemester – den beprövade versionen

Jag återkommer till temat semester i Sverige och har nu prövat fler av de alternativ som jag föreslog. Här tips på en rutt som utgår från Stockholm:

1) Zarah Leander-museet på Vikbolandet. Hennes sekreterare och väninna har sparat mängder av foton och minnesföresmål, men också de små lapparna hon fick från ”Tanten” när Zarah ville att att hon skulle göra olika saker. Till och med en hårtuss finns bevarad, vilket säger något om den idoldyrkan som skapat museet. Zarahs grav finns på en kyrkogård strax intill.

2) Nostalgia – trevligt leksaksmuseum i Fågelfors i Småland som också har utställningar om Ernst Rolf och Karl Gerhard som har rötter i trakten. Endast öppet sommartid. Sympatisk personal som tycker det är ok att man spelar stenkakorna som ligger framme, det går bra att röra alla föremål, nothäften, böcker etc som inte är i glasskåp.

3) Greta Garbo-museet i Högsby, världens enda permanenta Greta Garbo-museeum som ligger i den region som hennes mor och mormor och flera generationer bakåt kommer ifrån. Den som har lust kan sätta sig ner och se hela hennes första Hollywood-film ”Virveln” från 1926, klart sevärd och Garbo är magnifik i rollen som kvinnan den framgångsrika sångerskan som inte kan släppa tanken på sin ungdoms kärlek. (Hittade följande rörande klipp på You Tube där Greta Garbo är på väg hem efter ett av sina sällsynta Sverigebesök 1929).

4) Spångens gästgiveri i Ljungby, Skåne. Edvard Persson-föremål och affischer i en miljö som inte ändrats mycket sedan 1800-talet. Säger man till får man se ”Kalle på Spången” från 1939 i TV-rummet. På somrarna är det allsång med inbjudna artister, vi såg Kicki Danielsson med rufsigt hår vid frukosten.

5) Hasse och Tage-museet i Tomelilla, pyttelitet men späckat med Hasse och Tages filmer och minnesföremål i varje tum. Ta också en promenad i Tomelilla och se Rio, biografen där premiären på Hasse och Tages-filmer ägde rum och torget där flera av scenerna i Picassos äventyr spelades in (om ni minns så förekommer ett stort antal städer i världen som ser nästan exakt likadana ut). Köp kaffemuggar och disktrasor med olika citat ur Hasse och Tages produktion.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ernst Rolf, Greta Garbo, Hasse Alfredsson, Karl Gerhard, Spångens gästgiveri, Tage Danielsson, Zarah Leander. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Sverigesemester – den beprövade versionen

 1. Fosterjordnära skriver:

  Anna Lena! Jag tycker i allafall att det är positivt att du inte sällat dig till de som ständigt utropar: Det finns inget Svenskt.För visst finns det det?

 2. PiaMe skriver:

  Jag visste inte att de hade ett Hasse&Tage museum i Tomelilla. Det måste med på utflyktsmålslistan till semestern. Tack!Jag länkade till din artikel om Hasse och Tage museet i en kommentar på Mymlans blogg. Det är ju en helt sjövild association för hennes diskussion handlar om om pinsamma könsord, men eftersom jag precis läst ditt inlägg under "L" på min blogglista innan jag kom till "M" för Mymlan så dök denna Hasse&Tage revyn på Gula Hund upp i tankarna direkt. Det var väl ingen enordscitatsdisktrasa du köpte på museet? ;)Hoppas att du inte tar illa upp. Pia

 3. Jag vill minnas att en samlare på NS-saker visade mig den (som stenplatta?) en gång. Men det var många år sedan och efter väldigt många öl på Gröne Jägaren.Tyvärr har vi ingen kontakt idag så jag kan inte fråga vidare i fallet. Men att hon flera gånger framfört sången måste väl i alla fall vara konstaterat?

 4. Får forska vidare i detta. Inspelningen fanns som ni säkert räknat ut inte på museet, men det var met bilder, inte så mycket musik ö h t.

 5. Uddman skriver:

  Det finns ett gammalt album med titeln "Lieder, die Zarah Leander singt". Utgivet i Tyskland, troligen ca 1940. Vet tyvärr inget ytterligare om denna utgåva.

 6. z999 skriver:

  A-L-L:"Såvitt jag vet spelade Zarah inte in den sången…"Hon har sjungit den vid ett liveframträdande.

 7. Såvitt jag vet spelade Zarah inte in den sången men har du annan information Jimmy är jag förstås intresserad ;)Mina tips handlade ju om gammal svensk nöjeshistoria, ni ser säkert sambandet mellan resmålen.Dessutom skulle jag inte till Göteborg den här gången där man bl a har ett utmärkt Världskulturmuseum men det tar vi en annan gång.

 8. Fosterjordnära skriver:

  För att vara en varm anhängare av mångkulturen Anna Lena ,så är tipsen få om vilka mångkulturella evenemang och upplevelser man kan forkovra sig med.?Varför inte tipsa om en naturnära promenad på Rinkebystråket ,eller att åka till Hammarkullen och uppleva lite torghandel?Annars mkt trevliga tips! Tack

 9. Undre just om Leander-museet har smakprov på hennes version av Die Fahne Hoch…

 10. Uddman skriver:

  Tittade in på den anvisade Zara Leander-sajten. Såg att här finns ej blott ett museum utan även ett Sällskap ägnat minnet av stjärnan.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s