Hårdare invandringspolitik gynnar SD

En ny studie från Göteborgs universitet (se DN) visar att stödet för SD ökar när invandringspolitiken stramas åt. Framför allt påverkas SD när vänsterpartierna väljer en mer restriktiv linje. Forskarna (statsvetarna Carl Dahlström och Anders Sundell) frågar sig hur det kan komma sig att partierna ibland väljer att närma sig högerpopulisterna när det är så uppenbart att de själva förlorar på det.

Danmark är kanske det bästa exemplet på att att främlingsfientlig politik smittar. Dansk Folkepartis starka ställning har gjorde nästan alla partier mer eller mindre främlingsfientliga, men det har inte gjort att de väljare som övergav partierna kommit tillbaks. Tvärtom har DF stärkt sin ställning.

Den svenska undersökningen motsägs delvis av studier i andra länder där man visat att det snarare är högerpartiernas agerande som har betydelse, om de blir mer främlingsfientliga ökar stödet för högerpopulisterna.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Dansk Folkeparti, SD, Sverigedemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.