Efterspelet till striderna i blåbärsskogen

Konflikt i P1 följde upp situationen kring bärplockarna i helgen med ett gediget reportage av Randi Mossige-Norheim. Jag var studiogäst.

Svårt att kommentera den oerhört komplicerade situationen som uppstått. Ett avtal är klart, men att se till att det efterlevs blir svårt. Det finns inte några enkla lösningar. Med blåbärsplockarna kommer den globala arbetsmarknaden in på vår bakgård. Samma löner och arbetsvillkor som i fattiga länder där många av de varor och produkter vi köper vanligen produceras, en tröja på HM, ett paket fryst fisk, en mobiltelefon.

Det skrämmer oss. Samtidigt är de flesta av oss inte förmögna att se vad det innebär i förlängningen. Att vi måste börja bry oss mer om vad som händer i arbetslivet även i andra delar av världen, att dåliga villkor inom arbetslivet smittar.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i bärplockare, blåbärsplockare, konflikt. Bokmärk permalänken.