Ny våg av husockupationer även i Stockholm

Vågen av husockupationer fortsätter och har nu nått Stockholm. I dagens Metro kan man läsa att ett tjugotal personer barrikaderat sig i ett hus på Lövholmsbrinken vid Liljeholmen. De senaste veckorna har hus ockuperats även i Farsta och Jakobsberg samt i Skavsta utanför Nyköping. (Metroartikeln tycks bara finnas i den tryckta tidningen som även finns som pdf, gå in på Metro för 1 september och bläddra fram sidan 4). Redan i juli skrev Arbetaren bl a om ockupationen i Veddesta utanför Stockholm och i början av augusti hade även ETC en artikel på samma tema.

Det verkar finnas lite av ett copy-cat-beteende i detta, börjar en så fortsätter andra. Men ockupationerna sägs också ha politiska syften. Ockupanterna vid Liljeholmen framför klassiska ståndpunkter som att de vill protestera mot bostadsbristen och önskar sig ett allaktivitetshus (varför kommer jag osökt att tänka på Johan Ulvessons Lokal-sketch i Lorry?). Husockupanterna i Veddesta i somras kallade sig Kommando Fredrik Reinfeldt och ställde också krav på fler ickekommersiella mötesplatser. Men de ville dessutom protestera mot ett aktuellt toppmöte. Så här skrev de i sitt pressmeddelande:

I dag och fram till fredag sammanträder EU:s justitie- och inrikesministrar i Stockholmsmässan i Älvsjö. Då fattas nya beslut om vad som är terrorism och vad som är trygghet. I ett Europa där övervakning och kontroll är A och O får det inte finnas ett utrymme för ett ifrågasättande och särskilt inte ett som sker i praktiken.

Det kan man väl i stort hålla med om. Men fråga är om en husockupation är bästa sättet att sätta fokus på frågorna.

Fler lästips: I början av året skrev jag ett blogginlägg om husockupationer i Skåne och Göteborg. Läs även Libertas som har länkar till texter om ockupationer på sistone i Göteborgsområdet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i husockupationer, syndikalisterna, vänsterextremism. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s