Märkligheter i Växjötrakten del 2

Semestrarna börjar ta slut, men jag tänkte ändå slänga in en sista skörd av tips på udda sätt att semestra i Sverige. Först en uppdatering: Betongskulpturerna utanför Lammhult som jag tidigare skrivit om (se här) står kvar. Mannen som visar dem kallar sig uppenbarligen ”Smålänningen”, han önskar välkommen på en skylt som står en bra bit in i skogen och är knappt skönjbar bakom träden. Det är ju inte direkt dagens idoler man får se, Olof Palme ser ut att ha fått ny färg sedan sist, han poserar av outgrundliga skäl framför några giraffer. Torbjörn Fälldin har stått så länge att han fått mossa på huvudet. Men charmigt som sagt.

Parken med bibelskulpturer ligger i Vrigstad alldeles innan på samma väg. Vi stannade aldrig men det såg fint ut, åsnorna betade och det stod ”Åsnelund” på skylten precis som mina vänner som varit där berättat. Säkert värt att besöka.

Bilkyrkogården i Ryd, nära Tingsryd, hittar man om man fortsätter längre ner i Småland. Det finns flera Ryd så GPS-en visade oss först fel, en varning utfärdas. I Ryd fortsätter man vägen mot Hässleholm och då finns prydliga skyltar som visar rätt.

Tog massor med bilder, fascinerande med dessa bilvrak som börjat återgå till naturen, det finns något vackert i den rostiga ärrade plåten på gamla bilmodeller, granar som skjuter upp genom taken, säten som pulveriserats och blivit bostad för skogens invånare. Historien är att det var en privat skrot som lades ner, ägaren hade inte råd att frakta bort bilvraken, en utdragen kommunal strid om vem som borde betala för transporten vidtog och med tiden började allt fler uppfatta detta som en plats värd att besöka. Det är det definitivt.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.