Turista med Zarah, Garbo, Rolf och andra

Del 2 av min turistguide handlar om svensk nöjeshistoria. Här kommer några tips på platser där man hyllar gamla svenska artister som framträtt med sång eller skådespeleri på film och scen. Platserna är valda för att passa in på en resa från Stockholm ner till Skåne.

Hyllning till Die Leander

 

 

 

 

 

Zarah Leander-museet i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet är ett Mecka för oss som gillar divan/sångerskan/filmskådespelerskan. Uppbyggt av hennes assistent och väninna Brigitte Pettersson, som sparat nästan orimligt mycket, hennes hår i hårborsten, små lappar med uppmaningar om saker Zarah ville ha hjälp med (se foto), hennes pälsmössa etc. Det är egentligen dessa små fragment av hennes liv som visar mest hur hon var som person (inte helt lätt att ha att göra med förstår man). Här finns förstås också foton och mycket annat ur hennes karriär.

Museet ligger som sagt i en bygdegård, man tar av från E4 söderut vid Norrköping och väljer väg 209 mot Arkösund, följ skyltar mot Östra Husby, utförligare beskrivning på hemsidan. Den som vill kan även söka upp graven på Häradshammars kyrkogård och leta upp det hus hon bodde i under slutet av sitt liv på Lönö, två platser som ligger i närheten av museet.

Greta Garbo-museet

Högsby utanför Kalmar är kanske inte en plats som de flesta förknippar med Greta Garbo. Men det är just här som man hittar det enda Greta Garbo-museet. Förklaringen sägs vara att hennes mamma, Anna Lovisa Karlsson, stammade från trakten. Det finns rykten om att även Greta föddes här, vilket inte är sant (hon föddes i Katarina på Söder i Stockholm, läs mer här).

Oavsett hur intressant man tycker det är med släkthistoria så är det här ytterligare ett trevligt stopp för den som har vägarna förbi. Kanske inte så många föremål med anknytning till filmstjärnan, betoningen ligger på affischer, bilder och en stor klippsamling. Vi passade även på att bänka oss framför TV:n som visade en av hennes första Hollywoodfilmer ”Virveln” från 1927. I den trevliga museishopen hittade jag en snygg svart basker till hyfsat pris, där fanns även många andra presenter med anknytning till Greta Garbo.

Revykungar i de småländska skogarna

 

 

Två revykungar, Ernst Rolf och Karl Gerhard, hyllas på Nostalgia i Fågelfors som ligger i Högsby kommun i Småland. Gerhards mamma och Rolfs pappa härstammar från trakten (annars bodde Ernst Rolf i Falun där hans barndomshem finns bevarat som museum). Ett trevligt stopp är det hur som helst, inte minst eftersom man till och med kan få spela 78-varvsskivor ur den gedigna samlingen och slå sig ner i rum möblerade som på 1930-talet.

I år är sista året att se den stora utställningen av leksaker som för det flesta nog varit den främsta anledningen att ta sig hit (läs mer här). Tydligen har de personalbrist och har under vintern enbart hållit öppet på helgerna. I höst flyttar leksakerna och ska eventuellt bli grundstommen för ett nytt museum i Växjö. Nostalgia kommer i fortsättningen att fokusera ännu mer på gammal svensk nöjeskultur, har det sagts.

Hemma hos Kalle på Spången

 

 

 

Spångens  gästgiveri i norra Skåne är platsen för inspelningen av filmen ”Kalle på spången” från 1939 med Edvard Persson. Här hyllas Edvard Persson och hans filmkarriär på nästan varje kvadratmeter. Se kläder han bar i olika filmer, filmaffischer etc. Det går också att slå sig ner på övervåningen och titta på själva filmen på TV, en oblyg hyllning till det gamla Skåne med titelsången vars textrader skvallrar om att den spelades in samma år som andra världskriget bröt ut: ”Världen den rustar på tusende sätt, men här rustar värden så mänskan blir mätt”.

När vi var där förrförra sommaren var det allsång med Kicki Danielsson som vi sedan mötte vid frukosten med rufsigt hår och träningsoverall. Utomordentligt trevlig personal och vänligt, personligt bemötande gör detta till en övernattning inte bara för Edvard Persson-fans.

Världens minsta museum

Hasse & Tage-museet i Tomelilla är kanske inte något så udda tips när allt kommer omkring, men klart sevärt. Lär vara världens minsta och roligt för alla oss som sett filmerna. Finurligt skapat i ett gammalt stationshus. Detta charmiga museum hotades obegripligt nog av nedläggning på grund av kraftiga hyreshöjningar, men har nu tagits över av en vänförening (finns på Facebook).

Jag hoppas de även kommer igång igen med den guidade turen till inspelningsplatserna som jag tyvärr missade sist jag var där. Hade så gärna rest i buss med visningar av snuttar ur filmerna och Hasse Alfredssons röst i hörlurar.  Men bara att promenera i Tomelilla och se torget som fick fungera som alla städer som förekommer i ”Picassos äventyr” är värt resan.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.