Kramkalas i riksdagen med alla utom SD

Partiledardebatten blev en märklig tillställning med avtackning av två partiledare, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand, och en handfull till som sitter löst, Göran Hägglund, Maud Olofsson och Lars Ohly. Det var kramar och presentutdelning, och Jan Björklund dristade sig till att säga att om Mona Sahlin framfört samma  åsikter tidigare som hon gör nu hade han gärna röstat på henne. Jag tycker inte hon ska se det som en komplimang.

Fredrik Reinfeldt verkade avslagen och föga stridslysten, hela tillställningen var rätt tam. Den enda som inte fick vara med i kramklubben var Jimmie Åkesson. Inte för att han inte hade velat det, han försökte med några inviter till Reinfeldt men fick nobben.

Att alla partier framstår som likadana och lika mycket kompisar är ett stort problem i relation till Sverigedemokraterna. Gårdagens debatt var ett nästan löjligt tydligt exempel på hur etablissemanget inte bör tackla ett högerpopulistiskt parti. Det ger SD möjlighet att spela ut det vanliga kortet med elitens sammansvärjning mot folket, där SD, i det här fallet Jimmie, blir den ende som försvarar de vanliga väljarna. I går framstod politiken mer än någonsin som en klubb för inbördes beundran. Hade föredragit att de bokat personalmatsalen och gullat med varandra och återvänt till partiledardebatten för att göra sitt jobb: presentera politiken och polemisera mot de andra.

En ljusglimt i det politiska mörkret är dock Lena Sommerstad som är en av få som pratar politik just nu i Socialdemokraterna. Hennes debattinlägg i Expressen häromdagen var en lysande polemik med alla de som tror att marknaden löser alla problem.
 
Se även: Marteus i ExpressenSvd vars artiklar om slumvärdar väckte intresse i debatten, Aftonbladet,

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Detta inlägg publicerades i Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Jimmie Åkesson, Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Maud Olofsson, Mona Sahlin, SD, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.