"Socialdemokratin har alltid gått emot rasismen"

Läser med stort intresse en intervju med Lisa Bjurwald, engagerad i Expo och ledarskribent på DN, i Flamman. Hon anser att de borgerliga partierna inte kan stå emot högerpopulismen i Europa, hoppet står till vänstern, och i synnerhet till Socialdemokraterna.

– Jag är inte särskilt orolig för att vänstern och arbetarrörelsen skulle bli rasistisk. Men däremot har vi sett många sådana tecken inom borgerligheten sedan språktestförlaget 2002 /…/ Ett problem för mig är att jag känner igen mig i allt färre andra liberaler. /…/
– Socialdemokratin har alltid varit en motvikt mot rasistiska rörelser, en stark barriär. Även som liberal vill jag ha en starkare socialdemokrati, för borgerligheten kan inte hålla uppe spärren mot rasismen. 
Visst, alla pratar om att vi måste stå emot SD och de här krafterna i Europa, men ändå får vi burkaförbud, krav på kraftigt minskad invandring, fixering vid muslimer  och språktest.

En sak hon reagerat över är att ordet assimilering nu dykt upp igen på dagordningen:
– Assimilation! Som om de inte visste att det är vad man gjort i Tibet, eller med Nordamerikas indianer.

Håller i stort sett med om vi talar om Sverige, men i andra länder är det väl dess värre så att inte heller socialdemokrater alltid håller rasisterna stången. Man behöver inte gå längre än till Danmark för att hitta exempel på anpassning efter den högerpopulistiska retoriken även på vänstersidan, och inte heller i Norge har socialdemokrater varit särskilt framgångsrika i sin agitation mot Fremskrittspartiet.

Lisa Bjurwald kommer i april ut med bok om den europeiska ytterhögern, ”Europas skam – rasister på frammarsch” (Natur och Kultur). En klassisk reportagebok, enligt henne själv, där hon besökt många av Europas länder för att studera högerpopulisternas frammarsch.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Lisa Bjurwald, SD, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till "Socialdemokratin har alltid gått emot rasismen"

 1. Anonymous skriver:

  Många som stött SAP har gjort det av prakmatiska skäl. SAP har gett folk välfärdstaten.Om det funnits andra alternativ så hade nog den stora massan stött dessa.Det finns och har alltid funnits en stort glapp mellan dom som stöder SAP av praktiska skäl och dom ideolgiska.De flesta som röstat på SAP har knapapst gjort det för att dom vill ha generös biståndspolitik eller massinvandring.Majortieten av SAPs anhängare stöder inte SAP för att dom vill att homosexuella ska få gifta sig.Nu har SAP tappat mycket av pragmatikerna. Som någon sa.Varför ska jag rösta på sossa, jag är varken bög eller invandrare utan arbetslös!

 2. Anonymous skriver:

  Ali esbati bemöter Ingerö på sin bloggdet är definitivt inte personer som Ingerö som gör mig till liberal. såna som han får mig att skämmas över att säga att jag är liberal och får mig att vilja bli kommunist på pin kiv.

 3. Har sett några kommentarer, ska kolla fler. Kan tänka mig att det här inte togs särskilt väl emot.Vet som sagt inte heller om det stämmer helt och hållet. Vänstern klarar bättre än högersidan att hålla rågången. Men vet inte om jag ändå är så imponerad ändå.

 4. Anonymous skriver:

  Läs t.ex vad Adam Cwejman, Liberala ungdomförbundets ordförande skriver.http://adam.luf.se/2011/02/liberalen-pa-korset.htmlOch läs gärna Johan Ingerö som han länkar till.Mats

 5. Anonymous skriver:

  Bjurwald blir totalsågad av liberala bloggare på ett sätt som jag inte sett sedan Gudrun Schymans talibantal.

 6. mopsen skriver:

  "Socialdemokratin har alltid gått emot rasismen".Det var en av de grövre lögnerna som jag upplevt på senaste tiden.Socialdemokratin som tog initiativ till Rasbiologiska Institutet och tvångssteriliseringar av "mindervärdiga" samt stämpling av rött "J" i judarnas pass 1938.Citat Fabian Månsson (S): Vet hut! Vet sjufalt hut!

Kommentarer är stängda.