Hela Ulla Billquists karriär låg under julgranen

Bland mina julklappar i år fanns bland annat en skivbox med samtliga inspelningar som getts ut av Ulla Billquist. Boxen har nyligen getts ut av Vax Records och Lasse Zachrisson som tidigare även gjort en fin dokumentär om Alice Babs: ”Naturröstens hemlighet”. Med boxen följde en liten läsvärd bok som förutom information om inspelningarna innehåller en del ny information om Ulla Billquists liv och karriär. Det som väckt mest uppmärksamhet är att Lasse Zachrisson presenterar en ny version av bakgrunden till hennes självmord.

Enligt Lasse Zachrisson hade hon tänkt ta sitt liv tillsammans med den kvinna som hon älskade. Men kvinnan fullföljde inte utan gick därifrån. Ulla Billquist ansåg inte att det behövdes något avskedsbrev, själva bilden av två kvinnor som gemensamt valt döden skulle räcka. Nu när Ulla Billquist låg kvar ensam blev hennes död ett mysterium vilket satte fart på spekulationerna. Spekuleras har det gjort länge, möjligen var det Ulla Billquists öde som inspirerade Hasse Ekman till filmen ”Flicka med hyacinter” (finns numera att köpa som DVD, Studio S Entertainment). Men den här förklaringen har aldrig tidigare offentliggjorts. Källan är bland annat en väninna till Ulla Billquists partner.

Jag känner att jag vill veta mer, man blir nyfiken på vilka miljöer hon umgicks i och hur det var att leva som hemligt lesbisk på den tiden. I väntan på mer biografiska data njuter jag av musiken, har en platta förut men här finns förstås massor att upptäcka. Hon har något svalt, distanserat och lite melankoliskt i sin röst som känns spännande trots ibland banala texter och melodier. Men arrangemangen och framförandet är en njutning som nästan alltid på sådana här gamla schlagerinspelningar. Intressant att läsa om att hon började som skådespelare, vilket förstås som Lasse Zachrisson påpekar, spelat en viktig roll för hennes sätt att presentera texterna. Egentligen drömde hon om att sjunga visor, vilket nog inte gjort henne lika folkkär.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Lasse Zachrisson, Ulla Billquist, Vax Records. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hela Ulla Billquists karriär låg under julgranen

  1. Grattis, men akta dig så det inte går med dig och Ulla som för mig och Ulla. Lätt att bli sur när Expo går ut i lokaltidningen med anklagelser att man lyssnar på nazimusik för att man sjunigt till fröken Billqvist.Gott nytt kampår Loddan!

Kommentarer är stängda.