Medierna skriver om Berns-konflikten

Noterar att flera medier nu rapporterar om Berns-konflikten. Lite märkligt att det varit så tyst om detta den senaste tiden, många tror nog att den är över. Vilket alla som besöker Berns bestämt kan dementera.

Hanne Kjöller skrev i gårdagens DN och funderade bland annat kring hur vänsterpartister fortfarande kan gå ut och reservationslöst stödja arbetstagarsidan i konflikten. Hon talar om maffiametoder, ett ordval som jag också använde i mitt tidigare blogginlägg.

Sveriges Radios Ekot har kört ett nyhetsinslag hela morgonen om konflikten och berättar bland annat om att de hittat en krögare som betalat 600 000 kronor för att få vara i fred. Berns har vägrat betala över 900 000 kronor som syndikalisterna anser att de ska betala för att ett bemanningsföretag som de anlitade avskedat personal.

Syndikalisterna försöker också, enligt Ekot, straffa företagare som polisanmält facket, 10 000 kronor är den ”avgift” som de anser att de har rätt att ta ut av sådana företag. Ruben Tastas Duque på Syndikalisterna säger att man har rätt att göra detta eftersom han anser att polisen, och statsmakten överhuvudtaget, inte ska lägga sig i fackliga strider. Vilket förstås är en bra princip, men om den ena sidan tar till övervåld måste den andra ju ha rätt att ta stöd av polisen.

Man frestas tro att syndikalisterna, som det här med bötesindrivningen antyder, föredrar egen rättskipning. Vilket då skulle medföra att arbetsgivarna, i konsekvensens namn, gjorde det samma. Det är lätt att räkna ut vilka katastrofala följder sådana parallella rättsystem skulle kunna få för rättsäkerheten. Polisens våldsmonopol är tungt för vänsteraktivisterna att tugga i sig, det har jag märkt när jag tidigare tagit upp frågan. Men allt annat är ännu värre, en stat med miliser av alla möjliga slag innebär ett rättslöst samhälle för individen.

För den som inte tror det (har vid det här laget författat många tusen sidor till försvar för arbetstagare från andra länder och i lågstatusyrken som städ, kök, restaurang m m) vill jag betona att jag anser att villkoren i de här branscherna ofta är förfärliga och att i synnerhet många utlandsfödda exploateras på ett fruktansvärt sätt. Men det försvarar inte att fackliga organisationer beter sig illa och kringår de regler och lagar som finns.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Berns, syndikalisterna. Bokmärk permalänken.