Är Moldavien verkligen en succé?

Just hemkommen från Moldavien, en studieresa med European Journalism Centre, EJC. Mycket intressant att studera ett land som få vet något om men där Sverige är den största biståndsgivaren (möjligen i konkurrens med USA som också gör mycket). Carl Bildt har varit där flera gånger. Sverige är ett av få länder som har en egen ambassad.

I Bryssel, där vi fick fick veta mycket om EU:s relation till landet, menade flera som talade med oss att Moldavien är en ”success story”. För oss som bara förknippar Moldavien med fattiga gästarbetare och trafficking känns det förstås lite egendomligt. 1 miljon har utvandrat (folkmängden är i dag 4,5 miljon).

Den nya regeringen bestående av demokrater, liberaler och liberaldemokrater gick till val på EU-integrering och gör snällt sitt bästa för att uppfylla EU:s önskningar. Men samtidigt finns mängder av problem som korruption, oligarker som även blandar sig i politiken och konflikten med utbrytarrepubliken Transnistrien som många tjänar på fortgår. Intresset för att lösa situationen förefaller svagt från båda sidor. De ryska trupperna i Transnistrien bidrar ju inte heller direkt till att göra Moldavien till ett trovärdigt kandidatland till EU.

Men frågan om EU-medlemskap kanske ändå är mindre viktig eftersom väldigt många av landets medborgare redan har pass i ett EU-land, Rumänien är frikostig med att dela ut sådana till sina grannar. Många jag träffade hade dubbla pass.

(Mitt foto som jag tog genom ett regnigt bussfönster ger kanske en väl melankolisk bild av landet).

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är Moldavien verkligen en succé?

  1. skaraborg76 skriver:

    Moldavien borde slås ihop med Rumänien!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s