Hur går det för högerpopulisterna i holländska valet?

Idag går Nederländerna till valurnorna, och det ser ut som om deras populistparti Frihetspartiet (PVV) under ledaren Geert Wilders tappar i slutspurten. Artikel där jag läst detta står i dagens Svd, men verkar inte ligga på nätet. Däremot finns en krönika av Per Gudmundsson som berättar om en ny bok från Timbro om holländsk politik som jag får lov att skaffa mig (”Fallet Wilders” av Roland Zuiderveld).

Det är mycket Nederländerna i dagarna, av förklarliga skäl. I dag berättar Per Wirtén om en rapport om Nederländerna och Geert Wilders vid ett lunchseminarium på Arenagruppen som jag tyvärr inte hinner gå på. Han skriver också i Expressen idag, och verkar tro mer på Wilders möjligheter att ta röster:
Geert Wilders parti kan få mellan 15 och 20 procent av rösterna i dagens val. Den avspända attityden jag möter hos hans hårdaste motståndare förbryllar mig. Är det samma känsla man fylls av vid avgrundens rand, minuterna före den sista knuffen?

Jag känner liknande inför stämningarna i Holland som i Danmark, det har skett en förskjutning mot mindre tolerans steg för steg som är svår att se för den egna befolkningen och det finns en stor irritation över att omvärlden vill diskutera detta. Även de som inte alls röstar på Wilders eller Kaersgaard värjer sig mot vad de uppfattar som ett intrång i nationella angelägenheter. De är också, tycker jag mig märka, i varierande grad smittade av det politiska klimat som finns i deras egna länder utan att de förstår det.

Se även: Sydsvenskan
(Har ingen aning om vad det står i den nedersta texten på cigarettpaketet men man kan ju gissa på en ironisk varningstext som försöker lyfta upp etablissemangets försök att brännmärka Wilders.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Geert Wilders, högerpopulism, Nederländerna. Bokmärk permalänken.