Märkligheter i Växjö-trakten

På min gamla blogg publicerade jag en lista över tips på lite ovanligare resmål som kan passa för en Sverige-semester. Tänkte jag skulle återge några av förslagen nu när det är semestertider och komplettera med vad jag hunnit med att se sedan jag skrev den förra texten (här är det ursprungliga blogginlägget)

Jag börjar med märkligheter i Växjötrakten:

Kändisar i betong

Cirka 120 km norr om Växjö i möbelriket finns en park med betong-skulpturer där Olof Palme och Elvis samsas med trädgårds-tomtar, rådjur och gjutna svampar, en del är till salu. Det mesta är ganska taffligt, inte troligt att man känt igen Elvis om han inte haft Las Vegas-kostym och börjat sjunga när man närmar sig. Ett udda men charmigt projekt.

Hade inte adressen men fick nyligen en kommentar från ”Ida” till min gamla blogg:
Hej! Parken/tomten med betongskulpturer med bl a Palme och Elvis återfinns strax utanför Lammhult, i Stenbro, väster om Lammhult. Från Lammhult, kör Värnamovägen västerut, nästan precis när industriområdet tar slut sväng vänster mot Stenbro. Ligger sen efter ca 400m på vänster sida av vägen, liten parkeringsplats och en betongman med en lite get hälsar välkommen! Var där omkring midsommartid 2011 och tyckte det häftigt! Håller man på med geocaching kan man knappa in cachen ”betongmannen” som leder dig direkt dit! //Ida

Möt Jesus i de småländska skogarna

I USA finns olika slags ”Bible land”, ofta i anslutning till olika nöjesattraktioner. Jag stötte på ett i Orlando där Disney World breder ut sig med hela 5 temaparker och de kristna grupperna försöker bjuda motstånd till detta enorma sekulära överdåd. Det närmaste jag hittat i Sverige måste vara en biblisk park i frikyrkornas Småland. Fast oändligt mycket lugnare och mindre spektakulärt förstås. Här huserar den kristna träsniderskan Eva Spångberg Björkelund som förutom minidjurpark med betoning på åsnor och ett fik erbjuder egna rundvisningar av sina installationer med scener ur Bibeln hela sommaren.

Platsen för allt detta är Gamla Hjälmseryd, utmed riksväg 30, cirka 6 kilometer söder om Vrigstad. Har vänner som besökt detta klart udda resmål och tänkte själv ta en titt när vi reser söderut senare i sommar.

Ett Sverige i miniatyr

I Södra Vi 10 km från Vimmerby ligger Lilla Lilla Landet, ett annat privat projekt av ännu mer grandiosa proportioner. Man vandrar runt i ett Sverige i miniatyr med små hus från olika landskap från lappkåta till korsvirkeshus, oftast små så att man endast kan kika in genom fönstren, fejkade runstenar etc. Sedan händer inte så mycket mer.

När vi var där sprang en man i bäverdräkt runt och antastade förskrämda barn, annars var det väldigt folktomt och rätt slitet. Åkte förbi när det var stängt förra året och undrar om de inte renoverat. En garanterat småknäpp vision som drar en och annan besökare på väg till eller från Astrid Lindgrens värld.

Fler udda attraktioner i Småland:

1) Bilkyrkogården på Kyrkö Mosse, Tingsryds kommun 2 km väster om Ryd, kör väg 119 mot Hässleholm (se även Samlaren som också berättar om en annan liknande bilkyrkogård i Värmland, Båstnäs).

2) James Bond-museet i Nybro, också Småland

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Märkligheter i Växjö-trakten

  1. Pingback: benknäckarvals

  2. Pingback: Märkligheter i Växjötrakten del 2 | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer är stängda.