Minkfarmer läggs ner efter attackerna

Efter de senaste attackerna på minkfarmer på det småländska höglandet tänker tydligen hälften av ägarna lägga ner verksamheten. (Se TV4 Nyhetskanalen och Skånska Dagbladet) Jag utesluter inte att det finns många anledningar att kritisera pälsdjursuppfödning. Men att våldet segrar över de vanliga demokratiska beslutsvägarna är stötande. En minkfarmare som uttalar sig i Nyheter.24 talar om att han är utsatt för hets mot folkgrupp och anser att denna lagstiftning borde gälla även honom, inte bara invandrargrupper. Han talar om att hans yrkeskår har en slags terroriststämpel på sig.

Det här påminner om hur pälsaffärerna nästan försvunnit. Säkert delvis för att de ägdes av äldre personer som gick i pension och för att intresset för att köpa och äga en päls minskat (på grund av modet men också för att många är medvetna om djurens lidande). Men många som drev pälsbutiker har också gett upp för att de känt sig hotade och trakasserade.

Det har funnits en politiskt vilja att förbjuda minkuppfödning, Miljöpartiet har t ex drivit frågan. Men efter valet 2006 har regeringen motsatt sig sådana lagändringar. Pälsdjursuppfödarna tycker kritiken är orättfärdig och talar om ”hög djurvälfärd med lugna, harmoniska och friska minkar” (se Hela Gotland).

Så framtiden ser ljus ut, bara vi slapp den kriminalitet som systematiskt riktas mot oss och politisk populism och godtycklighet utan förankring i verkligheten.

Vem som har rätt måste utredas, vi kan inte överlåta åt militanta aktivister att avgöra om vi ska ha uppfödning av minkar eller inte.

Djurens Befrielsefront har tagit på sig inte bara de senaste minkutsläppen utan även flera tidigare just i Småland (se t ex Finnveden.nu, Radio Jönköping 1, SR Jönköping 2 och SR Jönköping 3). DBF har skrivit på en amerikansk djurrättshemsida att aktionen gjordes inför den förestående slakten av minkar på landets svenska farmer. Gruppen har tagit på sig utsläpp av närmare 25 000 djur på senaste tiden.

Fortfarande är 10 000 djur på fri fot och de är förmodligen fortfarande vid liv (enligt Finnveden.nu).

Frågan om att släppa ut minskar väcker starka känslor och debatteras på många håll, se t ex:
Gefle Dagblads ledarsida anser att debatten förstör det demokratiska samtalet. Kritiken mot pälsdjursuppfödarna leder ingen stans, men det är ändå fel att släppa ut djuren skriver Expressens ledarsida. Läsarreaktioner på utsläppen av minkar i Svd. ”Låt inte aktivisterna sätta dagordningen”, skriver Borås Tidnings ledarsida. ”Oacceptabelt”, anser även Laholms tidning.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i DBF, Djurens Befrielsefront, djurrättsaktivister, minkar, minkutsläpp. Bokmärk permalänken.