Skavlan gullar med norska högerpopulister

Ett svårslaget rekord i grenen gulla med högerpopulister tar Skavlan som släppte loss Carl I Hagen med hustru i senaste programmet. Jag kom in en bit in i programmet och undrade vem kvinnan med det konstiga håret som lade sig i samtalen hela tiden var. Någon okänd norsk skådis? Reagerade över att Eva Dahlgren såg väldigt beklämd ut, och när jag förstod vem som satt där var det inte utan att jag förstod henne – Carl I Hagen var inte i bild så mycket i denna sekvens. (Man kan förstås också undra varför hon satt hon där över huvud taget och till och med drogs in i samtalen med Hagen.)

Högerpopulister är alltid värst på håll. Norrmännen har alltid påstått att Fremskrittspartiet inte går att jämföra med andra högerpopulister utan är något annat mycket ofarligare. En liknande inställning verkar Skavlan ha. Danskarna har också accepterat Dansk Folkeparti så mycket att de flesta av de andra partierna tagit över delar av åsikterna i flyktings- och invandringsfrågan. Jag måste erkänna att jag har svårt att se de stora skillnaderna mellan dessa partier. Sverigedemokraterna spelar ungefär i samma division numera. Den största skillnaden mellan partierna är att SD har ett mer extremt förflutet och mindre makt och inflytande.

Men lite intressant var det ändå att höra hur paret Hagen lever numera. De bor mycket i Spanien, utan att se sig som något invandringsproblem eftersom de blir väl mottagna (tur för dem) och betalar för sig (finns ju invandrare i Norge som gör också, Hagen får ostört hävda att invandrare generellt är utsugare). En obehaglig känsla infinner sig: är det såhär medierna kommer att behandla SD snart? Jag tror visserligen, precis som Hagen, att högerpopulister växer när de behandlas som spetälska. Men den här formen av distanslösa samtal måste vara ännu värre.

En närmast total tystnad i medierna om programmet, den enda kommentaren jag hittar är Nils Schwartz i Expressen,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Carl I Hagen, Eva Dahlgren, Skavlan. Bokmärk permalänken.