Framgångar för Jörg Haiders gamla parti

Det blev stora framgångar för Jörg Haiders gamla parti Freiheitspartei Österreich i lokalvalen i Österrikes huvudstad Wien. FPÖ gick från 15 procent i förra valet till hela 27 procent vilket betyder att det blev andra största parti. (Se SR Ekot)Valresultatet betyder att Socialdemokraterna förlorade sin majoritet.

En stor del av framgångarna tillskrivs nye partiledaren Heinz-Christian Straches som anses ha axlat Haiders mantel väl efter Haiders död i en bilolycka för 2 år sedan.

FPÖ är ett parti som har som slagord ”Mer mod för vårt wienerblod” och som gav bort dataspel där målet är att skjuta på moskéer, minareter och böneutropare. Ann-Charlotte Marteus gissar att finanskrisen bär en del av skulden för högerpopulisternas framgångar.

Jag tror att man också måste titta på hur arbetarpartierna tappat i trovärdighet i takt med att de dragits mot höger och släppt mycket av de tidigare ambitionerna att jämna ut klassklyftor och försvara välfärdsstaten. Den enda faktor som forskarna hittat som verkar ofelbart leda till framgångar för högerpopulister är ju när partierna grupperar ihop sig på mitten och låter likadant. Är det inte just det som hänt i Sverige med moderaterna som det ”nya arbetarpartiet”? Det kan inte vara lätt för väljarna att orientera sig.

Högerpopulister är ju vänster i välfärdsfrågor (fast vill fördela välfärden till den egna befolkningen) och höger i värdefrågor (auktoritära och moraliska). Den mixen tilltalar inte minst män ur arbetarklassen som är rädda för jämställdhet, homosexualitet och för att invandrarna tar jobben.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i FPÖ, Freiheitspartei Österreich, Heinz-Christian Straches, Jörg Haider. Bokmärk permalänken.