Viktigare att motarbeta värderingar än partier

Om jag räknat rätt sitter det högerpopulistiska partier i parlamenten i 15 länder i EU och dessutom i Norge och Schweiz. Det vanliga är att andra partier inte samarbetar utan att man hellre går över blockgränserna. Jag förstår inte farhågorna i det fallet. De åsikter som SD och liknande partier har är av det slaget att de flesta partier borde undvika samarbete om de ska behålla någon som helst trovärdighet inför sina väljare.

Argumentet ”då växer de sig bara starkare” håller inte. I Norge är de stora men har ändå inte någon direkt makt eftersom de inte släpps in i regeringen. I Danmark är de betydligt mindre men har fått ett enormt genomslag genom att de får agera stödtrupp till regeringen. I Belgien hålls de utanför och motarbetas från olika håll, får hyfsat med röster men bestämmer inte. Återstår att se vad som händer i Nederländerna där regeringssituationen ännu är oklar efter Geert Wilders valframgångar i somras.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är åsikterna, inte partiet och dess företrädare, som ska ”mobbas ut”. Nu överväger man, enligt Svd idag, att minska antalet utskottsplatser för att beröva SD möjligheten att sitta med. Det liknar hur vissa kommuner laborerat med antalet representanter, kommunalråd, mandat etc för att hålla ute SD. Sådana åtgärder riktar sig mot organisationen, inte mot de värderingar partiet står för och bidrar bara till att SD kan odla sin offerroll.

Det sägs att man inte kan inte underkänna väljarnas dom. Men även Hitler och det tyska nazistpartiet tillsattes en gång i ett allmänt val i Tyskland. Mänskliga rättigheter är ingenting som kan förhandlas bort och den som försöker exkludera individer och grupper får finna sig i att bli motarbetad. Oavsett hur många röster man lyckas få med ett sådant program.

Minst lika viktigt är att arbeta på det egna politiska programmet och forma alternativ till högerpopulisternas uppfattningar. Det har samtliga partier i Sverige varit dåliga på.

Det allvarliga i Danmark är inte att Dansk Folkeparti har ett så starkt stöd utan att andra partier följer efter. Nationella Fronten i Frankrike har inte lyckats särskilt väl på senare år, vilket inte hindrar regeringen Sarkozy att genomföra massavvisningar av romer.

I morse var jag med i Gomorron Sverige och diskuterade strategier mot högerpopulister i Europa. Statsvetaren Ann-Sofie Dahl berättade från Danmark.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet, Geert Wilders, högerpopulism, nationella fronten, Nikolas Sarkozy, populism, SD, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.