Nästan dubbelt så många islamofobiska brott

Brottsförebyggande rådet har presenterat sin årliga rapport över antalet hatbrott i landet, ”Hatbrott 2010”. Den visar att antalet sådana brott fortsätter att minska. Minskningen förra året jämfört med för två år sedan var 11 procent.

Totalt hittade Brå 5 140 polisanmälningar om hatbrott under 2010. Tre fjärdedelar av dessa klassificerades som främlingsfientliga och/eller rasistiska. 15 procent kategoriserades som homofobiska, bifobiska eller heterofobiska. Drygt var tionde brott var islamofobiskt, antisemitiskt eller hade koppling till någon annan religion.

Det är framför allt homofobiska och antisemitiska hatbrott som har minskat. Däremot har islamofobiska hatbrott ökat. Totalt anmäldes drygt 270 islamofobiska hatbrott i hela landet, en ökning med 40 procent jämfört med året innan.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i antisemitism, islamofobi, Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.