Kungen och Stieg Larsson

Gillar Kungen Stieg Larssons böcker eller inte? DN och AB citerar polska medier som fått för sig att han inte tycker att Stieg Larsson skildrar ett Sverige han känner igen. I dagens Expressen säger han att han är felciterad. Med anledning av gårdagens storm kring kritiken av deckartrilogin fick jag i uppdrag att skriva något på SVT Debatt. Fattar inte var de grävt upp bilden, jag är inte direkt till min fördel, men läs gärna texten som börjar såhär:

”Det är lätt att göra sig lustig över kungaparets åsikter om det opassande med Stieg Larssons skildring av Sverige. Kungen känner inte igen sig, säger han bekymrat till en polsk tidning som publicerat en lång intervju inför den kommande visiten. Klart han inte gör, tänker man. Inte springer det runt störda hackers som Lisbeth Salander eller kriminella kopplade till juggemaffian i hans salonger, det hade nog ingen förväntat sig. Därmed inte sagt att inte överklassen också har sina mörka hemligheter som ibland också skildrats i litteraturen (tänker t ex på nyligen bortgångna Helena Henschens ”I skuggan av ett brott”).”

Min text fortsätter sedan med funderingar kring droger och kriminalitet i överklassen och kungahusets kopplingar till nazismen,

Läs vidare på SVT Debatt.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kungen och Stieg Larsson

 1. skaraborg76 skriver:

  Intressant att man i en demokrati kan köpa kvinnor.
  Trots allt verkar det finnas smutsiga fläckar i det demokratiska samhället.
  Finns det folk i diktaurer som behandlar folk illa så skyller man på ett demokratsikt underskott.
  Men i Sverige finns det demokrati i överskott men övergrep sker ändå.

 2. Per skriver:

  Steig Larssons böcker handlar ju också om hur män i de högre klasserna mördar, uttnytjar och köper kvinnor. Och hur de håller varandra kring ryggen. Något som kungen nog inte vill kännas vid då han själv enligt flera källor ”umgåtts med kaffeflickor”. Sen har ju kungen faktiskt haft flera bekanta med kopplingar till organiserad brottslighet. Han har nog ingen större koll på hur landet ligger för vanligt folk men tror nog han har hyfsad koll på de övre skicken som styr kriminaliteten.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s