Starka men splittrade högerpopulister i Schweiz

                                                                                                                                                                                                                 
Det gick inte fullt så bra för Schweiziska folkpartiet, SVP, som vissa prognoser gjorde gällande före valet. Partiet tappade oväntat 8 mandat, men är fortfarande landets största parti. Däremot gick BDP, ett utbrytarparti, framåt och fick nio mandat i underhuset. Så det är i stort sett status quo om man tittar på stödet för högerpopulistiska partier i Schweiz.

Försöker få en bild av vad BDP är för slags parti och hur det skiljer sig från SVP. Kan inte säga att jag hitta några bra analyser av detta. SVP är hur som helst fortfarande största partiet med bred marginal. Upptäcker däremot att SVP, i likhet med Sannfinländarna, började som ett landsbygdsparti som bildades redan 1936. Enligt Wikipedia slogs det 1971 ihop med ett annat förmodligen mer allmänborgerligt parti. I en annan av mina vanligtvis pålitliga böcker över europeisk högerpopulism förbigås detta av någon anledning, där nämns bara ett namnbyte. (Antologin ”Höyrepopulism i Vest-Europa”, red. Simonsen m fl).

Yonna Waltersson skriver i Dagens Arena om Schweiziska valet. Se även Studio 1, GP, TV4. Passar på att visa ytterligare en affisch från SVP som i likhet med den jag lade ut i förra inlägget kopierats och använts i andra länder, här är ett exempel från en svensk blogg (dumt nog har jag inte noterat vilken).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Högerpopulism och märktes . Bokmärk permalänken.