Skratta åt hemmafrufällan

Vill bara tipsa om en bok som legat här en längre tid, som jag egentligen kunde ha läst från pärm till pärm men som av olika skäl portionerats ut under hösten. ”Hemmafru 2.0” av Marina Nilsson (ICA bokförlag) är något så ovanligt som en underhållande, lättläst och samtidigt djupt allvarlig bok om något som jag tror nästan alla kvinnor känner igen. Därtill väl underbyggd med mängder av referenser till forskning och dokumenterad kunskap.

Varför har hemmafrufällan återvänt med cupcakes, surdegsbröd, manglade dukar och pynt samtidigt som kraven i arbetslivet är högre än någonsin? Kvinnors självförverkligande har allt mer flyttat inom hemmet väggar utan att några protester höjts eller debatter förts kring detta.

En perfekt present till alla ni känner som håller på att stupa på grund av de dubbla kravet, perfektion både hemma och i arbetslivet och en vilja att ta ansvar för allt och alla. Egenskaper som försvårar för kvinnor även i arbetslivet, tänker jag. Läs den, diskutera den men framför allt: börja med att skratta år er själva. Det är för eländigt när man tänker efter hur vi håller på. Och det kan inte bara försvaras med att det är roligt och bara handlar om mitt individuella livsval. Tack Lotta Hellman för boklån!

Extra: Kan förresten inte undanhålla er en del av Lottas recension i tidningen Leva, hon formulerar det smartare än jag varför den här boken borde läsas av många:

Hon (Marina Nilsson, min anm.) blandar elegant fyndiga iaktagelser, egna bekännelser med kalla fakta och intervjuer. I början skrattar jag högt åt alla tokigheter vi kvinnor dras in i, tills Nilsson pekar på konsekvenserna så att det isar sig i blodådrorna. En hel generation downshiftande unga kvinnor som hellre pysslar hemma än sliter i ett tufft arbetsliv, kommer att sluta fattiga som kyrkråttor när pensionskuvertet sprättas upp och sluträkningen är ett faktum. Då gäller det att den heltidsarbetande mannen är kvar och delar med sig av sina penningar. För man ska inte låta sig bedras av Hollywoodfruar, Mamas och husmorsromantik. ”It´s all about the money” som Nilsson krasst konstaterar. Beska sanningar, men aptitligt serverade i denna bok som jag hoppas blir obligatorisk läsning på gymnasieskolan. ”Hemmafru 2.0” innehåller tankar man bör vara bekant med innan man helt hänger sitt liv åt att baka cupcakes.

Se även Marina Nilssons blogg, köp t ex på Adlibris.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Hemmafru 2.0, Marina Nilsson. Bokmärk permalänken.