Dansk nidbok om Sverige

Igår släpptes boken ”Absolut Sverige” en reseberättelse som lanserades med en stort uppslagen och mycket välvillig recension i danska Jyllandsposten som också gett ut boken. Författaren Mikael Jalving är en återkommande skribent i tidningen. Hans uppdrag verkar ha varit att ge igen för gammal ost, inte minst har ju svenskarna gett ut Lena Sundströms ”Världens lyckligaste folk” där hon skärskådar det som händer i Danmark kring flyktingfrågan, Dansk Folkeparti etc med kritisk blick. 

Jag högg boken på Kastrup igår och har ögnat de första kapitlen. Det trista är just att författarens åsikter är så förutsägbara. En studie av Sverige och svenskhet sett ur ett danskt perspektiv hade för all del kunnat vara intressant att läsa, men när författarens förutfattade meningar deklareras redan i förordet tappar man snabbt intresset. Hans slarviga förhållningssätt till rena fakta är också uppenbart redan tidigt i boken, till exempel hans endimensionella sätt att skildra situationen med de apatiska flyktingbarnen (han har helt klart inte läst Gellert Tamas bok t ex).

Ser att danska Politikens politiske redaktör Lars Trier Mogensen som recenserar boken i Sydsvenskan är inne på samma linje. Han konstaterar:
Om kritiken låter som ett eko av Jimmie Åkesson är det ingen slump. Sverigedemokraternas kraftfullaste förespråkare finns i Danmark, närmare bestämt bland Mikael Jalving och hans neo-snapphanar. De hän­ger sig åt en revolutionsromantik, som sträcker sig ända tillbaka till gerillakrigen mot den svenska ockupationsmakten i Skåneland, och betraktar idag Sverigedemokraterna som en undertryckt frihetsrörelse.

Inte oväntat är det Jimmie Åkessons sympatisörer som är mest välvilliga till boken och författaren, se t ex Fria Tider, Gotiska klubben, Vaka över ensamheten (inte SD närstående hävdar några som kommenterat, se kommentarer),  dessutom verkar Jalving vara något av en favorit på SD närstående Politiskt Inkorrekt.

I slutet av januari (skrev fel tidpunkt tidigare, nu korrigerat) talade Jalving vid ett möte arrangerat av Nationaldemokraterna i Södertälje om politisk korrekthet och yttrandefrihet (Fria Tider), något som väckt viss uppmärksamhet (se Expo, Expo 2). Jalving säger själv att han enbart är där för att göra reklam för sin bok (han skriver själv om detta i Jyllandsposten samt på sin egen blogg).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Absolut Sverige, Bengt Sändh, Danmark, Jyllandsposten, Lena Sundström, Mikael Jalving, Nationaldemokraterna, SD, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Dansk nidbok om Sverige

 1. JohannaV skriver:

  Apropå Jalvings "förutsägbarhet".Ja, människor med en genomtänkt livsfilosofi är ofta förutsägbara. En annan synonym för samma fenomen är ordet "karaktär".

 2. Markus Nyberg skriver:

  Som tidigare skrivits så är Thomas Nydahl (Vaka över ensamheten) ingen sympatisör av Jimmie Åkesson, tvärtom. Eller menar Anna-Lena verkligen att om man uttrycker sig positivt om Jalvings bok så är det per automatik att vara SD-sympatisör? Uppenbarligen har Anna-Lena svårt att hålla två saker i huvudet på samma gång.

 3. Anonymous skriver:

  Våra bröder i söder har genomskådat det svenska offentliga rummets grumliga vatten. Ett habitat för insnöade fula fiskar med skygglappar.För övrigt är du lite sent ute angående seminariet.

 4. "Det trista är just att författarens åsikter är så förutsägbara."Ja förutsägbarhet är alltid tråkigt. Men du kanske inte ska kasta sten i glashus…

 5. Goten skriver:

  Lustigt att du länkar till Gotiska Klubben. Vi har ingen respekt för dig.

 6. mats c skriver:

  Så här skriver övrigt Nydahl i sin recension lite längre ner."De få journalister och författare som skriver om frågorna kopplas genast till den sverigedemokratiska kretsen, som om inte en fritänkare kunde agera som oberoende intellektuell. Stämplingen är avsiktlig, den syftar till demonisering och ännu mer tystnad. "

Kommentarer är stängda.