Mittenextremister

Ser att Annie Johansson, påtänkt efterträdare till Maud Olofsson (om hon bara förstår vinken och avgår), har både Margret Thatcher och Gudrun Schyman som förebilder. ”Otippad kombo”, skriver Svd.

Jag tycker snarare hon beskriver Centerpartiets vankelmodighet på ett förträffligt sätt. Ett parti som både försöker vara mer moderater än moderaterna (en accelererande utveckling under Mauds era) och det mjuka landsbygdspartiet med grön profil. Gudrun Schyman har förmågan att sälja in nästan vilket budskap som helst, hon är alltid är större än de partier hon företräder, en vänsterprofil som ändå inte känns alltför farlig.

Kommer osökt att tänka på Gösta Ekman-sketchen om centerextremisten (från Hasseåtage-revyn Glaset i öret) som handlar just om centerns vilja att vara mest i mitten av alla.

I höstas berättade Annie Johansson i DN att hon ser Margret Thatcher och Karin Söder som sina förebilder. Ska man se det som vänstersvängning eller som en distansering från det egna partiet?

Konstanten i detta är som ni noterar Margret Thatcher, en politiker som på sin tid var motståndare till att avskaffa dödsstraffet, strök apartheidsystemet medhårs och var kompis med Chiles fruktade diktator Pinochet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mittenextremister

  1. Pingback: Med Thatcher som ledstjärna | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s