Mors lilla Olle är lågavlönad asiat

I samband med Peace&Love-festivalen släpps en rapport om bärplockarna i våra svenska skogar. Den är författad av min kollega Mats Wingborg som jag ofta skriver tillsammans med (till exempel boken ”Krutdurk Europa”). Uppdragsgivare är Peace and Love foundation och Svenska kyrkan via Swedwatch.

Det har ju tidigare framgått av medierapporteringen att många bärplockare far illa, de luras att komma till Sverige genom orealistiska löften om hur mycket pengar de kan tjäna. En del skuldsätter sig för att ha råd med biljetten. Många gånger får de inte ihop tillräckligt med bär för att klara sig och kunna resa hem.

Rapporten visar att det finns flera orsaker till exploateringen. Migrationsverkets regelverk har stimulerat bärplockarföretag att använda sig av utländska bemanningsföretag. Att anställningen sker i flera led skapar en svag och osäker ställning för arbetarna. Dessutom finns det oseriösa företag som använder arbetare med turistvisum som tjänar ännu sämre vilket gör att de kan konkurrera ut mer seriösa bärplockarföretag.

Hämta rapporten på Swedwatchs hemsida.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.