Åkesson i folkdräkt, inte mitt fel säger Ian

Tro’t den som vill. Det är inte Ian Wachtmeister som hittat på att Jimmie Åkesson skulle komma i folkdräkt till riksdagens öppnande, hävdar han (se Realtid.se).

Visserligen har Ian Wachtmeister gått ut med att han gett en del råd till Jimmie Åkesson i valrörelsen, och en del kommer kanske ihåg att hans partikollega Harriet Colliander kom till riksdagens öppnande i folkdräkt i början på 1990-talet när Ny demokrati var aktuellt. Men det är en ren slump, säger Ian Wachtmeister.

Jag har ingenting emot folkdräkt, har burit Värmlandsdräkten flera gånger när jag arbetade på Skansens julmarknad. Men visst är det ändå lite påklistrat, man har ju inte direkt någon känsla för att SD annars vurmar särskilt mycket för folkmusik, gamla klädedräkter etc. Känns lite som en show off, nu ska ni få se…

För den som till äventyrs missat hur det såg ut finns en stor bild på SD närstående Fria Tider och utan överrock med flickvän i Sverigedräkt i Svd.

Det ska väl också nämnas, vilket är viktigare, att SD lämnade Storkyrkan när biskop Eva Brunne började tala om främlingsfientlighet och rasism. Enligt Åkesson berodde det på att biskopen nämnde demonstrationerna som varit mot att SD sitter i riksdagen där deltagarna, enligt honom själv, ropat att han borde utvisas. Men andra tolkade hans avmarsch som en protest mot det som sades i kyrkan, vilket förstås ligger nära till hands.

Eva Brunne sa bl a (enligt Svd):
Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund — att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld — det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ian Wachtmeister, Jimmie Åkesson, ny demokrati, SD, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.